Jump to content

V.Pavlov

Members
  • Мнения

    13
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Персонална информация

  • Пол
    Male
  • Локация
    Варна

Последни посетители

1299 профилни разглеждания

V.Pavlov's Achievements

Доктор на АУДИ науките

Доктор на АУДИ науките (6/6)

  1. V.Pavlov

    Замяна на табло

    Не е нужно да пренареждаш кабелите в синята или зелената букса! Необходима ти е сивата букса за да премахнеш показанията за изгорели светлини и ниско ниво на течността в казанчето за чистачките. пин- 14 изгорели стоп светлини пин- 15 ниво на течността в казанчето пин- 16 задни светлини/къси светлини Изброените по долу сигнали са за управление на бордовия компютър.В случай ,че нямаш лост с бутони за управление на борд компютъра то временно може да изведеш кабелите и монтираш микрети. Бутоните се привеждат в действие след единично замасяване т.е. за да преместиш показанието на борд компютъра на ляво трябва да еднократно да докоснеш кабела до шаси '-'. пин- 17 ляво борд компютър пин- 18 дясно борд компютър пин- 19 нулиране бордови компютър По код таблото ти излиза да е в мили ще се наложи и прекодиране за да се променят показанията в километри, има тема във форума.
  2. В никакъв случай не бих искал да подценявам възможностите ти ,но ако това ще е първият дисплей който ще подменяш , съветът ми е да потърсиш помощ от човек с опит.Прикачената снимка в увеличен план показва платката където трябва да се запои дисплея. Успех!
  3. И все пак се оказа лоша спойка, дисплеят вече работи нормално!
  4. Показанията на старият дисплей бяха неясни т.е липсваха цели редове по хоризонтала и вертикала. Оригиналният дисплей на моето табло нямаше лентов кабел отдолу ,а само от лявата страна вярвам ,че на повечето модели е така.Дисплеят е закупен от колега във форума .
  5. Здравейте, Необходима ми е помощ относно разрешаването на следният проблем. След подмяна на LCD дисплея с нов , показанията се изгубиха и ситуацията към момента е следната: - снимка 1-ва показва състоянието на таблото след като бъде изкаран контактният ключ и изгаснат двата малки дисплея (час и километри). - снимка 2-ра отразява състоянието когато колата е изгасена и ключът е върнат в положение за изкарване ,но не е махнат от контактът.Фона на дисплея е жълтеещ. - снимка 3-та показва състоянието на таблото когато е на контакт автомобилът.Вижда се ,че подсветката е постоянно включена. При подмяната на дисплея ми направи впечатление ,че оригиналният дисплей имаше графитно покритие по периферията си от страната на таблото като в долната част на таблото се виждаше някакъв тип контакт.При новият това покритие липсваше! Спойките са направени и проверени от човек с опит! Благодаря предварително !
  6. Здравейте колеги, въпросът ми е към собствениците на Ауди А4 00'- 02' , фейслифтовият модел.Инетересувам се от това дали имате индикация на таблото за отворен преден капак.Прикаяеният файл показва типа на таблото. Благодаря на всички.
  7. Здравей, Автотрейд имат два сервиза ,единият е във Владиславово ,а другият е до Окръжна Болница.Аз посетих този във В-вово тъй като живея в непосредствена близост до него ,доволен съм от сервиза ,чисто е и неможе да се сравни със сервизити в които съм водил старото Ауди (няма следи от черни пръсти по капака ,тапицерията е чиста ,волана също .... неща които за някои хора не са важни ,но мен адски ме вбесява да ми влезе някой в колата с мръсни дрехи) а, и не на последно място частите са оригинални (не са от Евро 07 /Варненци знаят какво имам впредвид). Относно забележката която си ми направил, мога да кажа ,че си прав и същевременно не 285Nm при 1900 об/мин ,а не при 1800об/мин както съм написал аз (1.9tdi AJM 116PD).Как знам ли ? амии ... питах гугъл .... http://www.topcarguide.com/index.php?token...0AQRUNSaeO1j%3D
  8. Здравей, колега! моята кола е А4 Авант 1.9tdi PD 116кс.Имам я близо година като през това време съм изминал над 10000км и смея да твърдя ,че я познавам добре .Изключително доволен съм , автомобила има много добра динамика и пъргавина (285Нм при 1800 об/мин).Удоволствието е несравнимо да се шофира из балкана ,не е нужна честа смяна на предавките . Първоначалното обслужване ще ти коства около 1000лв. ,поне на мен толкова ми излезе тук във Варна в Автотрейд.В тази цена влиза смяна на : -ангренажен ремък. -водна пома, като стара остава в сервиза. -подмяна на горивен филтър. -въздушен филтър. -смяна на масло и маслен филтър. За подмяната на ангренажния ремък получих гаранция от около 60000км ! Разхода и е 5.5л на 100км извън града и 7.5-8 в градски условия ,но последното е много относително като зависи от това как шофираш и трафика в града.
  9. Здравейте колеги! възнамерявай да сменям старата 80-ка и съм се насочил към Ауди А4 2.4 quattro 1997-2000г.Във форума неуспях да намеря достатъчно информация ,като плюсове ,минуси и изобщо някакви отзиви за този мотор V6 2.4.И затова бих искал да помоля тези от вас ,които имат някакви наблюдения да споделят информация. Предварително Ви Благодаря.
  10. Здравейте , Колата ми е ауди 80 91г. и преди известно време имах проблем с арматурното табло при което ми се наложи да го сменя.Сега съм с табло от ауди 90 което има (Auto Check control system) т.е индикация за изгоряла крушка ,ниско ниво на спрачна течност, ниско ниво на гориво ,ниско налягане и т.н, всичко това е обединено в един течнокристален дисплей. Въпросът ми е следния, след като нямам Заден/Преден контролен модул за състоянието на крушките , как бих могъл да имитирам сигнала така, че да не ми свети постоянно индикацията за изгоряла крушка.По опсание на схемите които намерих и съм приложил има два кабела, червен който най вероятно е плюс и сив който нямам къде да подвържа.Ако някой може да ми помогне като просто измери сигнала бил той напрежение или определено съпротивление ще съм изключително благодарен. Благодаря ви предварително. fig36.pdf fig36.pdf fig36.pdf
  11. Привет на всички почитатели и горди собственици на марката АУДИ, Имам Ауди 80 91г. Б3 от доста дълго време 6г. ,но това е първият сериозен проблем пред които се изправям и ми се налага да пиша за помощ. От известно време на сам колата престана да зарежда ,а едновременно с това се изгуби и показанието на оборотомера ,индикацията на лампите за масло, зареждане , ръчна спирачка , ниво на спирачна течност в казанчето и датчика за охлаждане. По описание на схемите които имам се оказва ,че се губи някакъв плюс който се явява общ за всички тези уреди. На 3-ти извод на жълтият куплунг на арматурното табло си идва плюс който е точно този според ръководството което имам.Всеки би предположил ,че проблемът е в таблото или лоша връзка или някоя пътечка ,но уви.Най странното е ,че от време на време имам показание на оборотомера ,а и с това се оправя зареждането (имам уреди по които следя волтаж, темп и налягане на масло).Още по странно е и че когато изфросирам колата зареждането се оправя , но не и оборотомера .
×
×
  • Create New...