Jump to content

Lyubo_Toshev

Members
  • Мнения

    551
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Относно Lyubo_Toshev

  • Рожден ден 21.08.1976

Друго

  • Kaра
    AUDI B3 1,8S

Персонална информация

  • Пол
    Male
  • Локация
    Благоевград
  • Интереси
    Спокойствието е най-важно за човешката душа!!!

Последни посетители

2068 профилни разглеждания

Lyubo_Toshev's Achievements

Доктор на АУДИ науките

Доктор на АУДИ науките (6/6)

  1. Тази жълтата лампичка, дето ти мига вляво, показва че има неразпознаване на ключа от имобилайзера. Колата пали докато се осъществи връзка ключ+комп.кола ...... неразпознат.......гасене ДВГ. ИМОБИЛАЙЗЕР. По-запознати да помагат за отстраняване на проблема.
  2. Lyubo_Toshev

    Не качва масло ?

    Просто си смени само масления филтър и колата ще се оправи Когато клапана във филтъра не работи добре маслото от филтъра, през клапана се стича в картера. При палене става така, че на масленната помпа и се налага да напълни филтъра и едва след това се вдига налягането в системата.....
  3. Ако не четеш между редовете ... ще разбереш. Пак повтарям Лошото е че съм заразен от ПОКВАРАТА АУДИ и не мога да се откажа доброволо от нея.....
  4. Сега следва заключване на темата..... като преди това ще изтриеме някои мнения
  5. Не бе просто ме дразни маниерниченето и важниченето на някои хора....... . Това ме дразни.... . Преди време беше доста полезен форум с много ценни хора,който вече ги няма, а сего първо гледаме правопис , а едва след това да помогнем. Лошото е че съм заразен от ПОКВАРАТА АУДИ и не мога да се откажа доброволо от нея..... Та за това ..., защото не желая да виждам това което е сега и искам да се измисли начин, който да ме ограничи до форума Да поясня на някои господа ....... НЕ ПИЯ АЛКОХОЛ.....!
  6. Идеята е да мога сам да си закривам профила ........ и никога повече от мойто IP да влизам ча чета....
  7. Lyubo_Toshev

    ходова част

    Аз знам от какво е ама няма да кажа Как само страдах докато го отклия
  8. Мамка му, все се чудех къде може да съм забравил да сменя семеринг, аме нейсе те са се сетих . Дано не протече точно тази. Някой може ли да ми каже дали е същата като на разпр. или колянов вал!?
  9. Знам, ма искаше пояснения, пък и темата я знаеш.
  10. Както всеки производител на автомобили, така и Форд има марка масло с името на бранда, с което задължава да се сервизират гаранционните автомобили. Ето го и него:ЦЪК Аз като служител в МФ - Благоевград, съм запознат със спецификацията му и знам, че става за колата ми. Така, че спокойно си го слагам и карам .... а даже е и много добро. Я виж тубата ...... не ти ли прилича на ТАЗИ А пък и на тубата си пише от кой е произведено
  11. То и на мен това ми се струва да е така. Да обаче, горната помпа съм а сменял преди около 2-3 години и е на около 40-50 хил. км. пробег. Долният - работния цилиндър не съм го сменял никога. При натискане педала на съединителя, понякога се чува леко скърцане, но не винаги. Държа да подчертая, че съединителя ми е на доста пробег. Колата при мен е на около 200 хил. пробег, а я купих на 285 хил. т.е. около 500 хил. поне е двигателя. Съединителя ми отделя малко над средния ход на педала. Въпроса ми е възможно ли е горната помпа да е почнала да прави мизерии - някаква алтирнативна беше made in Italy Да ти кажа честно никога не съм сменявал маслото в кутията на колата. Само когато пътувам извънградско и продължително време в жегите - Благоевград - Варна - На магистралата преди Варна ми направи впечатление, че пета започва тихо да "пее" при натоварване и продължително каране над 120 км/ч. Миналото лято долях в кутията 75W90 ситнетично масло на Приста, около 250-270 гр. и горе долу от тогава ми започнаха проблемите с изхъркването. Не мисля, че маслото може да е причина, но знае ли човек. Какво масло като марка ми препоръчваш да сложа в кутията?
  12. Всички симптоми - от 3та на 4та леко изхъркване при бързо превключване се появиха и при мен. Не винаги, но при 3хил. оборота на двг. и нагоре само при нормално превключване го прави. При забавено с леко изчакване .... не. Понякога го прави и при включване на 3та. Друго, обаче ми е интересното ...... не знам при вас, но при мен когато колата е изгасена и е на първа скорост - пак казвам не го прави всеки път, но го прави и това ..... натискам педала на на съединителя и паля, без да изключвам от първа скорост ...... колата пали, но се усеша и удар в окачването ..... все едно не си натиснал съединитела до край и колата иска да тръгне. Някакви идеи?
  13. Ако колата ти има ПДФ ... филтър за твърди частици ..... това е маслото
  14. Напротив смяната си е цяла философия ... запознатите знаят защо .... не ми се обяснява
×
×
  • Create New...