Jump to content

Elessar

Members
  • Мнения

    789
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от Elessar

  1. Изпратено от моят PRA-LX1 с помощта на Tapatalk
  2. Ето една снимка от миналогодишната сбирка
  3. Мналата година март месец си направихме съборче. Дойдоха С4-ки от цяла България. Събрахме се 30-тина коли (което като за първи събор беше супер). Тази година ще видя как и кога(и дали въобще ще ми остане време) да организирам пак групата за едно съборче.
  4. Здравей колега. Кога мога да ги видя и ако може един телефон за връзка.
  5. Изпратено от моят PRA-LX1 с помощта на Tapatalk
  6. https://www.aliexpress.com/item/2-pcs-car-headlight-h7-led-H4-H1-h8-h9-H11-9005-HB3-9006-HB4-72W/32795990941.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.I1BzjK Аз бях с такива. Останах доволен от осветяването, но ги махнах поради 2 причини - изписваше ми грешка за изгоряла крушка, когато се включи вентилатора и другата не можех да затварям капака на фара отзад.
  7. +1 за клеморед. При мен проблема беше същия, след като го смених всичко се оправи. Един съвет - свали твоя и отиди с него да търсиш, защото има няколко модела Нов е около 15 20 лв.
  8. @apisabvgd Има ксенон с FastBright функция, които загряват за секунда. Те са удобни за дългите. А относно светлините, минах през ксенон 35в, 55в, и LED на късите, и сега карам с H1 Osram Night Breaker Unlimited къси+дълги и съм доволен, няма грешки по таблото и други аномалии.
  9. Днес иназ се занимахбс подгрева на предните седалки. Премерих съпротивление само на реотаните които са за облегалката. Другите два не показва съпротивление. В такъв случай и при мен ли няма да тръгне подгрева?
  10. Има но не се затваря капака. Това беше основната причина да ги махна.
  11. Elessar

    Малък субуфер

    Кутията я правих на око, единствената мярка е да влиза под щората. За неизчислена кутия свири супер. Вътре е с вата каменна. А ти щом си със кучкарник, може и да не влезе 10''. Пробвай с 1 или 2 8'' говорителя. Преди в Б4ката бях с 8'' в правоъгълна кутия и свиреше супер. Изпратено от моят PRA-LX1 с помощта на Tapatalk
  12. Elessar

    Малък субуфер

    Аз съм с 10" говорител с правена от мен кутия, която влиза точно под кората.
  13. Elessar

    Media Changer на Delta CC

    Брат ми реши проблема като си взе Audi Concert 1 и за 60 лв си сложи дигитален чейнджър. + 2 елипси за отзад за кората (седан) и всичко му стъпи 140 лв. Аз след като прехвърля Bose-то от другата в мойта ще мина по същата процедура, без елипсите
  14. Ако ще слагаш спирачки от S6 (двубутален лукас отпред и гирлинг отзад) отпред се сменя целия макферсон, а отзад целите главини. Части се намират с достатъчно търсене (окачването - тампони, носачи, всичко е 1 към 1 с обикновенно А6, вече дисковете и накладките са различни, части за мотора има, но някой са по-редички и по-трудно се намират, пък и някои са доста скъпички)
  15. За звук 4.2 е мотора, но ако искаш звук + вървеж търси 2.2т, но в България трудно ще намериш, извън България са цифра. Също така трябва освен периферията на мотора да помислиш и за спирачки (предни и задни), защото разликата между спирачките на 4 цилиндров и 5 и 8 цилиндров е голяма (пък и конете са малко повечко от на ACE-то). Двигателите ще влязат мисля без преправяне, защото позицията на тампоните е горе-долу еднаква. Аз карам 4.2 S6 С4 и за звук и дълъг път е адски удобна. Звука е супер (права генерация и крайно гърне), 2.2т в C4 ми прави страшен ластик, нищо че съотношението при конете е 230 за 2.2 и 290 за 4.2.
  16. За 2.2т бая парички ще трябва да хвърлиш. А относно мототрите при C4 всички мотори си влизат без проблем. Вече трябва да провериш съответно кое от периферията ще ти върши работа.
  17. @DJANO Тоз пък Колега ако те интересува нещо за S6 C4 питай смело, с каквато информация мога ще помагам
  18. Ако може и аз да се сдобия с една ще съм много благодарен. Също съм от София
  19. Да повдигнем темата малко [emoji4] Sent from my GT-N7105 using Tapatalk
  20. @Shubert Благодаря колега за инфромацията Но се надявам с това рамо (от C5) да не ми се налага. Иначе преди да разберем за тази схема, ползвахме и ние схемата на колeгата Динков
  21. 4B1 955 407A е номера. Ето и обещаните снимки Sent from my GT-N7105 using Tapatalk
  22. Има един номер от вътрешната страна на рамото, ако може да го снимаш и да го качиш да видим какъв е. Sent from my GT-N7105 using Tapatalk
  23. @radi_nrj И двете са с 55см на шофьорската и пасажерската. По-късно или утре ще ги снимам и ще кача снимка Sent from my GT-N7105 using Tapatalk
×
×
  • Create New...