Jump to content

James

Members
  • Мнения

    760
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от James

  1. Мерси и аз така по-надолу си отговарях на въпросите. ✌️
  2. Я сам да си отговоря след кратко проучване . В случай, че и на някой друг темата му е интересна : 1.Ravenol 5/40 VMP e маслото за тези каляски. Никакви оригинални хидрокрекове и други подобни . 2. Нищо, че от Ауди не препоръчват смяна на масла и филтри в кутия, раздатка и заден диф, аз бих ги сменил и ще го направя с ZF кит за скоростна кутия, за раздатка и заден диф сигурно оригинално. 3.Засега ще карам с екологиите , след време ще направя замерване под това на 4та примерно на какви налягания е дпф-а и ще преценя . Но сигурно логичния избор ще бъде ремап мотор и кутия с премахване дпф и егр, но оставяне на катализатора зад него и вихровите клапи. 4. Ще се кара с нафта от големите вериги без Лукойл и по 2 капачки BDC на бардал зимата . Това са моите 50ст по темата
  3. Максимум 245 45 18 . Алтернативен размер на оригиналния ти 245 40 18 е 235 45 18 и посочения от мен горе ? РяЗбирам , че си намерил на оферта нещо, ама моля ти се , не се занимавай с глупости , това е джипов размер. Кули си нормални гуми
  4. Дайте мнение къде в София да сменя масло на скорости и евентуално раздатка на А6 2006 3.0 би тди фейса 326кс ?
  5. Здравейте , колеги ! От два дена съм собственик на въпросния компетишън, 326 кс фейслифт със ZF кутия Като цяло съм много доволен . Искам да питам няколко неща: 1А . Моторът с 5/30 или 0/30 е по-правилно да се кара , знсм, че вече оригинално 5/30 няма, но пък се замислях за Равенол? Колата е с дпф и екологии, само ад блу шитнята е спряна. 1.Кутията с оригинално ZF масло ли е най-добре да се обслужи или с равенол, защото чувам разни неща за бързо износване с оригиналното . ? 2. Добре ли е да сменя и масла раздатка и заден диф, ако нямам хъркане на място? 3.Колата е със спряно ад блу на 150 000 км, в момента е на 190 000, но с дизел гейт софта, чудя се дали е добре само да го сменя със заводския за да не иска да прави чести регенерации или да спра и егр и дпф, за да ми е мирна главата.(като вихровите клапи и катализатора след дпф ще си ги оставя? 4.Карате ли с някакви добавки зимата или целогодишно в нафтата топ BDC на Bardahl? Това е като цяло на първо четене , всякакви мнения и препоръки са добре дошли !
  6. James

    Свещи за 2.0TFSI

    Само бензин се кара
  7. James

    Свещи за 2.0TFSI

    Последно, хубави ли са за В7 2.0 тфси 200 кс BWE, тези NGK PFR6Q ? За последно ги карах на А6 1.8Т 180 кс 2001г
  8. Къде в България някой е правил този мотор стендж 1 и е доволен ? Има ли смисъл и кутия да се пипа 6хп19 ?
  9. Возих се в две 245ци, спрямо предната ми А4 В8 ръчка куатро 3.0 тди 240 кс , не правеха такъв шут при ускорение дори и на S. Или може би защото не ги сложих на Dynamic. Иначе приятен автомобил е 4G. И двете возеха прилично на въздух . На едната много леко притреперваше кутията на място при смяна R на Р и леко поклащаше от Д на R и обратно , но това е нормално може би. Интересно, че другата на 300 000+ км не трепваше грам. Продължаваме огледите.
  10. Изчел съм и за вибрации на D , които уж производителя водел за нормални след ъпдейт, изчел съм и за забавянето след въпросния ъпдейт от D на Р, и обратно , изчел съм доста и за клапани , мехатроника, съединители, електроника , вътрешен , външен филтър и т.н как се кара dsg като цяло , искам още просто . И всъщност не е ли за това форума , като ми трябва нещо конкретно , ако някой го знае да го метне по-бързо отколкото аз ровя по n/часа на ден. Мерси !
  11. Здравейте ! Каня се да купя въпросния автомобил, задължително 3.0 дизел комби, автомат от 2012 до 2015 преди фейса. Интересуват ме всички възможни тънкости и пинизи на модела, както и детски болести( ако мога да хвана част от тях при оглед/тест драйв , освен стандартното, стойност дюзи и грешки мотор/скорости). Не ме притеснява да сменя вериги. Само ми се иска да спестя ремонти с автомата, наистина ли е толкова кашкавален ? Всякакви мнения за особености на мотора, скоростите и модела, ще са ми от полза. Мерси ! Може и предложения за коли да се дават.
  12. И аз гледам 204 с добри мнения, че една идея товарят кутуята по-слабо от 245, а кутията е същата . В крайна сметка, която изпадне по-запазена от тези, които съм набелязал
  13. Каквато е и в темата - 4G 3.0 тди куатро 204/245кс . Обмислям покупка в момента на такава
  14. Може ли някой да каже за кутията естроник толкова ли е чуплива , колкото я изкарват ? Защото ми се струва, че е доста приятна и за какви симптоми да гледам при покупка , освен за грешки след каране ? Мерси
  15. 225 50 17 е препоръчител размер за повечето заводски джснти 27 Цола, които са 7.5 J
  16. Дайте номер на маркуча за хидравликата с новата му ревизия след 2010 , лесно ли се сменя ?
  17. Продавам два броя Ауди А4 В8 на части . 1. 2.0 тфси 211кс ръчка перфектен мотор, не гори масло, имам клип , работи часовник , изрядни документи . Ксенон , лед стопове , лед фарове и други . Генерация power flow 2. А4 В8 3.0 тди 239кс здрав мотор , куатро ръчка налични сиви и сини външни панели, калници , спирачни апарати Шенкели и много други . Ще добавя снимките малко по-късно защото сега не мога да конвертирам на момента, и за да не давам линкове към други сайтове .
  18. едно реленце се оказа при мен. Ако не си решил проблема, намира се под компютъра , понеже рядко влизам тук, 0883 51 14 14 ми е номерът .
  19. Как реши проблемът колега и когато го правеше , изписва ли и грешки за ръчната, ЕSP и фарове и не иска да върти стартера предполагам ?
  20. Кутията е естроник и с нея трябва да се внимавс, поддържа редовно (обслужва на 60к км и така)
  21. Откъде купи маркучс, искам и аз да го сменя
  22. И все пак малко повече инфо може ли за 5380 valve for air filter bypass flap n275. Може ли да е от това, че колата е дошла с конусен K N?
  23. Регулиращия клапан дали е еднакъв за CCWA i CAPA ?
  24. както ти написах и във фейсбук, може да е от слаб акумулатор.
×
×
  • Create New...