Jump to content

Избор на преносим компютър.


Recommended Posts

Трябва да си купувам лап топ и макар че на 99% усещам какъв трябва да е искам да прочета и мнение на експертите в областта тук.

От 5г. ползвам Iphone, имал съм Ipad и като цял съм фен на apple техниката.

Харесал съм си това - http://www.istyle.eu/bg/catalog/product/view/id/28181/s/macbook-pro-13-retina-dual-core-i5-2-7ghz-8gb-128gb-ssd-intel-iris-6100-int-kb/category/814/

Кефи ме дисплея, дизайна, параметрите на батерията и най-вече че не е windows.

Тук обаче идват въпросите, може ли на Mac да се направи всичко, което на windows, има ли всички програми и тн ?

Преинсталацията на софтуера при Mac-овете същата хамалогия ли е като при windows ?

Ще го ползвам за имейли, писане във форуми, цъкане из интернет..

Ако го купувам на физическо лице има 2г. гаранция, ако на фирма е 1г. На фирма ще ми излезне по-евтино, но заслужава ли си да се лиша от 1г. гаранция.

Надежни ли са като здравина Mac-овете, чувам противоречиво мнения, едни казват че са супер, други, че нещо греели, трябвало често да се отваря и тн.Аз като лаик в областта смятам, че са направени много готино. Имам огромен и ужасен опит с едни DELL-ове, които за 1г. буквално се разпаднаха.

Гледам примерно има HPта на половината пари, с доста повече RAM памет и хард диск. Да, но дисплея не е този бруталния като на Mac-a, с windows e, като дизайн и материали не ме кефят, но пък се чудя не е ли по-добрата покупка. Има ли някаква причина човек да предпочете друг компютър освен Mac като факторът пари го оставим на страна. Дали ще дам 1500 или 3000лв. не е фактор от гледна точка на това, че такава покупка не се прави всеки ден и последният ми купен лап топ беше през 2009г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има огромна рализка между епъл в този случай мак и останалите марки, ползващи примерно уиндоус или уникс операционни системи.

Прост пример, всеки излизал до сега айфон е с двуядрен процесор и спокойно се конкурира с 8 ядрени хтс-та, сони-та, самсунги. Това е защото епъл си пишат софтуера за техния хардуер. Това е факторът техниката им да върви повече от прилично изповайки по-малко ресурси, но от там идва и част от оскъпяването на продуктите. Другата част, която определя цената е бранда, разбира се.

Предполагам не ходиш всяка вечер по дискотеки, но 3 пъти да идеш и 3 пъти ще видиш диджейте да пускат на макове, а не на други лаптопи. Това е защото мак-а не забива, не дава сини екрани, много по-стабилен с една дума :)

След всичко казано се намесва и личният вкус. За мен мак-а също е страхотен, но никога няма да си го купя. За 3000 лв. можеш да си купиш страхотен лаптоп, на който ще можеш да рънваш всякакви тежки програми, игри и прочие и няма да имаш проблеми.

В твоя случай обаче това не е необходимо, защото не търсиш някаква страшна производителност и ще дадеш въпросните примерно 3000 лв. за качество и удобство, което никак не е лошо. Взимай смело.

Отсноно програмите, няма да имаш никакви проблеми. Хората правят бизнес от години, позлващи най-различни софтуери, операционни системи и марки компютри. Каквото е възможно на един е възможно и на друг. Може би няма да е това, на което си свикнал и ще трябва да учиш нови програми и прочие, но това става за няколко дни изпозлване и не е нищо сложно.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От 3 години ползвам Мак ,скоро не се очертава да сменям марката.Като го купих го олях с Бяло вино и му смениха цялата клавиатура за 480 лева (не признаха гаранцията ) и никакви дертове досега

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

petrishki, точно такъв коментар чаках някой да напише, отговори на много от въпросите ми.

Замислих се, че ако разликата между windows-ките компютри и Mac-a е както между iphone и разни самсунги и тн, то няма да се чудя и за секунда.

Всичко е супер интуитивно, лесно, приятно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На тоя макбук нали може да се сложи Уиндоус или бъркам?

 

Нали не си мислиш че 80%  от населението на Земята обича да се мъчи и за това ползва Уин?

Редактирано от grizzly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом може да се сложи уин значи хардуера е уинтел съвместим и голямото предимство на специалния хардуер (като при айфон) не съществува. Това си е един луксозен ноутбутк.

 

Това със сините екрани че ги няма в друга ОС е мит и легенда. BSOD в уин е свързан с тежък нерешим хардуерен проблем най-често. Примерно загубени данни по диска, лоша връзка с него, дефектни чипове, памет, захранване и т.н. В краен случай несъвместими драйвери. Обзалагам се че всеки ОС ще избухне в подобно състояние при същите условия. Може на мак да му е зелен екрана или пембен но пак ще гръмне.

Редактирано от grizzly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако не ти се харчи Уев и мислиш да го разнасяш, тоя туч, защо не помислиш за ЕЪР?


Щом може да се сложи уин значи хардуера е уинтел съвместим и голямото предимство на специалния хардуер (като при айфон) не съществува. Това си е един луксозен ноутбутк.

Ела ми сложи ИОС на алкателя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен ще останеш много доволен от Мака. Бих ти препоръчал да погледнеш и Macbook Air, но пък там няма ретина дисплей, а той определено си заслужава. Помисли само дали 128GB SSD ще ти е достатъчно.

 

Драми с програмите няма да имаш - всичко (или поне 99%) го има и за Мак - MS Office, Photoshop, торент клиенти, Google Chrome, Outlook и др. Едва ли ще ползваш нещо много специфично, което съществува само за Уин. Освен това, както вече споменаха, на Мака официално можеш да буутваш и Уиндоус ако искаш...но не мисля, че изобщо ще помислиш за него отново ;)

 

Ще ти отнеме известно време да свикнеш с операционната система, но това е нормално. Разгледай в Youtube ревюта на OSX Yosemite и на самия Макбуук и ще добиеш някаква представа. Но като цяло работи изключително бързо, всякаква инсталация и преинсталация е елементарна, без значение дали е на накоя програма или на самата OS. И не, тук няма да ти се налага да правиш чиста инсталация на OS поне веднъж годишно, за да работи компютъра както през първия ден, в който си го купил :). Всяка нова версия на OSX ще ти бъде безплатна, а ъпдейта е елементарен. 

 

Относно гаранцията - сам трябва да прецениш дали да "жертваш" 1 година, но пък да го вземеш на по-добра цена. Няма някаква закономерност Маковете да се чупят след като изтекат 12 месеца, но все пак... техника е... всичко става. По принцип би трябвало да си го ползваш без проблеми дълги години :)

Ако аз бях на твое място щях да взема по-скъпия с 256GB SSD, но на по-ниска цена чрез фирма. Ако пък можеш да си го позволиш, най-добре 256GB и с 2 години гаранция :). Не че не е вариант да ползваш външен хард за някакви по-големи неща, но ти си знаеш най-добре.

 

Едит: Клавиатурата е много удобна и лично за мен е най-удобната клавиатура, която съм използвал. А trackpad-a е без съмнение номер едно. Откакто се помня, преди Макбука, и дума не можеше да става да работя нормално на лаптоп без мишка. Става въпрос за работа, не за браузване в нета... Но след Мака - няколко години вече не съм и помислял за мишка. А не е като да не съм пробвал, просто тракпада е перфектен. 

 

Между другото, тук офертите май са по-добри: https://www.novmak.com/apple-macbookpro#-macbook-pro-13-retina-display

Редактирано от theuser
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Факт е, че който е минал на Мак не се е върнал на Виндовс.

Факт е и че липсата на 3000лв в джоба шансът да станеш Мак хейтър е ужасяващо голям :)

Извън шегата - няма да имаш проблеми относно софтуер. Единствените хора които биха имали проблем с Мак компютър са дивелопъри и то конкретно пишещи на дот нет. Въпреки, че познавам достатъчно добри такива на които не им пречи ни най малко.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Райно, зависи какви програми ползваш за бизнеса си. 

Не мисля, че 100% от нещата, които ги има за Уин, ги има и за Мак, но въпросът е - колко от тези неща ти трябват?

 

За тази цена аз лично бих си взел Макбук 12ка (най-вече за това, че е чисто нов модел и че на практика е като перце и се носи неусетно). Иначе до момента съм сменил 2 Еъра и на бившето гадже подарих такава 13ка с ретина дисплей и проблеми никога не е имало за нищо - това за последните 4-5 години.

Стария ми Еър го дадох на майка ми - жена на почти 60 години и с малко показване кое как работи, сега я гледам, че се оправя перфектно сама.

Честно казано с нежелание си пускам служебния комп който е с Уин и при всяка възможност избягвам да го ползвам.

 

Бих те посъветвал да си го вземеш през фирмата - 600 лева не са малко пари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря на всички за мненията, вече дилема няма.

Относно цената, имам приятел, който работи в istyle и ми каза че 7-8% може да ми даде отстъпка.

Ако го взема и на фирма ще излезне 2290лв. Разликата е 500лв. за 1г. гаранция. Не е малко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, наистина е по-добре, пък и разликата не е голяма.

А есента ще излизат ли нови модели, има ли причина да изчакам до тогава ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все пак е добре да се помисли за гаранцията. Аз също взех лаптоп на сестра си с 1 година гаранция поради същата причина и в момента е с изгоряла звукова карта , след 1 година и 10 месеца ползване. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все пак е добре да се помисли за гаранцията. Аз също взех лаптоп на сестра си с 1 година гаранция поради същата причина и в момента е с изгоряла звукова карта , след 1 година и 10 месеца ползване.

Много съм на кантар с това с гаранцията, 1г. отгоре не е малко..
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вземи лаптоп , на който гаранцията не е намалена на 1 година . Толкова много пари за техника с почти никаква гаранция , не е много разумно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При вероятност от дефект през втората година под 1%, 25% застраховка е прекалено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спестените пари ще ги дадеш за ремонт (ако! се наложи), а иначе ще ги дадеш при всички положения. + че може да се прецака нещо 1 месец след двете години... това е малко онче-бонче, като - Да тръгна ли на дълъг път с душегуба, ами ако се скапе ГНП-то  :hilezh:  ....я да ида с автобуса

 

Ама пък Епълската гаранция казват уж не е като другите в България (да си платиш въпреки гаранцията) ...каквото и да решиш ТЕ пак печелят  :flehan:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих избрал варианта с 1 година гаранция. Читави са.

 

Масова заблуда е, че ще вземеш нещо толкова добро за половината пари. Добрите уиндоуски дивайси са на същата цена.

 

Единствената причина да не вземеш мак е, ако си заклет геймър. 

 

И се приготви, че е по-различно. Прекрасно по-различно.  :blush:

 

Трябват ти няколко дена за свикване. Аз например се изморих да обяснявам на уин юзери седнали за малко на мак, че maximize всъщност работи правилно, а в уиндоуса е объркана работата.  :hilezh:

 

 

Нали не си мислиш че 80%  от населението на Земята обича да се мъчи и за това ползва Уин?

 

80% от населението на Земята даже не подозира за съществуването на нещо различно от уиндоус (и андроид).  ^_^

 

Иначе не се мъчат. Средно статистическият юзер се наслаждава на тва: 

 

too-many-toolbars-IE.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...