Jump to content

PRR

Members
  • Мнения

    11197
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Относно PRR

  • Рожден ден 8.08.1974

Друго

  • Kaра
    Skoda Superb 2.0TDI

Контакти

  • AIM
    peterraykov
  • Website URL
    http://
  • ICQ
    242235798
  • Yahoo
    peterrraj

Персонална информация

  • Локация
    София

Последни посетители

4459 профилни разглеждания

PRR's Achievements

Доктор на АУДИ науките

Доктор на АУДИ науките (6/6)

  1. Влезе ли вода в маслото веднага се получава "бозата". И да, идеално се вижда на щеката Както и бързо светва лампата де.
  2. По-добре го смени. Филтъра не е чак толкова пари, особено на фона на цената на маслото, че да си заслужава спестяването. Не е фатално и да не го смениш де, ама ...
  3. Отиваш в сервиза и ти го сменяш. Това масло е добре разредено с нафта от честата рекуперация на DPF. Което означава, че караш основно на кратки разстояния и не успява да изчисти DPF-а.
  4. Не знам дали резервоара е проблем или какво и от къде е сипвал в него
  5. Ако няма подкачваща, тогава е достатъчна и съвсем малка дупка на някой маркуч за да почне да смуче въздух.
  6. То не е само до мислене, а до проверяване: http://audi-diy.blogspot.com/2007/10/audi-a4-b5-fuel-pump-seal.html А гасне в движение, защото докарва някакво гориво достатъчно за празен ход, но не и за нормално движение... предполагам.
  7. В най-добрия случай ще задръстиш някоя и друга дюза и ще се вкараш в приключение. В по-лошия ще скапеш помпата Освен това, за да остане напълно празен филтъра, най-вероятно проблема не е в него, а в помпата, която го пълни.
  8. Да, съгласен съм, че е въпрос на държавна политика. Но тя може да се изразява както като стимулация (намалени данъци, отстъпки при покупка на нов автомобил, и т.н.), така и под формата на "наказание", т.е. вдигане на данъци, допълнителни такси за самърсяване и т.н. и .т.н. Но това НЕ Е обект на темата. В случая става въпрос за затягане на контрола или, по-точно, най-сетне прилагането му. Защото преглед се минава(ше) само по документи, не веднъж са ми предлагали да не се качвам на валците, а газовете се мереха при откачено задно гърне ... И всички, както писа, "разпадащи се автомобили" продължават да са "технически изправни" и да се движат по улиците. Затова се кефя, че се прави нещо.
  9. Колкото повече държавата се меси, толкова по-зле ще ставаме! Работата и не е да вдига заплатите, защото с това само предизвиква инфлация, а да има регулираща функция ... Ама 65 години комунизъм са промили мозъка на много хора и масово се чака държавата, чрез месията, да ни оправи ... та затова все още си ходим оправени Всъщност цялата тема е реване без да се знае защо. Някой, който не отговаря на изискванията реве и сега се чудим как да си го изкараме на ГТП-тата и, ако може де, да минем между капките. Пък само след 6 месеца ще ревем, че въздуха в големите градове бил мръсен и как общината/държавата ни е виновна. Там хем така, хем иначе. Ми не става. Както и не става да си купуваш 15 годишен таралясник, който си неспособен да издържаш, но да ревеш, че ГТП-тата са ти виновни. Като нямаш пари за да държиш колата в изправност то ходи пеша! Просто е. Колата е лукс, не даденост и не се полага на всеки!
  10. Мдааа, само дето вече почнаха с проверките на газове на пътя и пак ще се гризе дръвцето. Но, за да съм честен, кефя се че разни издухани кенефи ще бъдат спрени от движение! Писна ми да ме опушват в синьо или черно
  11. Дори да имаш валиден преглед за още две години в момента в който стъпиш на канала и са ти пуснати документите в системата стария преглед вече е невалиден. При отказа трябва да има протокол посочващ неизправностите и, тук не съм сигурен, срок от 3 или 7 дни да се направи втори опит ... преди спиране от движение. И, най-важното, кои са тия "нови изисквания", които не покриваш?
  12. Дай спецификации по темата. "Това го знае всеки механик" ми е, меко казано, "професионално"
  13. Антифриза има достатъчно добра топлопроводност за да няма нужда от разреждане или от минимално такова. От друга страна "буфера" е нужен, защото с времето антифриза губи както противозамръзващите си свойства, така и антикорозионните такива. Накратко - сипвай концентрат и/или смес за -40 "да ти е мирна главата".
  14. Велкрото със сигурност ще издържи и един тон ... въпрос на площ. Освен това се предполага, че няма да слагаш суба да виси във въздуха. С други думи сложи двойно от велкрото, което го дават да издържи 5кг и си готов.
×
×
  • Create New...