Jump to content

старт- стоп система


Sv.S

Recommended Posts

Здравейте колеги,

взех си Ауди А5 3.0 дизел 2013 г. Малко бях притеснен да сменя БМВ с Ауди, но притесненията ми бяха напразни. Хареса ми много. Има обаче един проблем който много ме дразни, а именно старт- стоп системата, това непрекъснато гаснене по кръстовищата. При БМВ също го имаше , но във Варна кар ми препрограмираха колата и копчето стана по подразбиране изключено, а не както е сега при всяко ново палене да е включено. Та въпроса ми е има ли начин при палене да е изключено , а да си го включвам аз при желание от моя страна?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

E какво те дразни старт-стоп-а . Може да се деактивира с VCDS, но не знам за опция он-д-флай да се активира обратно от копчето.

Иначе, ако му посвикнеш с регулиране натиска на спирачката, можеш що-годе да го управляваш и без копче...

Редактирано от DStealth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не си прав Ники, понеже големите мотори, за да запалят могат да гълтат повече, но и на празен ход лапат доста повече, та компенсацията е налице, поне при бензиновите...при дизела е малко спорно.

Моя съм засичал едни и същи тежки маршрути с висене по светофари със и без система ползата е м/у 2 и 3 литра на 100.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да я понасям тая измислица и се радвам, че при мен я няма. 

Замазване на очите на властите за екология и терор на автомобила. Лично мнение (а далеч не съм против екологията, стига да е смислена).

Бяха я осмяли и в Top Gear в Porsche Panamera, където екологичния кяр е смешен, а да караш Panamera и да пестиш милилитри по кръстовищата - пародия.

След като щяха да ме ударят тъй като ми загасна колата при преминаване на жълто насред кръстовище, това е първото нещо, което натискам в кола под наем със Start/Stop. Сигурен съм, че се свиква... свиква се вероятно и да караш велосипед без седалка, просто не е нужно.

 

И да, за радост с VCDS може да се деактивира ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Четиво има и V8

The Verdict

All three of our test subjects delivered the estimated 10 percent in city traffic. People who live in particularly tough traffic areas with long wait times could do even better.

Казах при мен, какво съм установил по империчен път...по борд по-горе.

 

Може би карането на Ferrari California ще е голям зор, като каране на колело без седалка, ама взели че му сложили и на него.

За дизел е гадна такава система(хем пали трудно, хем гори малко на празен ход) и там е наистина издевателство над техниката, съгласен съм  :nixweiss:

Редактирано от DStealth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извиянвай, ама икономията е функция на времето. Ако поседиш 6 часа на едно място и напишеш, че си спестил днес благодарение на Start/Stop едни Х литра ще си напълно прав... само че не си свършил и нищо смислено същевременно ;) 

По-интересната цифра в случая е колко л/час харчи например твоя двигател в покой (при напълно загрял двигател)?

Редактирано от Moonland
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми стоя и не върша нищо смислено да ...30-40 мин за 10-15км сутрин и вечер по тежък маршрут с голямо висене по светофари. Харчи 1.5-1.7 на час с климатик и до 2л съм виждал. Очевидно за 100км по тоя маршрут се събира над час да работи системата.

Редактирано от DStealth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята е да дефинираме ползата, абстрахирайки се от ефекта върху двигателя от постоянно гаси-пали.

 

Моят в покой харчи 0,7-0,8 литра на час. Твоят няма да е много повече (без климатик).

Т.е. при 1 час висене в задръстване на ден (което е много и далеч не е средностатистическо, тъй като не говорим за това да ти трябва половин час да минеш 10км, а половин час сумарно да висиш абсолютно спрял и то на посока!), икономията на ден е около 0,7 литра при наличието на Start-Stop.

 

Това са фактите в цифри, за мен стойността е смешна, за да се обсъжда като икономия, особено за двигатели, които иначе харчат по над 10 литра на 100 при нормално шофиране. А за пречене - на мен лично ми пречи - и акустично, и функционално и предпочитам да пия кафе по-малко на ден като аналогична икономия от колкото да трая това по часове на ден :)

 

Но всеки сам си преценява, просто исках да изложа фактите в подкрепа на автора на темата. Иначе отговорът на въпроса му е ясен - VCDS и готово. 

Редактирано от Moonland
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За пореден път демонстрираш завидни технически познания...мерси за сметките вече ще знам, колко ми е ползата и колко ми харчи мотора, а също така и че 3л мотор със закачен компресор на него на празен ход харчи, колкото някакъв миксер като твоя в а3...мерси още веднъж за разясненията.

Редактирано от DStealth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да с единствената разлика, че аз имам такава система и казвам рални цифри, а ти нямаш и смяташ хипотетични...дори да се абстрахираме от влитането ти в темата с коментари "Не мога да я понасям тая измислица", " да пестиш милилитри по кръстовищата - пародия" , "първото нещо, което натискам в кола под наем със Start/Stop" , "свиква се вероятно и да караш велосипед без седалка" ...

 

Както и да е и 10% да е, а то е повече колкото повече се виси пак не е малко...не само като гориво, а и като замърсяване при един и същ автомобил. Производителя не го е сложил, само за покриване на Еко норми, в големите градове 10% намаляване на вредните емисии е нещо страшно голямо...

Редактирано от DStealth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че изчерпахме въпроса и всеки може да си направи сметката сам, на база на "хипотетичните" и "реални" данни по-горе  :)

Редактирано от Moonland
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...