Jump to content

Veli_907

Members
  • Мнения

    174
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от Veli_907

  1. Може. Така съм го взел , в тази конфигурация. Не отричам, че може и да се присадена ръчката. Но си работи перфектно.
  2. Имаше някаква тема тук със самоделни истории... Иначе да - убеждават ме някакви хора, че това дето го карам не съществува. Ми 180 на предно е. Че е рядка комбинация - рядка е, то попринцип ауди на предно не е най-топ офертата и хората си търсят куатрото, което е един най-големите плюсове на марката, но все пак.. го има.
  3. Само един с издадена фактура от тях да отиде при НАП и ще стане цирка...
  4. 132kw 180 кончета си е реално. А ти на какво вярваш и на какво не....абсоютно все ми е тая! Да доказвам нещо на теб ли? Казвам ти какво е - 132kw 180hp 2.5 V6 TDI 6 степенна ръчна чисто предно, никакво quattro. Като реша, че искам куатро ще си взема с куатро. А ти на какво ще вярваш и на какво не си е твое мнение и право.
  5. 180 си има на предно, колкото и да е рядко. Не е 150. Едното ти е 132kw, другото - 110. И е ръчка, чиста ръчка. Автомат не карам, не искам. За кратко време съм имал Passat автомат, не съм видял лошо от него, просто ми е скучно. Свикнал съм с двата крака и дясната ръка на лоста, имам чувсвото, че не управлявам аз иначе. Иначе не беше лоша колица, дадох я за колко я взех. 3К ми бяха достатъчни да разбера , че автомата не е моя приятел. Горивния и при мен е Bosch. Такъв съм избрал при обслужването декември. От филтри никакво пестене (и от квото и да е с тоя мотор). Особено горивен.
  6. Има. Ся кой излезе незнаещия? 180 ръчка и предно. Факт.
  7. Да си кара каквото поиска - избора е личен, финансите са си лични. Не ме бърка кой какво кара. Но да ми прави друг собствените сметки и да ми казва кое е хубаво и кое - не... ако бях вземал колата за далавера щеше да е 1.9, щото се продава. Същата с 1.9 110 се продаде скоро тук за около 5 бона. 2.5 върви на два пъти по-ниска цена и я плащаш с обслужването почти още един път (ако обслужиш за 2620 лв. по оферта на Порше направо го купуваш втори път). Но това си е осъзнат избор. Ако искам да е продаваемо - 1.9. Не търся да е продаваемо, тая кола (когато и да е това) съм решил да умре в мен и на друг няма да я дам. Така съм го решил. Та ми е все тая.
  8. Автомат не обичам, не е мултитроник със 150-ка ако това си мислиш. 180 предно с ръчка 6-степенна. Ядове никакви. За след 2-3 години ше си търся 4F с ръчка пак, от първите 3.0, че са рядко после след 2007 с ръчка. Годините не ме бъркат (очевидно). Повече ме бърка автомата - не го харесвам (б ил той мулти, типтроник или каквото и да е, ръчката си ми е ръчка).
  9. Щях да питам дали е куатро точно, че се сетих (понеже моята не е).
  10. То си е моя работа... и сега съм му надминал цената. Теб какво те бърка моя джоб? Лично ТЕБ какво те интересува? Типичен сънародник....бърка го чуждата паница и мисли за далавери. Повече с такива жалкари чат - не.
  11. Нямам ядове с ГНП и не виждам защо трябва да имам. Далавераджията...
  12. При положение, че самите Порше не са направили нищо по въпроса, или пък на самите VAG не им се занимава... А и кола не съм вкарвал там. Не ми е дори в града. Плюс това те няма и да вземат стария A6, хората цели Кайени и Q7-ци "спират" от "поддръжка"... само с дебели портфейли се занимават...
  13. Ама кой ги хвали? Ти да виждаш хвалба? Хвалба е, че съм казал, че нямам проблеми ли? И да, нямам, малкото които съм имал съм взел мерки. С ГНП ядове никакви не съм имал, ама и под половин резервоар не съм имал. Наясно съм, че VP44 може да си умре както си върви, не е нещо, което не го знам. Що пък "бога" на "душегубите"? Че съм доволен ли? Не съм имал тоя проблем, вероятно някой ден ще го имам. Нямам и заминали кобилици, нямам и надрани валове. Имах само ядове в филтър картерни газове, което уж при 180 не би трябвало да е проблем, но е сменен и от тогава ядове никакви. А тук да седим и да гадаем...да отиде при майстор и да види какво е заминало. Така да се хвърля боб...
  14. Не мога да помогна за проблем, който не съм имал. Ядове с ГНП не съм имал до момента.
  15. Не е сравнено с нищо, давам го за пример. Всеки си прави сам сметката, аз колата за кяр не съм я купил. Просто си ме кефи. Нито очаквам да изкарам пари от нея, нито да я продавам на ниска цена, нито очаквам ниски разходи. Човек си е наясно със всички минуси и плюсове и си прави сметката, моята до момента е вярна. Но да говориш за немотия при тоя разход на 2.5 и цените на частите му..голяма немотия ще е Няма какво повече да обяснявам на човек с различно мислене. Моето мислене не е добра цена, нисък разход и продажба след това. Мисленето ми е - кефи ме, лично на мен ми харесва, парите са си мои и това за мен е ОК. Не всеки мисли за кяр и далавера. Ей тва е проблема на българина, вечно мисли за далавера... Далавери не мисля. Купувам , кефи ме, пръскам си паричките по него както смятам да ги пръскам и след 2-3 години по 4F-ка, която тогава ще е също на 20. И не ме бърка, не ми дреме. Недей ми обяснява кое е далавера.
  16. Не са много дребни. Да замесиш и Bentley, а там сумите са... Плюс това да им ползваш и логата в печата си, да си плащаш в Auto Bild такива статии (и те продажни като всичката журналистика) и да удряш такива ненормални суми за безхаберието ти хич не е малко.
  17. Не съм съгласен с теб. Сметката си я прави всеки и не мисля, че някой трябва да се смее на друг. Като отидеш да теглиш бърз кредит за 500 лв и върнеш 1300 това е осъзнат избор - казват ти вноските, смяташ си ги и си преценяш. Нерентабилно е, но е твоя преценка. Всеки има правото си на избор и преценка кое е рентабилно за него. Колегата правилно е описал неща, които бих описал и аз. А, че е 20-годишна и се е купувала само от немотия е смехотворно. Макар, че дори и това да е... българина от кога почна да се смее и на немотията?! Не може ли просто да ти е харесала? Не се ли допуска това? Сравнение с доста по-нови на мен ми харесва тази, това си е мой вкус, застинал някъде в диапазона 2000-2006. То си е личен избор. Не бих си купил от "новите", не са ми по вкуса, не ме влекат. Има хора които си падат и по коли от 80-те. За тях какво? Вкуса и интереса ми е за коли от този период, и е малоумно някой да ме убеждава как това не трябва да е така. Не всичко опира да немотия (немотия , пък си позволявам убийствения му градски разход, интересна немотия ще е тази, в която мяташ хилядарка за ремъци), а просто до личен вкус. Моя е там някъде , максимума ми е 4F и то с ръчна. Просто вкус. Не са малко вложенията, които съм дал в тази кола, и реално са нивото на доста по-нов A4 или Skoda/Passat ако не се държи на емблемата. Просто съм си направил сметката, че не искам по-нова. Личния вкус и личния избор са право на всеки от нас. Разбирате нещата грешно.
  18. То остава да имаш Бентли или поне Q7 от "новите" ("старите" ги "изключват от поддръжка) и да нямаш широки пръсти. Особено това първото. На такива се разчита.
  19. Тогава не знам каква е причината VW да си мълчат и да не правят нищо по въпроса, тия са точно като менте-магазините на Apple в Китай. Никаква разлика. Мислиш, че е оригинала, ама не е. И то тия емблеми ги има в печата им, а печата не е майтап работа. А не вярвам да не са осведомявани до този момент.
  20. То е ясно, че е било за кинтос. На Крис това му е силата - маркетинга. В печата му - емблемите на Audi, VW, Audi, Seat. Вънка - логата им. В сайта им, в страницата им във Face-а, навсякъде... Чак имаше програма "4+" , прави някакви прекопирани "учебници", "обучения" и т.н. Всичко е един маркетинг и признавам - освен косматите като на маймуна ръце и жълти зъби маркетинга му е сила. Само не знам дали и нашенското Porsche не участва в тия безредици, това зверско злоупотребяване с емблеми (и в печата, и във фактурите) и опити да се изкарат за официален сервиз да останат недокоснати и да няма дела срещу тях...тия са като в Китай с магазините-реплики на Apple. Плаща си и за публикации в сайт на списание, което трудно бих нарекъл "авторитетно", бидейки продажно. Имаше и публикация при тях, че Das Auto били официалния сервиз за извън гаранционни ремонти и 20 от 25 Bentley-а се обслужвали при тях, само те знаели как. Ако наистина поръчват части от самите VW може и да си обясня защо не правят нищо с/у тях - в крайна сметка пари получават. Продажна история. А не са наясно с "качеството" на сервиза, не ги интересува - гаранцията е при Porsche, като свърши ти къде ще ходиш им е през вагена. Всичко е маркетинг при тоя. Плаща си и да участва в "Тази сутрин" по Нова (1-2 репортажа), където си плаща и Дунев. Не знам какво е качеството при него, но този също е нагъл тип. Видиш ли по нова репортаж за сервизи, ремонти, цени на горива, застраховки и т.н. значи ще чуеш Дунев да се изказва. Пускайте и гледайте, има си го в Youtube. Същото лице казва, че всичко под 15 години и под Euro 4 трябвало да бъде спряно от движение и да се купуват само нови коли. Така, че вина имат и продажните ни медии, дори такива като "Ауто Билд". Ама те са си известни продажници - VW си плащат там от години и не е тайна за никого.
  21. Не, че тук няма да пише а че тук няма да му мине номера и няма смисъл...
  22. Тия истории със умрелите роднини...
  23. Що бе, за завист са. Да печелиш без да вършиш нищо ако не е за завист за какво да е друго Дума да не знаят на немски, пък на обучения ходили...
  24. Като се зачетох във първия му пост "робувам на превозните си средства"... голямо робуване ще е да нямаш фреон и клима...
  25. Може да е Крис под прикритие. Сега баш за езика на софтуера , но вярно Крис говореше за някакви обучения, само не разбрах дали и механиците му са ходили на същите, които са на немски и в Германия и би следвало да знаят какво им се говори. Така де, той нито има сертификат от тях, нито па тия някъде са ходили. Защо са оставили да се злоупотребява с брандовете на VW и дори емблемите им присъстват в печатите на тия жалкари не ми е ясно - как от Порше не са вдигнали пръст или и те имат някаква връзка там... да бяха сезирали VW за това. Това си е жива измама. Даже и тия имаха някаква програма "4+", по подобие на оригинала. Единствено за ремъците съм съгласен. Те са от нещата, които се сменят по давност дори и да са в перфектно визуално състояние. Общата практика е 3 години за aftermarket или 60К и 5 години или 100/120 (по-добре 100) на оригиналните. Реално това получих като оферта за 2620 лв. с ДДС от Порше - 5 години гаранция или 120К км., а от моя си майстор - 3 години или 60К. Те това е. Иначе и на 50 да смениш пак файда. Що водни помпи прокапаха на преди 50К... е за after-а говорим де. И за едно време на V10 TDI Touareg, първото поколение, ама те си имаха акция и беше към 80К някъде капането. Та все тая де. Само, че цените за ремъци , които щяха да ти натресат щяха да са ненормални.
×
×
  • Create New...