Jump to content

batinka

Members
  • Мнения

    21
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Друго

  • Kaра
    Audi A6 C5 1.9 TDI

Персонална информация

  • Локация
    София

Последни посетители

Функцията за показване на последните профилни посетители в момента е изключена и не е показна пред останалите потребители.

batinka's Achievements

Доктор на АУДИ науките

Доктор на АУДИ науките (6/6)

  1. Собственикът я е внесъл или закупил преди година и вече я продава. Помисли защо.
  2. Двигателят се води много успешен в сравнение с предишното поколение, но тази бидейки американка няма MPI дюзи, та ще трябва да чистиш въглеродни натрупвания от време на време. Автоматът на американките е здрав, 8-степенен ZF. Имай предвид, че в Германия на сходни километри и години Q5-ци в тази конфигурация вървят по 22-23 евра. Може да има причина.
  3. 1) Постоянно зацепено е 2) На пружини 3) Запушване на ДПФ при градско каране, а ако е и от последните години и Евро 6, проблемие с ад блу-то, макар и рядко
  4. Търси такава с отремонтиран автомат, иначе си приготви пари и за него. Колата според рацерите ще ти е мудна, но в действителност има приятна динамика и с повече настъпване се движи прилично. Разход очаквай около 16. Двигателят е здрав, стига да не е била колата на мърляч, иначе ще има разходи по него. За а8 д2 това е най-евтиният за поддръжка двигател.
  5. Здравейте, щора за багажника за А6 Ц5 преди фейслифта (ако има значение) имате ли?
  6. Колега, дай малко повече подробности. 2.0 атмосферен ли, 2.0 ТФСИ ли...
  7. Това е най-натовареният вариант на мултитроник кутията откъм нютонметри на двигател. Дори да няма проблеми. шансът да се появят такива е най-голям точно при тази комбинация. Откъм надеждност, мултитроникът като цяло не е надеждна кутия, но третото му поколение в последните години на слагане на тази кутия по аудитата е възможно най-надеждният вариант на мултитроник, което само по себе си не гарант за безпроблемност. Рано или късно на тази кутия ще й се наложи ремонт, който няма да е по-скъп от ремонт на с-троник (който слагат на куатро версиите), но по-трудно ще намериш добър майстор, а равносметката винаги ще клони към куатро.
  8. Тези двигатели са маслояди. Търси само от частен купувач след показани фактури за ремонт на двигателя и справка в сервиза където е правен ремонта.
  9. Най-евтиният и безпроблемен вариант е ръчка 143 коня, напълно достатъчни за спокойно каране с възможност за изпреварване, 170-ките имат по-често проблеми с турбото. Цената дали е адекватна на първата зависи от техническото състояние. Липсват ѝ лед фарове, което сваля цената. Можеш и 136 и 120 коньови да погледнеш, с лек чип стават прилични за каране.
  10. Колата не е с куатро и автоматикът съответно е мултитроник. Избягвай, това е причината да стои дълго.
  11. Пише, че има подгрев на седалките, а няма...
  12. @CVT За в бъдеще говоря колега. Все още няма. Но както вървят нещата, Евро 6 си е вид подсигуряване.
  13. Няма за България, има за чужбина на много места. Центрове на градове, където под Евро 6 няма да те пуснат.
×
×
  • Create New...