Jump to content

killfame

Members
  • Мнения

    118
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от killfame

  1. Пълни глупости са ти написали по горе. Оптималната работна темперетура на охладителната течност при ВАГ автомобилите варира между 85-99 като може да достигне и до 100-114 градуса Фабричният термошалтер включва втората вълна (двете перки) на 113 при екстримни условия (седене в трафик при 40 градуса външна темперетура) Всичко това зависи от външната темперетура! Това 90 което виждаш на Таблото ще прескочи, ако темперетурата тръгне да надвишава тези 114-15 градуса които са в граници (тоест ако удариш 116 или повече тогава наистина нещо не е наред и започва да прегрява) Климатроника показва вярно защото виждаш стойностите директно по компютър (нали за това си отворил този канал) тоест е напълно вярно.
  2. Отвори ибей, фрашкан е с втора ръка и нови. На по 3” са няма как да си с по малък диаметър на толкова тръгва и стоковия след което се стеснява постепенно и разделя на две. Свързван е с двата катализатора които ти вече написа , че нямаш. Това което излиза като афтърмаркет пайп удължението му елиминира директно катализаторите и се свързва с стоковата генерация. До преди 2 седмици в ибей се продаваше много добра ръчна изработка генерация с въпросният диаметър за който ти споменах, резонатор плюс крайно с вида на оригиналните накрайници, цената и беше 130£ (Използвана) В описанието пишеше, че звука е малко по монототен от стоковия и е много по плътен, перфектния тон, който предполагам ти гониш.
  3. Варианти много, но ако ще правиш го прави като хората. За цяла къстъм генерация, диаметъра не трябва да надвишава 70мм мисля беше за к04-ката по-малък или по-голям от този диаметър не е препоръчителен особенно ако е МАПНАТА ( не ми се рови инфо от Гръцките тунери ) да ти покажа на гледно, какво пишат. Този диаметър на права генерация с поне един резонатор или средно гърне хубава марка (Симонс, Магнафлоу) и крайно гърне на същите, ще ти докара доста приятен звук. Ако ли не, си остави колата с стоковата без катализаторите и помисли за 3” даунпайп (задължително) Преди да навлизаш в еуфорията с лънчовете и флатовете се увери, че колата е подходяща и готова (НАИСТИНА ГОТОВА) за това което искаш да и причиняваш. Т.е ако държиш да си остане гроб и да си разочарован след второто натискане на педала , защото е силно вероятно да си сгънеш биелите или да ги изкривиш в даден момент, избора е твооойй. Ако държиш на лъчовете и флатовете , аз те съветвам това. Първо да си погледнеш мотора , после Мапа сам ще си дойде а генерацията си става задължителна един вид. Имай впредвид, че за К04-то студеният въздух е всичко, гледай да се увериш от към Челен Кулер , хубави пътища и добър всмук на 3” след което имаш два варянта , запазваш оригиналната кутия с афтермаркет панелен филтър или какъвто и да е конус с ДОБЪР ЩИТ! Всичко е възможно, но всичко опира до финанси, време и много търпение(нерви) Успех.
  4. Безмислено е да слагаш по малък диаметър пътища ‘57мм’ от колкото е оригинално(стоково) Има куб варианти да ти останат халогените, повечето които махат халогените на тези коли или си нямат понятие и го правят по възможно най-некадърния начин или за визия. Най ефективния и скрит варянт е кулера да се наложи наобратно. Аз съм със 600х300х76 1х алумин 180градуса - 63мм Реже се посредата и се заваря за кулера. 2х силикон 90градуса 65мм примерно по твоя преценка, не падай под 63мм в никакъв случай, няма смисъл! Само нямам спомен колко е диаметъра на входа на пластмасовата тръба на мап сензора. Там ще ти трябва редуциращ. Другият варянт кулера за да ти седи в нормално положение и да стане най - интелигетно е този Това имам налично като снимки в момента, може да влезеш в раздел ‘Моят тунинг проект’ там имам тема на колата ми и да разгледаш по детайлно как е станал моят варянт.
  5. killfame

    Проблем с haldex

    При агресивни потегляния 70-30% Това споделят в някой чужди форуми или при абсурден ‘старт’ който може да се получи при кола с лънч , както написа колегата GTX - 50% Халдекса е ‘куатро’ който е изцяло създаден с цел икономия , най-вече на дълъг път (магистрала) Има контролер който постоянно променя и определя предавателното число според обстоятелствата. Ако искаш да си играеш и си чак толкова възмутен от системата, има външен контролер който е изкаран на пазара специално за хора като теб с ‘притенции’ придружен от най различни готови ‘присет’ опции , както и удоволствието да си го нагласяш ръчно според твойте желания. Контролерът се казва - Haldex HPA Има и оригинални “рейсинг” контролери , абсолютно еднакви с оригиналния визуално които са 50-50 мисля, сини и оранжеви на цвят , но модата отдавна им се изтърка понеже се продават на неземни цени дори и от некомпетентните търговци.
  6. Добра ориентация от към това да се заиграеш с колата и от към някой части. Но, много недоизмислен сетъп ми се струва това. Колегата ‘GTX’ ти вметна някой идей по които, добре се замисли. И защо повечето хора в България като засилват коли с сила подобна на тази която , ти може би очакваш, слагат толкова малки ‘средни’ кулери и диаметър на генерация... При положение , че стоковите ти кулери в момента доста се равняват като дебит на описания. Да не говорим за стоковата генерация, чийто диаметър е доста ближен до този който желаеш, даже ако не се лъжа по-голям, нямам спомен вече. Относно регулатора, съветът ми е изцяло да си остане стоков 3баров. Ти няма да таваниш дюзи, тези които си написал ще имат достатъчно остатъчен запас след евентуалната настройка , това турбо колко пък да вкарва, чак да таваниш 720цц.
  7. Аз съм със пълен комплект който си закупих от Англия на фирма XTD Информацията която имам относно маховика е, 6.3кг. дали е така в действителност, нямам идея. Не сме се сетили да го притеглим. Друг интересен факт, е това, че в момента керамиката ми е на 228мм. Проблеми нямам, колата си върви. Също така, когато закупувах въпросният комплект, цената му варираше около 760 £ нов. На мен ми изпадна за 170 £ със доставката , използван за 500мили на чипната Leon Cupra R
  8. Малеее , супер, колата изглежда страхотно. Поздравление за подобрението по-ходовата част. Поздравления за фаровете и новите обуща! В отношение шум със олекотения маховик, как е? -При мен на празен ход на моменти си потраква.
  9. И аз, мисля, че не е необходимо да бързаш. Кътай си я скромната , както до момента си я караш в отношение на поставените цели. На финала, винаги ще има 'УАУ' ефект-a от тъпанари. И съм жестоко разочарован, че на форумите в България им липса публика и то уважителна. На този форум публика не му липсва, липсва уважението, май.
  10. killfame

    Проблем с quattro

    Бушона на Халдекса, здрав ли е? Масата към купето? Намира се отзад до лявата полуоска. Напиши в гугъл S3 8L Earthstrap - Ще ти излезнат много снимки, теми и т.н - най-вече в английският форум.
  11. killfame

    Ebony Black

    Ето го и причинителя на горе споменатия Пожарен Инцидент. Горната помпа на съединителя, изобщо не е издържала. Но, 17 години и 147хил. мили по-късно , след толкова много бой и жега... Много добре за оригинална част, която има неизбежна функция. Жалко, че не обърнах внимание на време. Още когато пропадна за пръв път, трябваше да го поправя и да избегна следните поражения.. Това е останала жива част от кабела на датчика на климатика. Тъкмо бях почнал да си подреждам коша, да придобие вид и сега, пак почвам наново. Всичко е в пожарогасителен прах, полепнал навсякъде. Водата с която поливах като за финал, така го е спекла по-повърхностите от жегата (понеже колата в момента седи на открито и е черна на цвят..), че ми е бедна фантазията. Смяната на термолентите на (Колектора и Пайпа) отказах се, разобедиха ме. Така или иначе, видно нямат щети, няма и как да имат, реакцията ми беше прекално бърза. Даже в момента са един вид защитени , имат си противопожарен прах по тях, доста добре впит. Страхотни поражения, няма. Има съвсем леки поражения върху бързо запалителни повърхности, като 'опърлено'. Тук-там следи от масло по-термо щита, но и това ще мине. Бъдещите планове за колата са, нови и по-големи Дюзи, нов рециркулиращ на TiAL QR 50mm и Настройка. Подобрение в охлаждането на коша, което от част, вече е измислено как да се направи.
  12. killfame

    Ebony Black

    Здравейте. След поредното ми затишие по-темата за колата, отново има какво да споделя относо. Тъй като бях в очакване на заминаващият си полет предните две седмици, направих с колата страхотни ободряващи разходки за пълната ми със бръмбари глава. Бях готов да заминавам. Но, уви.. Поредните шантави емоции се наслучиха едно след друго. Изпуснах полета, самолета излетя по-рано.. И аз не знам, какво точно се случи. На прибиране се разболях преждевременно но, това не ме отърва от колата. На следващият ден се качих, направих някой подобаващи разходки да се видя с близки с които не успях на време и вечерта отново бях в града. Излезнах да се разходя и качих познати да ги повозя които имаха голям мерак. Всичко вървеше нормално, докато след първите пържилки на ляв кормилен накрайник не почна да му се омаслява маншона, издавайки познатите на всички шантави пукащи звуци при леки маневри. Викам, окей - беше нов, 30лв божа работа. Обаче, качих аз вторият познат , тръгнахме да охлаждаме колата и тогава стана интересно. При круиз от скорост 60км/ч на 4-та предавка, натиснах последователно съединителя 3-пъти при 4-ият просто остана долу вечно и спрях. Вдигнах го със ръка и последва същата процедура 3 пъти, отворих капака... ВИДНО виждах нередно, разни измислени капки по щита на купето зад колектора и странно маслено петно на картера.. сълзи нямаше. Казах си, това сигурно е вода, до сега бях на мивката. (било е СПИРАЧНА ТЕЧНОСТ) Затворих капака качихме се в колата, последва същият опит, но налягане в съединителя нямах. На 4-тото натискане, колата пропуши брутално из отпред, изгасих моментално и дръпнах ръчката на капака при отварянето на капака просто му дадох огромна глътка кислород и всичко пламна покрай турбото... Турбо,колектор с термолентите, даунпайпа и всичко останало там отзад каквото се сетите. Цялото горене продължи около 15-на секунди докато успея да реагирам да си изкарам пожарогасителя който седеше зад пасажерската седалка, потоших началният стадии на огъня.. Но моето натискане е пръскало, пръскало... През това време пристигнаха другите, услужиха ми с втори пожарогасител и две туби вода по - 10л. Потоших всичко което бе докоснато от огъня, включително и малоумната термо вата която много исках да премахнем по-време на проекта. Която вата е навряна зад металният заводски щит. След два часа умуване дали съм изгасил всичко напълно, издърпахме я до мястото от което не обича много да си тръгва, добре че беше наблизо. Видно колата цялата е в пожарогасителен прах, за интериора не ми се говори........................................... Отпред всичко ще бъде огледано доста обстойно и това "СТОКОВО" гумено съединение изчезва. Което е карало след всяко по-голямо натоварване образуващо много топлина да завира спирачната течност и да губи налягане съединителя, може и помпите да са чао, всичко ще бъде погледнато. М/др във краката съм имал теч и го видях след пожара. Позитивни спомени пред почти завършен вид.
  13. При слаб акумулатор, лоша маса, без значение къде по-трасето, всякакви аномалии за възможни. Особено с това влажно време което е в момента. При мен от лоша маса на купето, алтернатора не ми зареждаше правилно. Даже понякога бендикса на стартера блокираше и когато запаля колата на скорост, чисто нов датчик за маслото го отчиташе като проблемен. Така че, хубаво е да си огледаш колата по-обстойно без прибързани заключения от форумни приказки. Макар и някой тук, да е прав на гадаене.
  14. killfame

    Ebony Black

    Не. Това за пръв път го виждам. Под 'външният контролер' имах предвид Greddy-то с което съм. Макар че за някой може да звучи нелогично, може и да греша. Това със смяната през cruise control-a, съм го виждал. Най-долу на страница пише - Компанията е RevLimit - Това е за Стоковото МЕ7.5 на модели след 2001 Този пост тук е от 2012 Също така, приятел, който има EVO, сменя картите от Boost Controller-a Но, активацията става след примигане на 'определен' индикатор след което се загася и запалва наново двигателя.
  15. killfame

    Ebony Black

    Да си кажа честно, нямам си ни най-малко понятие как би се случило. Аз си представям контрола от външният контролер, надявам се така да го програмират. До колкото знам и съм чел, откритието с превключването на картите отдавна е на пазара като опция за Стоковото ME7.5 Дори повечето големи компании в Англия го предлагат и слагат по избор на клиента на коли които са Stage 1 или Stage 2 Повечето са с по 5 карти, което за мен е абсолютно ненужно чак толкова. Същото правят и Гръцките компании.
  16. killfame

    Ebony Black

    Здравейте, реших да споделя малко изминала информация. След "лекият" споменат инцидент който ми коства цяла нова предница и много други.. през изминалият месец. Преден Мост Носачи + Шарнири Аксиални напречни накрайници (Кормилни накрайници) Полуоски + Вътрешни, Външни Карета Шенкели и Главини + Лагери Биалети Макферсоните бяха сменени с излизането от проект. Сменят се на около 4-5хил. рутинно.. с тези наши пътища... Както и да карам мачкат се. Нов и специално ръчно изработен подсилен тампон на Кокала. Направих ѝ нещо като подарък на колата. Бе ми в мислите, но не го бях планувал на този етап. Решението се взе много спонтанно, докато оставях бронята за ремонт. Както и да е, останах изумяващо впечатлен. За щастие, един от най-скъпите консумативи (Двигателят) бе непокътнат, както и компонентите към него. Но, бронята която е една от най-скъпите визуални части по колата, бе участник. Поздравявам майстора, че отново свърши страхотна работа! Дясното хрило си стоеше на мястото, сякаш нищо не се беше случило и не се наложи да се прави наново. Въпросният нож се прави,изработва изцяло ръчно по-броня на място от Хората. Доста хора вече ми зададоха въпроса къде съм го правил, за това ще оставя номера на човека - 0894682070 Любо / Гр. Пловдив на Карловско Шосе - Силно препоръчвам за каквото и оптично подобрение да става въпрос и не само! Държа да отбележа - колата бе адаптирана към дюзите от Жоро Касапа - Full Throttle Motorsport Адаптацията е временна за да може да се предвижвам от т.А до т.Б и колата да се чувства добре. Без да ангажирам излишно приятели и познати. Колата ще бъде настроена след като се закупят нови Дюзи понеже, въпросните AUS 650cc 61/lb 3bar EV6 (USCAR) с които колата е в момента, няма да ги бъде. Закупих ги от друг проект пак на S3 Но.. от личното ми безхаберие се надцаках сам. Когато ги взех не ги проверих на стенд, доверих се на сляпо. Добре че, мапера каза 'я ги свали да ги пуснем на стенда, ВСЕ ПАК' минах ги на ултразвук ASNU обаче подобрението е минимално. Временно колата ще бъде паркирана обратно в гаража, ще се работи по въпроса с Дюзите и чак тогава, ще се настройва. Това което ще изискам както и вече е обсъдено с мапера. 3 мап карти, ежедневно каране и не ежедневно и една извънредна. Ту степ,Лънч контрол който няма да представлява ни най-малка трудност. Бърз рев лимитър. Ще има и флат шифт за който казах, че мога и без него да мина. Умея да ръчкам достатъчно. Ще се похваля и с това, че успях да изкарам колата в сняг Еуфорията бе на ниво! Може с писането си да не ви впечатлявам, но се надявам поне с това което правя по - колата. Поздрави!
  17. killfame

    Ebony Black

    Здрасти, скоро не бях влизал. Много неща спестих по темата с колата в този форум, повече споделих в темата която има в английският форум. На вторият ден от както я взех, претърпях катастрофа с нея (нелепа случка) от личното ми невнимание. Слава богу, никому бе невредим от нас които бяхме вътре, освен колата. Последствията по нея на пръв поглед не бяха страшни, но когато я огледахме по обстойно на подемника, нещата не бяха никак розови. Както и да е, моментално се втурнах да коригирам случилото се. Открих всичко необходимо на супер цени както и самата реакция на майсторите бе светкавична. Буквално! В рамките на по-малко от седмица частите се събраха и се поправиха поправимите (Броня,Калник,Праг,Джанта) колата влезна обратно в движение точно седмица по-късно. Разбира се, това обърка плануваното и настройката леко се отложи. Наложи се и още някой корекции да се направят на разни неща което означаваше още пари,пари,пари. Майната му, казвах. Играем хорото до край, краят се вижда (макар че, реално не е така). За да продължа в бъдеще, в даден момент трябва следното... (Окачване,Джанти,Гуми,Данък,Застраховка и т.н т.н т.н т.н т.н списъкът ми край няма, перфекционист съм. Нямам идея как прежалвам боята все още) В бъдеще, не се виждам вече. Всички ми казват че съм луд да влагам толкова много пари. Поглеждам назад и виждам цялата вложена детска мечта и емоция, но не мога. В последствие се оказа и че Дюзите които закупих... са проблемни, за съжаление и след ултразвук на ASNU няма голямо подобрение. Дюзи намерих, бях пред купуване при което преждевременно проведох разговор които разговор не очаквах да проведа чак толкова скоро (Вчера). Трябва да сме реалисти. Та, след шокиращата случка.. Мой приятел с когото са ни давали кърмата заедно, бе по-време на инцидента и каза - Тази кола на части не отива (АЗ И ЕДИН БОЛТ НЯМА ДА СВАЛЯ ОТ ТАЗИ КОЛА) Той много ми помогна с светкавичното и завръщане на пътя. Тогава му казах, карам го до край - ' Така те искам ' Ами, да ама не. Парите вървят... Само се разправям, наляво, надясно. Взимам я, на следващият ден - Оп следващото. Не става. Аз съм си мазохист, обаче този път разума ми не го побира и позволява след въпросният проведен разговор. Пак казвам, колата не я продавам поради тази причина, че постоянно се налива, от самото начало ми е ясна цялата работа.. На лична основа е, и така. Даже в момента е пак в бокса за релокация на обраното масло, ръчно изработен полиуретанов тампон на кокала и още един 'силиконов' тройник на всмукателния колектор който бе пред издъхване. От нерви и постоянните препятствия, не ми е останало време да я измия и изчистя като хората.. Моята кола и кочина? НИКОГА. Сега в Петък, чакам с нетърпения да я взема и да и се накефя. Стига времето да го позволи.
  18. killfame

    Ebony Black

    Така, дойде и дългоочакваният ден... Излезнахме да е поразтъпчим и след първото тестово кръгче на (0.5) останах без думи, не намирах такива с които да изкажа благодарността си към майстора изобщо като цяло. Колата е всичко което съм искал и представял. Както и да е.. Покарах си аз, обаче измеждудругото 'майстора' си играеше с бууст контролера и аз съответно получавах само команди, кога, какво и как. По-едно време стигнахме до (БАР) колата просто превъртя игрите и надмина всякакви очаквания и от двама ни, естествено и двамата се кефим.. приятел който бе с мен, и се возише отзад, запази мълчание. След което получих следният въпрос дали да вдигаме налягането още, при което отказах, разбира се.. без настройка достатъчно си поиграхме на руска рулетка. Върнахме се, всичко бе до огледано, колата бе върната на 0.7 след което бях отпратен по следният начин Бяха два дълги работни месеца и половина от негова страна и още два преди това... в нетърпение да започне да работи по колата. Никога няма да забравя с какъв кеф я започна и с какъв кеф и 'вълнение' ми е предаде! Просто казах 'БЛАГОДАРЯ' и му стиснах ръката. По колата има още няколко неща да се конфигурират което ще се случи, утре. A, преди това ще мина през Мапера да видим, какво ще каже и той. Нещо поотпуснах Колата ми бе връчена с предупреждение да не прекалявам. Обаче, уви. на 0.7 толкова. Еуфорията е на ниво, едва ще спя спокойно. Хората се къпят в Неделя, ние пък в Сряда на четери месеца.
  19. killfame

    Силов тунинг на S3 AMK?

    С 5 хиляди, погрижи се за колата като цяло, да ти е мирно на главата. Ако автомобила не е готов за подобно засилване, най-малкото ще те спъне. Този модел на Ауди е много притенциозен и постоянно изисква поддръжка, тук-там. 'Защото винаги изскача нещо.., ако си на ("ТИ") с нещата и познаваш модела, ще ме разбереш. Тази кола е бездънна яма за пари.' Направи си начален стадий перформънс ъпгрейди, ще останеш много доволен и изненадан. А пък, ако не си готов да слагаш главата в торбата, по-добре си спести паричките и действай по-друго начинание. Това, облагата с тунинга по S3, трябва ментално да си свързан с неодушевен предмет.
  20. killfame

    Ebony Black

    Спестявам видеото от студеният старт, понеже е прекалено дълго.
  21. killfame

    Ebony Black

    Знам, и 4те спадат, преди да е преместим вече бе с напомпени гуми. А причината за това е следната При продажбата на златистите, слагах тези сивите, нещастниците от "Гуми Медина Мед" намиращи се на (бул.Кукленско Шосе - гр.Пловдив) грам не си свършиха работата. Опитваха се, да ми обясняват и убеждават, че джантите които слагаме на гумите (Сивият ББС) били в окаяно състояние и били менте. За състоянието им си знам, за това че са реплика, доста бързо им обясних на разбирачите, че не са. Съжалявам, че ми се наложи да отида в последният момент. Нямаше как да си оставя колата на подемника тогава. Това че на тях не им се работише точно накрая на работното им време (Това не е мой проблем, имат късмет че, не направих рекламация. Цял живот щяха безплатно да ме обслужват.) Изобщо не са ми почистили бордовете, камо ли да сложат лепило. Разбира се, това го видяхме ден по-късно.
×
×
  • Create New...