Jump to content

pepster

Members
  • Мнения

    6
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Относно pepster

  • Рожден ден 20.05.1980

Друго

  • Kaра
    Audi A4 B8 2.0 TDI

Персонална информация

  • Пол
    Мъж
  • Локация
    Монтана

Последни посетители

Функцията за показване на последните профилни посетители в момента е изключена и не е показна пред останалите потребители.

pepster's Achievements

Доктор на АУДИ науките

Доктор на АУДИ науките (6/6)

  1. pepster

    Обща тема: Audi A4 B8

    И на мен ми е интересно... Днес бяха в друга позиция - средният беше издаден, а останалите - прибрани... Може би е в зависимост от настройките на седалката. А при горната снимка виждам, че под капачката изглеждат всичките прибрани? От какво ли зависи?
  2. pepster

    Обща тема: Audi A4 B8

    Така си се вижда по принцип... Седалката е в нормална позиция, нагласена спрямо мен.
  3. pepster

    Обща тема: Audi A4 B8

    Здравейте! Някой може ли да ми каже да какво служи механизма на снимките? Поне на мен ми прилича на някакъв механизъм за настройка на нещо по седалката, но може и да бъркам. Гледам, че са три "бутона", един е в различна позиция. Това е под седалката на Ауди А4 Б8, комби.
  4. pepster

    Обща тема: Audi A4 B8

    Хммм... не съм усетил да продължи да работи перката ако я изгася, докато държи тези по-високи обороти - това задължително ли е?
  5. pepster

    Обща тема: Audi A4 B8

    Здравейте!Вече месец и половине карам Ауди А4 Б8, 2,0 тди, 177 к.с. (увеличени с чип на ABT до 204 к.с.), комби, куатро, с ръчни скорости, 2012 г. Забелязвам, че понякога оборотите на празен ход са по-високи - обикновено ги държи на около 800, а понякога ги качва на около 900-950 (мерени на око по оборотомера). Не го прави постоянно и на чести интервали, не "играят", просто понякога оборотите си седят на 800, а друг път като загледам са по-високи. Иначе колата си върви екстра, никакви проблеми не са се проявили досега. Попрочетох и на много места пише, че по-високите обороти е нещо нормално и било за регенериране на DPF, както и за зареждане на акумулатора. Бихте ли споделили, дали според Вас това може да е индикация за проблем и трябва ли да му обърна внимание? Някой беше написал, че може да се види този филтър в какво състояние е и на колко процента е годен - как става това, чрез диагностика или може от MMI?
  6. pepster

    Обща тема: Audi A4 B8

    Здравейте!Отскоро имам нов автомобил - Ауди А4 Б8, 2,0 тди, 177 к.с. (увеличени с чип на ABT до 204 к.с.), комби, куатро, с ръчни скорости, 2012 г. То замени вярно служилото ми близо девет години Б6 1,9 тди 131 к.с. Общо взето съм доволен от новата придобивка, но ми се ще да споделите, дали ви се струва нормален разходът й на гориво.Наскоро я "тествах" малко извън града и ми даде следния разход, отчетен на принципа от пълен до пълен резервоар: Монтана - София през Люти дол, около 180 км., от които около 40 км. градско - 7,9 л/100 км. дизел. София - Монтана през прохода Петрохан, около 130 км., от които около 20 км градско - 7 л/100 км.Как ви се струва? На мен не ми се струва да е икономично, още повече че съм карал доста спокойно. Мислех да не я пипам и само да карам след като я обслужих, но сега се замислям да я закарам на един по-обстоен преглед. Та в тая връзка бихте ли споделили и мнение за официалния сервиз на "Порше" в София...?И последно: Случайно някой да знае има ли начин на малкия дисплей при километража да му се зададе да показва часа и датата, може и на мястото на което сега ми показва скоростта - понеже си имам отделно километраж, а часовникът на мултимедията ми е по-неудобен за наблюдение?
×
×
  • Create New...