Jump to content

JohnP

Members
  • Мнения

    1531
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от JohnP

  1. JohnP

    Изхвърля ми водата

    При положение, че преди 2-3 години си шлайфал глава и правилно си я затегнал, май ще излезе кривина в блока. Излиза ли антифриз през ауспуха?
  2. Продължавам темата, тъй като щях да пускам същата, но за DZ двигател, Ауди 80 Б3. Отгоре няма никакъв достъп заради входящия колектор. Отдолу никаква възможност, освен да напипаш с пръсти главите на болтовете. Аз тръгнах първо по трудния начин, да свалям двуцевката, която се държи с 4 гайки за изходящите тръби. Едната я развих много трудно, а другата - невъзможно. Докато се чудех дали да свалям изходящия колектор от двигателя, прочетох в темата тук за достъпа през дъното на акумулаторния отсек. При мен има четириъгълно капаче, през него има лесен достъп до горния болт. До долния има достъп, но по-труден. Гаечен ключ не става въобще. Имате нужда от по една вложка 19 мм за гедоре най-голямото и средното, чупещият се преходник за тях и подходящ ключ 19 мм лула. Мястото е много малко и първо се слага вложката, а после гедорето, макар и трудно. Аз демонтирах и предпазната ламарина около маншона на вътрешното каре. С лулата и една къса тръба върху нея за увеличаване на силата леко го помръднах. След това с гедорето малко, после пак с лулата и така, докато започна да се върти с ръка. Канал нямаше да ми свърши никаква работа, тъй като няма място и нямаш опора, да се завърти ключ. Само отгоре става. Махнах гумата колкото да развия ламаринката на маншона и да развия гайката 13 мм на плюсовия кабел.
  3. Лично за мен, в поколението до 2001-2002 г. има по-надеждни, ремонтопригодни, с по-ниски разходи за поддръжка двигатели. Естествено нямам предвид всички.
  4. Интересното е лесно обяснимо. Критерият за съдържанието на СО в отработените газове в наредба №12 е това, което е било в годината на производство на автомобила. Например: Москвич от 1965 г. - 4.5% СО; Лада от 1979 г. - 3.5% Ауди Б2 карбуратор от 1980 г. 1% Ауди Б3 карбуратор 0.5% Ауди Б3 мех. инжекция 1-1.5% 90-те години остават нормите до 0.5%. От около 2005 г. започват да намаляват - 0.3-0.4%. Има разлики между марки автомобили, даже да са произведени в една и съща година. И в предишната наредба, приета преди 1989 г. положението беше същото - автомобилът трябва да отговаря на екологичните критерии от годината, през която е произведен. Така, че в момента се прилага мекият подход - собствениците на по-неподдържани, и като следствие по-замърсяващи автомобили да си ги поддържат на ниво екелогичност. Тези на по-стари и по-мощни автомобили в момента се наказват най-много чрез данъците и целта е собствениците сами да се откажат от тях. Тези със стари и по-маломощни и те се наказват, но при тях по-лесно се преглъща, даже и да е двойно увеличението, пак си остава двуцифрена сума. Твърдият подход е, ако се забранят автомобилите, произведени преди определена дата. Но там е редно да се даде поне 7-8 годишен период. И ще настъпи рязко поскъпване на по-новите. И изкупуване на безценица за скрап на по-старите. И в един следващ момент - забрана на всичко, освен хибриди. И в един друг - само електрически.
  5. Имайки предвид, че колата ще се ползва основно в София, търси по-малките двигатели на А4, 1.6 например, стига да не си състезател. С по-малък разход и поддръжка. 1.8Т не е добрият двигател, други са добрите, но идеален двигател няма. От потребителска гледна точка става за експоатация. на Б6 се монтират 4 вида от 150 до 190 к.с. Щом си чел доста форума, знаеш че в това поколение кой знае колко читави двигатели няма. Избирай внимателно такъв в добро състояние и поддържан. Това става с проверки и пробване.
  6. Ако търсех да купувам А4 с доказал се читав двигател, бих взел само В5 с двигател 2.8 30 клапана, 193 к.с. Монтира се на Б5 до 2002 г и на А6 до 2003 г. При него има по-нисък риск от скрити дефекти, по-евтина поддръжка. Традиционният проблем с теча между главите не се среща повсеместно, а където го има се отстранява чрез прочистване на картерната вентилация и подобряване на охлаждането чрез почистване на охладителната система.
  7. Но по регистрационен номер колата се следи, може да се проследи само чрез камери, най-вече тези на АПИ. И пак колко време им отне Петко Сертов да разберат накъде му е отишла колата. Сега и с друга апаратура ще може да се следи благодарение на този чип. Излиза информация за рег. номер, собственик, рама, и т.н. без да е необходима камера пряко да види чипа. Що се отнася до прегледите, от вътрешен човек разбрах следното: В момента в резултата от ГТП имат възможност да помогнат хората, които го правят. Примерно ако надвишаваш малко нормите за СО, може да минеш. След нова година прегледите се поемат пряко онлайн от автомобилната администрация, тогава вече вероятно ще има върнати или спрени от движение. Засега все пак не се знае със сигурност, но няма основание за големи надежди. Забраните за центъра са по-малкия проблем. С новите изисквания най-лесно ще минават старите дизели, след това са старите на бензин с норма 1-4.5 % СО. Най-трудно ще минават по-новите бензинови, където нормите са 0.3-0.4%, които всъщност пак не са нови, сред тях има и 15-20 г. Причината е, че изискванията са такива, каквито са заводските спецификации на произведения автомобил. Знаете, че след 15-20 г. не винаги е възможно да се постигне това ниво. И накрая, бензинов без катализатор - край, няма как да покрие нормите.
  8. JohnP

    ауди 100 помогнете

    @veselin velchev За сведение, AAD е механична инжекция с електронен модул за управление, наричан популярно "компютър". KE-Mftronic 1.2. Може да му се прави диагностика с ВАГ-Ком, с 2х2 преходник. https://en.wikipedia.org/wiki/Motronic#Motronic_1.x
  9. Направо почисти цялата система, източи антифриза, налей чиста вода, плюс две бутилки оцет, запали да загрее, покарай да поработи около 30 мин. с тая смес, след това източи, после пак напълни с чиста вода, да поработи така - сега може и повече нреме, пак източи и налей нов антифриз с дестилирана вода.
  10. Стикера няма да се засича от камери, или не само от камери. Затова има чип, като мине покрай някаква апаратура той излъчва сигнал и устройството прочита данните от чипа и разбира че еди кой си автомобил, с номер, собственост и пр. е минал. Именно за това е чипа, иначе на стикера бар-код, сканира се от камерите и така. Но не виждам проблем да залепиш отпред и отзад на чипа по едно алуминиево фолио и сигнал няма да излъчи.
  11. Питах, греда. Вече решават отгоре колко да се пише, а не тези, които правят застраховките.
  12. Досега при моите застрахователи от над 15 г. само при тях правя ГО, винаги са писали колкото кажа. Ще ги питам утре и ще ти пиша на ЛС.
  13. Той не може да се използва днес кой знае колко, освен за някои игри от онова време. В Ибей е възможно да му вземе някакъви пари, тук няма кой да го оцени на толкова.
  14. Ако искаш мини при мене, в Надежда съм, да ги видим акумулаторите ти с професионален тестер. Поне да знаеш дали е от тях. Волтаж може да има един акумулатор, но капацитета му да е паднал поради дефект, сулфатизация и пр. Акъо държи няколко часа след зареждане около или над 12.80 V e добре.
  15. Ха, тази Тошиба ми беше първия лаптоп, купих го преди 20 г. Още работи, и батерията му държи. Не бих го продал. Това е единственият ми лаптоп, който никога не е правил проблеми, не е гаснел, не е прегрявал. Мисля, че няма кой да му даде на продавача от обявата тия 120 лв. Още повече, че има над 1100 преглеждания и още не е купен.
  16. Здравейте. Търся да купя стар компютър, лаптоп или сървър, производство до 1996-96 г, с процесор до пентуим 1 (75-166 mhz) и по-стари - 486, 386 и пр. Колкото по-стар, по-добре, ако знаете и параметри, също.. Трябва ми с учебна цел - обучение по архитектурата и устройството на по-старите поколения персонални компютри, затова не е задължително да работи (макар че е желателно). В София и околността мога да дойда на място, а от други градове - изпращане за моя сметка. Цена по-договаряне, в рамките на 5-20 лв.
  17. Я вземи си провери клемите, плюсовия да не грее, затегни каквото можеш. Аз имах също подобен проблем и това беше. Акумулаторът няма да се скапе от падане на 5 V, просто ще му падне малко капацитета. Щом имаш два акумулатора направи му 1-2 тренировъчни цикъла на този.
  18. За оборотите и ударите на бензин: проблеми в горивната система-филтър, налягане на бензина в рейката, инжектори, първо провери тези, после мини към бобини, ламбда сонди и пр. Климатроника - две причини, поради които не функционира добре и спира: лошото охлаждане на климатичния радиатор; другата е ниско напрежение от алтернатора. Понякога почистването на един детайл, който го наричат на англ. blower motor , пре който минава охладения въздух, представлява едно малко блокче, намира се под чистачките, вляво, ако си срещу колата. Почистването може да помогне. Не съм в Пловдив, иначе бих ти помогнал. Какво означава легален ваг-ком и какво значение има, стига да работи и да ти направи диагностиката?
  19. Ауди 80 Б3 1.8 карбуратор, двигател RU, мощност 75 к.с.Произведен: 1989 г.Цвят: светлосинКарбуратор Кейхин-2 работещ.Автомобилът е с климатик (компресорът не е наличен) с отделен радиатор за охлаждане, монтиран от ляво отдолу на двигателния отсек..Предните врати са с ел. стъкла, бутоните са между седалките, задните са с ръчка. Колата е със задния стоп с рамката около номера, горната му част е счупена на две места и е лепена. Лява задна врата е с външни забележки.Цени на някои части:Алтернатор: 50 лв.Амортисьор заден: 25 лв.Амортисьор преден: 30 лв.Бобина: 30 лвВентилатор и ел. мотор за охлаждане на радиатор: 20 лв.Волан: 25 лв.Водна помпа: 35 лв.Всмукателен колектор: 25 лв.Външен стоп десен: 30 лв.Таблото със скоростомера и оборотомера: 55 лв.Кутия за въздушен филтър: 25 лв.Карбуратор: 60 лв.Лостчета за светлини – ляво от волана – 25 лв.Лостчета дясно от волана: 25 лв.Лостчета светлини и чистачки от двете страни – 45 лв.Стартер: 35 лв.Патрон на контактен ключ за запалване: 40 лв.Радиатор охлаждане: 25 лв.Радиатор охлаждане на климатик: 20 лв.Жабка: 15 лв.Теглич: 75 лв.Изпращам по Еконт.
  20. Здравейте колеги, Доста години карах Ауди 100 2.6 мотора. Днес ми се удаде да покарам една А6 С4 quattro с 2.8 193-коньовия мотор. И естествено очаквах колата да върви доста повече от моята. Да, ама не. Не само, че не усетих по-бързо да ускорява, но ми се стори, че даже и колкото моя двигател не върви. Пробвах го основно на доускорението от 80 км/ч, доколкото може нагоре. Няколко пъти натискох докрай педала, и на 4-та и на 5-а от 80 км/ч, доколкото видях, от 140 повече не можах да вдигна, тъй като слънцето ми светеше в очите, пътя беше със завои и сравнително интензивно движение. Иначе исках поне до 170 км/ч да го тествам. Ами зле, не усещах познатото силно дръпване и изстрелване на колата между 4000 и 5000 оборота. Нито на 4-та, нито на 5-та. На моя двигател най-голямата му сила беше между посочените по-горе обороти, след 5000 вече скоростта се увеличаваше по-бавно. Това е на 4-та 140, на 5-та 170 км/ч, после вече се забавяше ускорението. Затова искам мнеието, впечатленията на тези, които са карали с поне два от трите двигателя - 2.6, 2.8 174 коня и 2.8 193 коня. Размишлявам защо така се получи. Да речем заради завоите и натовареното движение не можах спокойно да я натисна. Или пък прекалено големи са ми били очакванията. Може пък точно този двигател да е към 1 млн. км и да са избягали 30-40 коня. А може и да си е така по принцип. Преглледах информация за ускорението на С4-ки с тези три мотора. Ауди 100 4х4 ускорение 0-100 - 9.7 сек. Според мен е малко повече. На А6 193 коня пише 8.1 секунди и куатрото, и само предното. Тези данни могат и да са неточни, да речем. Гледах и доста клипчета за ускорение на С4-ки с тези три двигателя. асичах времето от 80 до 170 км/ч. И при трите е около 16 сек., плюс минус 1. Разбира и там го има фактора грешка, различни шофьори, различни пътища и пътни условия, но все пак се набиваше еднаквото време. Затова моля за вашите лични впечатления по въпроса.
  21. 4100 не е изгодно, но всеки си знае за себе си. Ако е търсил и огледал поне 5-6 коли от модела и тази е била оптимална откъм цена и състояние, ОК.
  22. Аз не мисля, че е сбъркал, 2.8 е по-добър от 2.6, куатро е по-добре от предно, поддръжката е същата, само около регистрацията ще се заформят едни 500-600 лв. разходи, но ако я взел на изгодна цена не е проблем.
  23. Колега, клапана е последната и най-малко вероятна причина за прекъсването на празен ход. Преди това има над 10 неща, които да се проверят - горивната система - регулатор на налягането на бензина; всмукателна система - дали няма неплътност и тегли въздух, инжектори, кабели, бобини, датчици - на дроселовата клапа, на температурата на антифриза и въздуха и т.н. Пълният списък може да се види в Аутодатата. Ако е клапан, компресията няма да е 6, а ще клони към нула. Ако цилиндъра въобще не работи - няма искра и няма горене, двигателя така или иначе ще работи зле,ще притриса на празен ход, ще бучи повече и ще мирише на неизгорял бензин. Нека твоят човек да почисти свещта и да види. Ако можете сами, сваляйте главите и питайте колко ще излезе смяната на сегментите и най-вече някой да установи от какво е дошло това износване.
×
×
  • Create New...