Jump to content

thekiller

Members
  • Мнения

    360
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от thekiller

  1. проблема ти се решава с еврейска звезда от хубаво марково гедоре . тия болтове никога не са били с шестограми. на твое място майстора да си оправя каквото е развалил. аман от майстори. като чуя майстор и ми става лошо. другия вариант с ъглов дремел лека дупка в отчупеното парче и има екстрактори за вадене на скъсани болтове. пак ще го извадиш и после хубав накрайник от марково гедоре с еврейска звезда.
  2. аз съм с 1,8 ADR 125k. като запаля сутрин държи на студено 1100 и после пада на 900
  3. thekiller

    Vag Tacho - София

    човека който може да ти помогне по спомен е kpematop той го има. тел. 0888846849 намира се в ж.к. Лагера след блок 48
  4. Купувам дясно голямо огледало за А4 В5 с ел.прибиране скайп: the___killer лично тук във форума също става от София съм
  5. Купувам дясно голямо огледало за А4 В5 с ел.прибиране скайп: the___killer лично тук във форума също става от София съм
  6. thekiller

    Огледала А4 В5

    няма нищо еднакво , не стават и от А3 . лоша работа.
  7. thekiller

    Огледала А4 В5

    Здравейте колеги . Имам питане . Страничните огледала на Ауди А4 В5 - след 97-ма година дали са еднакви с на Ауди А6 С5 ??? Имам подозрение че са еднакви , и ако това е така ще е много добре.
  8. маркуча на картерната вентилация е много къс и трудно се поставя . ако се пусне по дълъг се прегъва и става този ефект. знам го от личен опит.
  9. аз минах от табло без Fis на табло с Fis . играчката е доста.и моето табло беше в мили. прекодира се през VaG Com и показва в километри
  10. проблема ти е ясен . колега маркуча за картерната вентилация ти е прегънат . поради това хвърля маслото през пръчката. виж къде е сгънат маркуча на картерната вентилация и го оправи. иначе ще продължи да ти хвърля маслото през щеката. който го е сменял е спал много.
  11. Кабелите са пуснати от таблото до двигателния отсек. Запоих кабела за температурата на същото място като теб , но ми прехвърля максимума от 180градуса. явно трябва да сложа някакво съпротивление там за да показва правилно , защото датчика работи. Каква е стандартната температура на маслото при загрял двигател ?
  12. стопа закупен нов благодарение на колегата worker темата за триене
  13. Купувам стопове за А3 8L фейсови или ляв фейсов. Всеки знае как изглежда фейслифтов стоп За оферти на Лс или скайп the___killer от София съм. Може и по куриер ако сумата е добра.
  14. Същите са и при мен колега . Абсолютно едно към едно с теб , само че аз съм бензин. На кафявата букса ми е жълтия за изчисление на харча , на зелената на таблото имах празен пин и го преместихме и закачихме на него жълтия , май беше на пин 21 на зелената букса , и до кафявата букса ми е черната като при теб едно към едно , защото и моята е 98-ма година просто съм бензин . Но цветовете са едно към едно. Долния край на този кабел бял/син дали е закачен директно. ??? Тоест сега като го свържа трябва да почне да ми отчита и темп. на маслото ? Цитиране на предходно мнение!
  15. На черната букса под екуто кой номер пин е за темп .на маслото или поне какви цветове кабел търсим ?
  16. Радиаторчетата от 14 лева са пълен боклук. Взех такова и след като ми се разпадна в ръцете . Веднага го смених и доплатих за такова среден клас. Не правете компромис с качеството , защото второ разглабяне си е доста Цитиране на предходно мнение!
  17. Мисля че съм с по стария модул , но свалих всичко. Фреона беше махнат на машина. После като свалих целия модул е по удобно за работа ако се налага облепване на клапи. После сменихме филтрите на климатика и допълнихме фреон в системата. Като правих темата оставих нещата така , защото който се захване с това ще му е полезно да си направи профилактика и на климата. А и като се отдели модула от щипките после трудно се слагат всичките по местата им ако не е свален.
  18. Колега сигурен ли си че е от дъжд. ??? Защото тия нашите аудита , отзад при снадката на маркучето за водата към машинката , често текат . И като напомпаш вода да пръсне на задното стъкло и тече от снадката и пълни кората с вода.
  19. куката отдолу се охлабва и се премества напред за да ти затвори багажника.
  20. От старото ми табло корпуса със стъклото е различен не става. Нооо тези дни ще обиколя моргите да видя какво може да се намери. А и не искам да стои таблото с тези мили + километри. Не ми допада. Трябва да намеря километраж само в километри . Ииии някой да ми прекодира километрите от старото табло в новото. Ти нямаш ли път към София да ми ги прекодираш ?
  21. И малко снимков материал и от мен http://pics.data.bg/albums/39791/tablo-a4-b5
  22. Ами Данчо това табло с фиса му е пукнато леко стъклото и ме дразни.
  23. Пламка знаеш без тебе съм за никъде. Аз днеска отивам до кр.поляна да оправя още малко колата и после съм свободен. Взел съм таблото , фиса , лостчето и поялната станция. И само чакам да кажеш кога почваме. Ще опитам да отлепя и стъклото на таблото докато съм там
  24. Мерси няма да го търся въобще . Директно ще проверя дали излиза на черната букса зад ЕКУ-то . Ако излиза всичко друго е ясно. Иначе сменях маслоохладителя , както и картерната вентилация и за да се бръкне там и да се види какво що , трябва да сваля всмукателните колектори , което мнооооооооого ме мързи и ще стане само в краен случай.
×
×
  • Create New...