Jump to content

Боядисване на кожа - дълготрайност


Recommended Posts

Здравейте,

 

кожата на седалките и волана ми е напукана. Искам да се оправи, но претапицирането е доста скъпо и не седи така стегнато както е ОЕМ (даже и в Overdrive).

 

Има ли хора с боядисани седалки/волан? Колко време държи? Сами ли ги боядисвахе? Ако може снимки и инфо от кой сайт сте купували продуктите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Професионалист ще го направи по-качествено, но се продават и качествени комплекти за самоинициатива. Тези съм чувал, че са добри, но май на теб са ти дооооста далече ;)

https://leatherclinic.bg

Имат обяснения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има боя за кожен салон.Но ако не си правил такава процедура,ползвай тапицер/човек в час с тези работи/.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е само боядисването, ако е напукана се пръска с филер, шкурка играе, после боя... и пак си е мацаница. Новата кожа си е нова, макар да не му се получава на тапицера като от завода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правил съм неща при тапицер, дразни ме как не всичко е опънато. Гледам даже и протата от Вилнер не ги правят като заводско. Иначе не ми е проблем и от България да си ги поръчам със Спиди. Повечето фирми се съгласяват да ги изпратят ако се плати предварително. За съжаление сам ще трябва да го правя, тука хората си хвърлят колите много преди да се напука кожата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Искам да внеса малко яснота относно боядисването на кожа. На всеки е ясно, че в България автопарка е доста амортизиран и това на практика усложнява възстановяването и боядисването на кожените салони и волани. За да може един стар салон да се боядиса и резултатът да е добър трябва малко по-сериозен подход. Няма да стане само с едно намазване с боя. Когато кожата на салона е напукана, първото и най-важно нещо е да спрем процеса на напукване и да върнем еластичността на кожата, защото ако боядисаме кожата преди да спрем този процес на напукване, кожата под боята ще продължава да се пука и цепи и на практика много скоро салона пак ще изглежда ужасно.  Процедурата е следната.

1. Премахване на старият лак и боя - повече от 70% от пукнатините са в слоя на боята, при този процес напрактика премахваме много голяма часта от пукнатините.

2. Омекотяване на кожата, което на практика спира процеса на напукване в бъдеще и няма да компрометира покритието- боята и лака.

3. Заздравяване на кожата - всички напукани участъци е необходимо да се заздравят със специален заздравител за кожа, който напрактика може да затвори и микропукнатин

4. Нанасяне на филър за кожа - Всички наранени, напукани участъци могат да се запълнят, така че да се върне гладкият вид на кожата.

Тези четири стъпки са особенно важни, за да се получи един добър краен и дълготраен резултат.

5. Боядисване - с боя за кожа. Защо подчертавам боя за кожа - в България масово се предлагат някакви спрейове, които уж са за боядисване на кожа - напрактика тези спрейове съдържат боя на солвентна основа, което означава, че боята е бързо съхнеща и покритието става не еластично и чупливо, което много бързо се напуква и компрометира. Специализираната боя за кожа е полиуретанова на водна основа и не се пълни в спрейове, а се пръска с пистолет за боядисване или еърбръш. Може да се нанася и с тампон-гъба, но резултатът при пръскане е в пъти по-добър.

6. Лакиране - това е финалният износоустойчив слой, с който се защитава боята. Той също е полиуретанов на водна основа. Може да се избере между - мат, гланц, полумат, полугланц, сатен. Лакът също се пръска, достатъчни са 4-5 слоя.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Миналата година си купих седалки от ebay и понеже бяха в един странен сиво-синкав цвят реших да ги боядисам в черно. За предните използвах боя и лак точно от Furniture clinic. (Задната седалка боядисах със спрей за кожа от Бриколаж.) Не съм правил стъпки 2,3 и 4 които е описал колегата по-горе. Само измих и обезмаслих хубаво седалките, минах ги с шкурка и след това боя и лак. Като цяло останах доволен от резултата, 9-10 месеца по-късно все още няма протрит лак или прозираща стара боя. Единственото което не ми хареса е че доста бързо след боядисването седалките се "излъскаха" и станаха леко гланцови. Използвах лак полу-мат(по-надолу в снимките може да се види как се получи). Лакирах си и волана с този лак и при него матовият ефект изчезна още по-бързо и сега пак си е лъскав дори и след почистване. Ще съм благодарен ако колегата @Furniture Clinic сподели дали има как да се запази по-дълго след боядисването матовия ефект.

 

Ето няколко снимки на седалките преди и след боядисването:

 

1.jpg2.jpg

 

3.jpg5.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Furniture Clinic искарено аз лично благодаря за написаното. Незнам от кога не съм чел толкова професионално и добре написано четиво от хора, занимаващи се с автобизнес в България. :)

Има ли как върху седалка, която няма дефекти по боята или структурата само да се нанесе матов лак, с цел да се придаде визия по-близка до чисто нов автомобил?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Здравейте,

Първо да отговоря на колегата manoleo:

относно това , че се губи матовият ефект от лака -излъсква се - просто почистете кожата с подходящ препарат за кожа и тя ще върне матовият си ефект. Препоръчително е да използвате защитен крем за кожа - който работи по следният начин - Бариерният слой, който образува крема защитава кожата, а също така при употреба се изтърква слоят на крема , а не лака и боята. Редовната му употреба ще запази покритието на кожата за по-дълъг период от време. 

Относно въпроса на Raino - Да това е добро решение за матиране и освежаване на кожата. Ние работим с много автокъщи и доста често се налага само почистване и матиране с лак на салона - и той придобива заводски вид без боядисване. Относно процедурата:

1. Почистваме с препарат за кожа - ние използваме Leather Ultra Clean

2. Забърсваме повърхноста с Leather Prep - той ще свали част от старият лак и боя, които в общият случай са компрометирани малко или много - идеята е че подготвяме една идеална повърхност върху която да нанесем лака. Също така тази процедура я правим, защото ние няма как да знаем тази кожа с какви мазила и кремове е мазана и има шанс лакът да не залепне добре за повърхността.

3. Нанасяме грунд - Leather Adhesion Promoter, който ползваме и преди боя, пак по същата причини - не знаем кожата в миналият си живот с какво е третирана и мазана.

4. Нанасяне на лака - може с гъбка, но най-добре е да се пръска с пистолет или аерограф. Достатъчни са 3-4 слоя лак.

След тази процедура 7 дни не трябва да се мокри кожата. След това можем да си нанесем защитен крем за кожа - Leather Protection Cream.

 

Има вариант особенно за черни салони - може да се добави до 20% боя в лака. Така и да има някъде леки захабявания лака ще ги оцвети и скрие.

Надявам се да съм помогнал с отговора си.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трябваше да уточня още първоначално, че кожата остава лъскава и след хубаво измиване. Може би при следващото лакиране ще пробвам варианта със защитен крем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колко би излязло съживяването на тая седалка? 13ebec607502dc2e1fe765ddf80a0061.jpg

Хлътването на борда може ли да се оправи? Алкантарата може ли да се изпере/почисти?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Питал съм го но ми е далеко. За алкантарата мистър перфекционизъм каза: 

"Алкантарата се пере само с прахосмукачка за 'сухо пране'- пръска вода с препарат и веднага изсмуква всичко.'

Търся изпълнител в Русе.


 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

21 hours ago, martinich said:

Колко би излязло съживяването на тая седалка? 13ebec607502dc2e1fe765ddf80a0061.jpg

Хлътването на борда може ли да се оправи? Алкантарата може ли да се изпере/почисти?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Здравейте,

може да се оправи и боядиса кожата, за да се оправят хлътванията трябва да се съблече седалката - можем да го оправим. Относно почистването на алкантарата (за уточнение това е текстил) не е гаранция, че може да се изчисти до положение ново. Тук искам да вметна, че имаме препарат, който инпрегнира алкантара и текстил, така че да не се задържа мръсотията.

Относно цена - за възстановяване на кожена седалка цената ни е 130-150 лв Точна цена мога да кажа след оглед на място.

Поздрави

23 hours ago, manoleo said:

Трябваше да уточня още първоначално, че кожата остава лъскава и след хубаво измиване. Може би при следващото лакиране ще пробвам варианта със защитен крем.

 

Защитният крем значително удължава живота на покритието

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А какво се използва за заздравяване и омекотяване преди боя? Има ли решение за DIY или получаваме тези 2 стъпки само ако ви оставим седалките? Пита клент от чужбина.:)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Здравейте,

Процедурата за омекотяване е следната: - 2 варианта - използваме Leather Revive

1. Вариант 1 

Ако искаме само да омекотим кожата - почистваме с Leather Ultra Clean, след това нанасяме омекотителя с интензивно втриване в кожата и оставяме да действа за следващите 24 часа. След 24 часа проверяваме резултата, ако не ни е достатъчен повтаряме процедурата. Ако сме доволи от резултата, почистваме остатъците от препарата и нанасяме защитен крем Leather Protection Cream.

2.Вариант 2

Омекотяване преди реставрация - сваляме старият лак и боя с Leather Prep, след това нанасяме омекотителя и го оставяме да действа 2-3 часа. След като сме омекотили почистваме със спирт. Така подготвената кожа вече е подходяща за заздравяване. Използваме Leather Binder - заздравител за кожа.  Заздравителя стяга кожата, затваря също така и микропукнатини и общо взето създава една основа, върху която ако е необходимо може да се използва филър за кожа Heavy Filler, за запълване на пукнатини.

 

Абсолютно всички продукти и материали може да закупите от нас и сами да си възстановите седалките.

Задължително, дори и да не желатете даваме безплатна консултация!

 

Редактирано от VBI
Цитиране на предходно мнение!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като самоук гаражен творец, работил включително и с продуктите ви, смея да твъря, че имам по- добра алтернатива на почистването и омекотяването за 80% от случаите.

Аз лично, след проверка състоянието на кожата, почиствам директно с парочистачка, като не задържам повече от секунда на един участък. Пропускам почистването с алкохоли и мазането с препарати. Падат всички допълнително нанесени бои, лакове, вакси и т.н..

Следва сушене на 21.5 градуса и 60% влажност (малко помещение с климатик). Ползването на химикал за сваляне на бои също става излишно, а кожата остава мека и с отворени пори.

След това при нужда се ползват шкурки, филъри.

Нанася се праймър.

Суша пак няколко часа на 21.5 и 60% влажност.

Боя и лак в по- кратки интервали.

 

Естествено, имал съм случаи, в които кожата е толкова стара, опечена и/или изгнила, при които парата не прави нищо или унищожава напълно кожата- там се третира само и единствено с химикали и спирт или директно отива за нова кожа, ако преценя, че поправката няма да е дълготрайна.

Това излиза на повърхността след първото минаване с парочистачката на 20 годишен волан- боя и много вакса + стопен восък с боя, ползван за запълване на прокъсвания в кожата

DSCN3418.JPG

Редактирано от Ivo_Dinkov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кожата изсъхва, не защото влагата се е изпарила от нея, а защото естествените мазнини са се изпарили. Процеса на омекотяване означава, че се вкарват естествени мазнини, а не водни пари. Но в България сме свикнали да проявяваме творчество и за това всеки сам решава как да си възстановява и поддържа кожата. Всеки ден се сблъскваме с народното творчество. Най-любопитното е, че при нас предлагаме обучение за възстановяване на кожа, за което хората си плащат, и въпреки обучението след това започват да работят, като професионални сервизи за кожа и не спазват половината от технологичният процес, за да спестят едни стотинки, а не се сещат, че клиента ще се върне с рекламация и ще трябва отново да си загубят време и пари за да го направят. 

Редактирано от VBI
Цитиране на предходно мнение!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Възможно, но аз съм в пъти по- доволен от крайния резултат от почистена на пара кожа от чистена с алкохол и мазана с химия такава.

Имало е много доволни и малко недоволни. Правех го по-скоро като хоби и източник на странични доходи, всеки съм предупреждавал, че съм самоук и както казах доволни е имало повече от недоволни.

П.С. поправял съм ваши ремонти, предполагам, че и вие сте поправяли мои такива:hilezh:

 

 

Редактирано от Ivo_Dinkov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз да попитам, при смачкан борд, като на седалката по-горе, постната от мартинич, как се процедира?

Съблича се тапицерията и после? Какво се подпъхва там?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лепилото е такова. Честно казано не бих го препоръчал за някакви по-сериозни тапицерски дейности, но за тази цел свърши чудесна работа. Това накрая е микрофибърна кърпа, но честно казано няма някакво жизнено важно значение. Залепена и там си остана. Просто тогава реших, че ще позаглади и заздрави ремонта. За пръв път правих такова нещо и със сигурност има доста по-професионални решения, но като за почти без пари се получи идеално.

 

Редактирано от manoleo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Аз имам питане пребоядисване на салон на С8 Д2 от светло сив към черен какви пари излиза става ли дълготрайно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...