Jump to content

Frozen1

Members
  • Мнения

    150
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от Frozen1

  1. Frozen1

    Говорители за Авант

    Благодаря ти за съвета. :)
  2. Здравейте, понеже има доста хора по-запознати от мен със звука, какви говорители да си взема за комбито? Посъветваха ме да си взема двукомпонентна за отпред и коаксиални за отзад, друг пък ми каза и отзад да сложа двукомпонентна, а пищялките да ги монтирам на корите в багажника... дайте идеи и марки какви да си взема, че оригиналните звучат като касетофон от 90-те. Другото ми ауди отзад е с MB Quart и звукът, басите също са доста по-добри.
  3. Frozen1

    Биксенон фарове

    Здравейте, сдобих се с биксенон фарове за В5. Нямам идея от какъв модел са взети лупите, личи си, че са преправяни. Клоня към Пасат В6/В7. Всичко дотук добре, как да подкарам скапаното моторче, което е с 4 пина? Трябва ли да го сменям с 3 пиново, за да работи всичко и какво да е то?
  4. Frozen1

    Навигация ма В5

    Здравейте, някой има ли идея дали тази навигация ще пасбе на В5? Ако не, имате ли идея коя китайска би паснала без много препращане? https://hesperus.bg/oem-multimedii/audi/a4/a4-b6-2001-2005/audi-a4-multimediya-navigatsiya-android-10
  5. Frozen1

    Клапи парно

    Имаш само една клапа за топло/студено съответно с едно моторче, което ти си казал, че е бяло. Всички останали са за въздуховодите. Червеното моторче е за горе/долу, синьото за централните клапи, а черното за циркулация в купето. Цветовете могат да не съответстват по този начин с някои години, но са така по принцип. Съветът ми е да намериш друг модул за теста ако си сигурен, че моторите работят. Ако не, махай моторчето и оставяй на студено докато намери време и ресурс за оправяне на проблема. Духането на студено от компресора обаче няма нищо общо с клапите щом си отворил студената.
  6. Здравейте, взех си американски километраж за А4 В5 2.4 2000. Идеята е, че в него няма имобилайзер, но явно не може да се направи връзката между него и екуто. Сложа ли го и диагностиката не засича екуто. Идеята е някой слагал ли си е американски километраж да даде съвет различен от премахване на имобилайзер от екуто?
  7. Не е тапа. Пробката за доливане е от ляво до полуоската, това е от дясната страна, намира се под заключването на 5-та скорост. Болтът беше разхлабен, стегнах го и позицията на скоростния лост в купето се центрира, като преди това беше доста вдясно.
  8. Здравейте, бърз въпрос: за какво е този болт В на скоростната кутия? Намира се от пасажерската страна точно до лапата на тампона. В ELSA не мога да намеря информация за него нито на колко Nm се стяга.
  9. @Agent Smithблагодаря ти. Ако ти е удобно някой път можеш ли да видиш номерчето на NGK сондите, че ми излизат няколко модела и то все с много трудна наличност.
  10. @Agent Smith Благодаря ти. Да те питам само, понеже на доста места съм чел ламбдите да се слагат само оригинални, имаш ли някакъв проблем с тия на NGK? Чисто нови не съм си взема, но на диагностика винаги ми вади 00525 и 00555 за implausible signal.
  11. Аз с вага съм си върнал фабричните настройки на компа. Много се съмнявах за темп датчик на входящ въздух. Прав си, показва ми 1:1 с температурен на антифриз. Обаче при студен мотор elsa казва, че показанията трябва да са д/г като температурата на околната среда и не знам дали да се хвана за него. Чудех се дали да си сложа температурен от 2.8 някъде преди дросела, но не знам дали ще объркам компа. Дросела не съм го разглобявал още, в процес е. ТПС-аобаче на пълна газ ми показва не повече от 84-87%, което отново според elsa е малко. Сравни с друго 2.6 И резултатът е същият. Съмнявам се за сондите, да не би нещо да бъркат смесите докато загреят. Нямам газ и нямам тресене. Просто при рязко ускорение прекъсва леко и набира доста бавно първите минута-две. Иначе ако имаш още колата и искаш някакви дребни плюсове за добавяне - драскай.
  12. Здрасти. Този филм и аз го играх на А4. Разлика има голяма особено ако сложиш и "портнът" дросел. Какво е усещането при теб на студен мотор обаче? Винаги при рязко подаване на газ има едно прекъсване първите 2-3 минути откакто смених колектора.
  13. Нито дебитомер, нито МАФ, което на разговорен език си е едно и също. Колата има някаква разновидност на МАР или както го описват по каталог - speed density.
  14. Frozen1

    Предно към 4х4

    Аз имам друго питане, трябва ли да се минава КАТ? Понеже ако в талона пише, че си на предно, ще имаш ли после проблеми при минаване на преглед?
  15. Здравейте, Търся си А4 В5 Куатро, седан, бензин. По принцип търся кола за части, която да взема цялата по възможност синя, зелена или разновидностите им, евентуално с шибедах. Ако не успея да намеря бракувана, търся си 2.8 куатро, 193.
  16. Само с едно не съм съгласен - има разлика между валовете не само в лекота. Наистина на 2.6 са една идея по-остри в сравнение с 2.8.
  17. Frozen1

    Проблем с климатроника

    @KCV Видях, че си подкарал по-нов климатроник на модел 95-96, успя ли да се справиш с вакуумния клапан? Извинявам се ако е в грешна тема.
  18. Интересно ми е на v6 какви шлаухки могат да се сложат? Нужни ли са адаптери? Знам как се прави конверсията на 2.8, интересува ме каква би била на 2.6.
  19. Frozen1

    Смяна на мотор

    ЕДИТ: ECU-то е с номер 3B0 907 551 Q. Някой случайно да има схема или pinout?
  20. Frozen1

    Лампа AirBag

    Не съм убеден, че пасажерският се включва в таблото.
  21. Frozen1

    Смяна на мотор

    Здравейте, какво е нужно за смяна на мотора на В5 от 2.6 на 2.8? Кодове: ABC/ACK Доколкото знам и двата са с жило на газта. 2.8 е с външен MAF. Като цяло ме интересува ще имам ли проблеми с проправянето на компютъра?
  22. Frozen1

    ABS Датчик

    Защо просто не си вземеш нов? Не са скъпи.
  23. Frozen1

    Лампа AirBag

    Здравейте, с любезното съдействие на @CyberKing успях да реша проблема с грешка 01025 - Trigger for on Board Diagnostic Lamp, Malfunction Когато си монтирах таблото с борд и четох кой пин на какво отговаря видях, че имаме по два пина съответно за ABS и Airbag. Водят се direct i inverted. Странното бе, че имах сигнал за Airbag direct, но за ABS бе обратен. Та се замислих дали не трябва да направя мост между тези два пина, но колегата ме светна, че го е замасил. Това е сигнал търсещ странични възглавници, които ако ги нямате се замасява. Та, има решение на досадната грешка за бега.
  24. Frozen1

    Airbag отново

    То хубаво, но тия съпротивления не са решение. Въпросът е всяка кола ли има букси под седалките, нямам странични. Само шофьорски и пасажерски.
×
×
  • Create New...