Jump to content

k.vasilev

Members
  • Мнения

    178
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от k.vasilev

  1. k.vasilev

    Задни спирачки

    Двубутални ли са?
  2. k.vasilev

    Задни спирачки

    д3 с кой двигател?
  3. Блъснати или неблъснати? Има карфакс, няма нужда всичко да е на доверие.
  4. Като не иска авант е нормално, и аз така не исках авант и даже не ги гледах. А като почнете да превъснасяте някоя кола все едно вие сте я родили баси.
  5. Не е много приятна на пипане тази перфорирана кожа, но ако визията(скосеното) е всичко за теб си вземи такъв. Иначе по-добре волан с подгрев.
  6. k.vasilev

    Вибрация в купето

    Забележи дали при същите обороти но на различна скорост я има вибрацията или карай със същата скорост на по ниска предавка. Има ли вибрацията ако караш с по-висока скорост и оставаш без спирачка да си намали до 120-130?
  7. k.vasilev

    Вибрация в купето

    При б8 в първите години имаше такива драми и май бяха някакви носачи/носач който се сменяше. никакви баланси не помагаха.
  8. k.vasilev

    Вибрация в купето

    С какъв двигател е колата?
  9. k.vasilev

    Климатик

    Защото има едни клапи отпред които са за чистене, мноог комнтиран проблм за префейса. Потътис малко.
  10. Имаше тема за този ретрофит с номера на всичко необходимо, потърси във подфорума.
  11. Хахаха добра оферта, надявам се, че не си си я оставил.
  12. 2016 като сменях вериги Райно толкова викаше за дас ауто, 1000-1500 лева, ама направих грешката първо да кажа колко е в с-кар. Реално сега сигурно е доста повече, но едва ли вече правят толкова стари коли.
  13. Декерман не съм пробвал и не мога да ги сравня.
  14. То завиис как се сменят веригите, ако е през кутията няма да се искат толкова пари, ако се сваля двигателя е нормално да искат повече.
  15. Е то ако си караш до 2000 оборота и десет чипа да св сложат ресурса няма да се промени. Само излишни пари сте дали за чипове, баси карайте ги тея коли. А за авт забраив да споменеш редовната смяна на бобини, с маслото 1-2.
  16. Оригинални или аеро туин, ако искаш евтинки и от кауфланда колеги си купуват, и по метър само пера си купуват.
  17. Цената на ремонта зависи от частите и какво още освен веригите е за смяна. Къде са ти искали 5 000 и какво са искали да ти сменят?
  18. А бе лесно се решават, гарнитурата на капака на клапаните на 1.8т през половин гоидна протичаше, слагах оригинална, афтърмаркет и разликка нямаше. Свикнах да си капе. На 4.2-то смних 2016 всички гарнитури като сменях веригите и още нищо не е протекло.
  19. Хаха, а бе джанко всеки ден се опитваш да счупиш тъпомера. Искаш да кажеш, че на битурбото слагат скоростна кутия с различни предавателни числа ли? Я погледни какво е предварелното число на последна предавка и пак пиши тъпотии.
  20. Защото му предстоя ремонти, защото му трябват пари, защото... И това, че една кола е по-евтина от друга не значи, че това важи за всички от този модел. По старите модели са с по-евтина поддръжка, има повече части по моргите и тн. Баси елементарни неща ли трябва да си обясняваме?
  21. Мда, прав си, с времето цилиндрите на осмака се изпаряват докато на тръцко му се увеличават цилиндрите. Същото важи и за конете, и за мястото, за обезшумяването и тн. Сигурно и мми се е добавило с времето в б7-цата.
  22. Данъка зависи от общината, ГО-тата не са толкова различни. А разликата между б7 с 2.0тфси и 4ф-ка с 4.2 е като земята и небето. Различни вселени са.
×
×
  • Create New...