Jump to content

CaptainNemo

Members
  • Мнения

    37
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от CaptainNemo

  1. Мене разхода изобщо не ме притеснява, но жената… [emoji3] Преди години карах голфче v5-к … под 15 градско нямаше.. [emoji3] Единствено се притеснявам да не купя някоя и с моя късмет, като се знам да се почне и дюзи и вериги и автомата.. и да я платя още веднъж. Сегашната A4 B6 1.9 TDI вече вкарах 4 хиляди… а уж здрави [emoji3] Sent from my iPhone using Tapatalk
  2. 2 седмици не влизах във форума и каква дилема се разви [emoji3] Като цяло и на бензин съм навит. Повече ми допада от сивата на колегата, нищо лично: Но да кажеш, че Ауди комби е грозно, при положение, че Ауди имат най- красивите комбита в света… без да преувеличавам. А по темата една 4.2-ка колко да е по- скъпа подръжката от TDI-то ? Sent from my iPhone using Tapatalk
  3. Те, че не са менте не са гаранция. Сменени са 2019, ако бяха ОЕМ до сега да е заминала пък и комплекта пише, че е купуван 2000 лв. Четвъртък имам път покрай Благоевград, мисля да я погледна. Дали знаете някой читав сервиз да я прегледат ? 300 коня ме притеснява само да не се отрази на живота на двигателя, но като се замисля това си е 3.0… уж е много здрав 😀
  4. Ясно, аз не съм се и засилил за тази от Пазарджик По принцип ето това ми хареса също, нищо, че е с 2-3 години по-старо, но човека има документи за обслужване, вериги, дюзи и т.н. Пък и ми е на близко... Сервизът е ясен. Но дали мога да съм сигурен, че наистина са сменени веригите.. Притеснява ме също, че има 2 обяви и в 1-та пише, че е с чип 300 коня... Прегледах възможно всички в cars,facebook и има 2 на , които е написано, че са сменени веригите, но то и аз мога да напиша че съм сменил и двигателя.....
  5. Здравейте, в момента карам B6 1.9 TDI 131 коня. И вече искам да го сменя и да си купя нещо по-хубаво. Преди 1 седмица видях в една авто къща една 6-ца 3.0 TDI Allroad, веднага ме грабна. Голяма кола много удобна, като цяло се влюбих. Така вече 1 седмица чета постоянно за тях и изключих варианта Allroad и се насочих към обикновена 6-ца авант. Разбира се в днешно време 1 човек трябва да си направи една сметка дали може да поддържа 1 кола. До колкото четох проблем са им дюзи, обтегачи (вериги) и хидрото на скоростите. Като цени разбрах горе-долу колко може да излезе един ремонт при нужда (Освен хидрото) . Има ли нещо по специфично да гледам, когато отида да гледам дадена кола. Притракване при палене и гаснене - обтегачи,дюзи ? Скоростите до колкото знам, когато колата е под наклон трябва да тръгва без да се чуди, да не рита и да не тресе. Друго какво бихте ме посъветвали ? Харесах си няколко коли, като цяло. 1-ва 2-ра 1 allroad И ето тази която ме запали по 6-ците
  6. Здравейте, продавам A4 B6 1.9 TDI 131 коня, 2001г. Всички документи платени + винетка. В перфектно техническо състояние, с леки външни забележки и забележка на преден ляв калник. Сменено масло преди 3000 km. Преди 1 година сменени ангренаж,пистов,водна помпа, обтегач, 3 носача, рециклирано турбо. ( Имам документ за всичко )Подгрев седалки. Автопилот. 2-зонов климатроник. 5 скорости. CD чейнджър с 6 диска. Линк към Cars. Цена за форум-а 4000.
  7. Не по дюзата нищо не е сменяно.
  8. Здравейте колеги, проблемът е решен. При мене освен нова гарнитура се наложи и пренастройка на 1-ва дюза, смяна на дебитомер, N239. Вдигало е много голямо налягане в двигатела и от там маслото трябва да избие все някъде... Добре, че не е било от някъде другаде.
  9. CaptainNemo

    1.9 TDI не върви

    Здравейте колеги, проблемът е решен. За тези, които имат подобен проблем. Смяна на дебитомер, пренастройка на 1-ва дюза. Също смених и N239 за мекото гасене.
  10. CaptainNemo

    1.9 TDI не върви

    Здравейте, колеги проверих всички вакум маркучи и са добре. Та ориентирах се към дебитомер... 2 пъти за 1 седмица показва грешка... Изчистих го вече 2 пъти. Прикачил съм една снимка след старателно настъпване на някой стойности. Притеснява ме това разминаване на 1-ви цилиндър тъй като преди винаги е било -0.30 до -0.40 Добавям и една снимка в движение настъпена на 3-та.
  11. CaptainNemo

    1.9 TDI не върви

    Edit: Не знам защо не мога да си редактирам пост-а, но забравих да спомена вчера като правих диагностика видях, че температурата на нафтата беше 78 градуса. Не е ли малко висока ? Също и колата похарчва повечко от преди.
  12. CaptainNemo

    1.9 TDI не върви

    Пуши и черно и бяло.. Ще проверя маркучите. Но на пръв поглед са си добре.. Ми то е рециклирано преди 6-7 месеца…
  13. CaptainNemo

    1.9 TDI не върви

    Здравейте, имам A4 1.9 TDI 130 коня, 2001г. От 2 седмици колата има проблем. На кратко от 1000-2000 оборота колата не върви. Много рядко като натисна газта и оборотите не помръдват и от вдигатела се чува нещо наподобяващо звук от резачка.... Последните 2 дни проблемът се засилва. Натискам газта до долу и докато набере едвам едвам и след 2000 оборота се изтрелва... Пробвах с дизел от различни бензиностанций, пробвах и със супер дизел, никаква промяна. При потегляне ако е с повечко газ и пуши много. Когато ми прави проблема и я настъпя до долу да се изтреля и пуши много. Като цяло пуши много. А преди не пушеше. Сутринта като я запаля, докато загрее си върви нормално. Вчера, като стигна 70 градуса и вече започна да прави проблемите.. Проблема се засилва като цяло ако е по-горещо на вън и на колата.... На магистралата като си я настъпя и си върви добре. Какво съм направил: Вакумчето на ЕГР-а е затапено преди 1 месец. Свалих и почистих ЕГР-а ( Преди 1 месец и беше много замърсен), преди 2 дни пак го свалих и беше много малко замърсен. Купих един по скъпичък спрей и изчистих и колектора с него. След запалване пушеше изключително много и после се оправи колата, но от вчера е даже по-лошо. Със същият спрей почистих и дебитомера и MAP сензора. Никаква промяна. С ваг на диагностика няма никаква грешки... На живи данни на 3-та и газта до долу всички данни са в нормативният диапазон.
  14. Благодаря много за точният отговор. Ще пиша след процедурата какъв е резултата.
  15. Правилно ? Малка линия под-над цялата гарнитура? Само по ъглите ? Сега ще купя на victor reinz reinzosil ми препоръчаха и ще видя какво ще става. Предният силикон уж беше херметик, но с не известен произход.
  16. Гарнитурата е на няма и 2 седмици…
  17. Здравейте, колеги. Преди 2 дни разглобих малко около двигатела и изчистих хубаво. Между другото ЕГР-а за 9000 км имаше вътре буквално въглища… Затапил съм го преди 2 седмици така, че се надявам повече да не се трупа. Колата спря да пуши. Даже грам пушек няма вече. Вчера обърнах внимание че е омаслило отново и до колкото мога да видя е от капака на цилиндровата глава. Слава богу не е главата. Течът е от страната на ЕГР-а от ъгъла на капака. За да съм сигурен утре мисля да купя хубав силикон и да намажа малко повечко, както беше преди. Ако спре вероятно капака има кривини. Някакви препоръки за марка ?
  18. Явно ще се наложи да се разглобява. Отзад нищо не може да се види… Виждам само един сноп кабели с букса и всичко там е в масло. Ще се опитам да снимам да видя дали не е от задната част на капака. А има ли нещо друго от, което може да тече от там ?
  19. Само гарнитурата. Майсторът, който я е правил беше намазал много силикон и от страни. Та почистихме хубаво силикона и маслото. Сложихме съвсем тънък слой силикон и сега няма теч от там. @nikrga Това го знам, лошото е, че колата всеки ден се кара. Просто няма как без кола в момента.
  20. Здравейте, колеги. От близо 2 седмици имам не приятен теч, който се увеличава и миризма на изгоряло. Също и започна да пуши като я настъпя малко а преди не пушеше изобщо. Забелязах петна под колата. И имаше малко омасляване от лявата страна на капака до ЕГР-а по гарнитурата на капака. Смених я с Victor Reinz. Предната беше Elring. Сега вече няма омаслено там. Бях долял 0.500мл след появата на теча, и сега 5 дни след смяната гледам пак толкова… Двигателя отзад целият е в масло, а достъпът до там е много труден. Преди 9 хиляди километра съм сменил: Гарнитура на глава + шлайфане, гарнитура всмукателен колектор, гарнитура изспускателни тръби, гарнитура Гнп тандем помпа и О пръстен. Турбото е рециклирано. ЕГР е почистен и вакумчето е запушено да не затваря. Някакви идей ?
  21. Здравейте от половин година имам Audi A4 b6 131 коня, 2001 г. Вече близо 2 месеца съединителят започна да отделя по високо. Не тресе грам, няма вибрации нито на педала нито по волана, не преритва. Като цяло нито при старт нито при вървене. Единствено ако е студен мотора и тръгна веднага ако сменя в много ниски обороти от 2-ра към 3-та много рядко се случва да притресе сякаш придърпва. На байр си потегля нормално. Ходих при един приятел. Той има Суперб със същият двигател и каза, че при него е било така и е обезвъздушил системата през някаква помпа от долу. Ходихме на канал хубаво ама при него от долу има помпа, при мене няма… Сложихме и малко течност, но не мога да видя колко е като цяло. Нищо не се гледа. Може ли някакъв съвет преди да прибягвам до майстор. Ако ида сега ми е ясно, че ще ми кажат да сменят целия съединител, а не искам ако е здрав.
  22. Отворих ги... майко мила... Ми то няма здрав кабел... те се разпадат в ръцете ми. 🤦‍♂️ Буксата за дългите се ронеше. Изолирах ги всички. Вече работят, обаче спряха габаритите. 🤷🏻‍♂️ Направо ще взимам нови фарове като гледам. Благодаря!
  23. Здравейте, имам един много досаден проблем, колата е: A4 B6 1.9 131к.с 2001г. Така преди един месец преден десен къс спря да работи. След 2 дни се оправи сам... След 1 седмица пак същото, след няколко часа се оправи и пак се прецака за няколко часа... Сега 3 дни вече спря да работи, а от 2 дни не работи и левия... Който между другото се оправи за няколко часа. Крушките са здрави, смених ключа за пускане на фаровете пробно пак същото... Бушони гледам няма . Дайте съвети къде, какво да гледам ? Преди да сваля фаровете. Има ли някъде релета ? Колата си е с оригинални фарове, няма нищо преправяно. Благодаря!
  24. Здравейте, извинявайте, че късно пиша. Не се карайте ще поясна. Системата не знам с какво я е промил, но каза, че преди да се сложи антифриза си е добре. Имало е много боклуци. Така частите са 1033лв. В това се включва: Гарнитура глава(74),болтове глава(42),гарнитура изспускателен колектор(10), гарнитура всмукателен колектор(4), гарнитура капак.(17) Ремонтен к-т дюзи. (73) Комплект пистов ремък с ролки.(100) Комплект ангренаж с ролки.(232) Обтегач ( 177лв) Водна помпа.(100) Монтажен к-т турбо.(25) Всички филтри + масло. (173) Частите са Ina, Contitech, Elring, Bosh(филтри). Рециклация турбо 590 с гаранция 1 година. ( Рециклацията не е от него!) Глава шлайфане (Не от него) в София + еконт (190лв.) Отделно: Нови вакумчета, О пръстени, Семеринг разпределителен вал,гарн. тандем помпа, антифриз. Труд 200.. Смятам, че е добре колата найстина е като нова... Дюзите ги е проверил хубави са и им е направил една настройка. Колата върви много повече от преди... по-икономична стана. Парно си има от 50-55 градуса. И аз бих си го направил сам, но човек като няма нужните знания няма как.
  25. Турбото е с гаранция 12 месеца. Егр-а има и софтуер ще го направиме, гледам по бързо да я взема, че с тия транзитни. Въпросът на колегата защо загрява, майсторът каза, че е оправял много такива аудита и проблема си е или гарнитура или спукана глава. А защо го прави извън градско.. еми каза компресията... Не ми се разпитваше по подробно за нещо от , което не разбирам. В Италия колите явно се карат само с вода... нормално да са такива кашони като ги вкарат. Прикачван една снимка на водната помпа за доказателство. Цялата система сега я промиват заради вода...
×
×
  • Create New...