Jump to content

vladi_di

Moderator
  • Мнения

    3268
  • Присъединил/а се

Всичко публикувано от vladi_di

  1. Ами те и буталцата са на толкова, и коляновото валче, та като се разтрака един обтегач дайте да правим ОР! Въпрос на елементарна техническа грамотност е да разбираш, че износването на различни по конструкция и функция елементи не е еднакво. Та дори и двата горни обтегача са с разлика в конструкцията, което води до разлики в пораженията им. Няма да споря кой какво е виждал, защото чисто темпорално разликите са големички. Те някои са виждали и НЛО, но още няма застрахова срещу среща с такова чудо. Смяната без нужда на части, само с оправданието, че сме виждали какво ли не, ми се чини меко казано неморално.
  2. Пак се раздухва някаква истерия по отношение не глупавите обтегачи. Явно разни интереси се намесват грубо и директно, та се поде тази песен за напълно задължителната смяна на цялата система. Ще ми се да ви уверя, че това не отговаря на истината. Нямам за цел да се рекламирам, или да ви убеждавам, а само да предам малко опит, който да ползвате, както намерите за добре. До сега през ръцете ми са минали поне 80 комплекта от тези обтегачи, и едва на два двигателя операцията не даде пълен успех. Веригите при тези двигатели, за разлика от някои други от марката не са толкова локумени. Конструктивно е заложен достатъчен толеранс за реглаж, така че да се получи добра центровка. Дори двигатели, които тракат дори по време на движение се отрегулират без особен проблем. Та с две думи - не е нужно да правите основен ремонт заради една дефектирала простичка част. Дано да съм спасил от одиране на живо накой от вас. Поздрави!
  3. Сменете гарнитурата на изпускателния колектор.
  4. Е, това е възможен сценарий, но ако ползваш изпитана добавка, и спазваш указанията.... Друг е въпросът, ако двигателчето се крепи само на химия, и като го промиеш не остава нищо.
  5. Не, просто трябва да четеш преди да се правиш на професор, а и да поназнайваш...
  6. Ефектът от трансформаторното масло може да е поразително окончателен за моторчето.... Има добавки за чистене на маслената система.
  7. Сваляш гуми, апарати, накладки, супорти, лагери, и АБС рингове... После по обратен ред сглобяваш, регулираш лагерите, и готово.
  8. При смяна на накладки хидравличната система не се разхерметизира, и съответно обезвъздушаване не се случва. Омекването първоначално се дължи на напасването на повърхностите на дисковете и накладките една към друга, и обирането на по-рехавия горен слой на накладките.
  9. Ми някое буталце е сдало багажа сигурно...
  10. Аз ли се изразих криво, или ме криво разбрахте....Или Недко иска да ме обиди. :hilezh:
  11. vladi_di

    Пикаещи Пиезо Дюзи ???

    Има, и то доста често. Допълнително впръскване има при изпускателния такт. Така с повишаването на температурата в колекторите и филтъра с тази порция настъпва жегата нужна за изгаряне на мизерията. Слабата проходимост на изпускателната система, в следствие на запушването, създава известно налягане в цилиндъра при такта на изпускане, и нафтицата, която е от най-"проникващите" течности само това и чака- да се процеди между сегментите.
  12. С това окачване ставаме за смях на калинките вече. То мине - не мине някой друг месец, и цъфне тема: "Какво да взема?". И се почва старата песен на нов глас.... Най-краткият и точен отговор е -ново и качествено. Като уговорката е, че под качествено не се разбира непременно скъпото. Ако имате два, или повече разбити елемента, без да броим външните накрайници, сменете пълния комплект. С качествено и изпитано. Смяната "на парче" ви прави близки приятели с монтьорите, и като краен резултат по-бедни, и по-недоволни. Втората употреба на "нов внос от Англия, на малко километри" е игра на тото. В повечето случаи след 2-3000 км по нашите пътища са за боклука. Съвсем логично е, ако се замислите.Та по отношение на това окачване има натрупан толкова много опит вече, че ако имате доверие на механика си, просто му се доверете.
  13. vladi_di

    Адаптация на дюзи

    Така са, какво се стряскаш толкова?
  14. Въпрос на финансова мощ.... Маховикът едва ли е много добре, но ако е - остави го.
  15. Много е вероятно да е счупен притискателен диск, но без сваляне не може да се даде точна диагноза.
  16. vladi_di

    КОРМИЛНА КОЛОНА

    Енчо, нещо те тресе май тея дни. От студа сигурно?
  17. Поне ни ориентирай какъв е новият звук, че иначе ще падне голямо гадаене.
  18. vladi_di

    Губи маслото

    Вероятно е при смяната да не го дозирате точно, иначе така обяснено няма логика.
  19. Кой идиот ше ти препоръча в такъв случай някого, който да "оправи нещата", но ти все-пак да си недоволен.
  20. Някой наскоро е пипорил и трябва да мине време да почне да ги смята. И къде ги видя тези толкова пък големи отклонения? Като гледам посочената професия, май не си по четенето много-много!
  21. Не е много трудно! Само оригинален.
  22. Няма общо с тока. Обтегачът изпуска налягане след определено време, и докато го напълни пак, потраква.
  23. 53- Паркинг брейк, 04 бейзик сетингс, канал 007 за отваряне, и 006 за затваряне. Препоръчително е да включиш допълнителен източник на ток, докато правиш смяната.
×
×
  • Create New...