Jump to content

strakov_m

Members
  • Мнения

    1268
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от strakov_m

  1. Аз съм с 205/55/16 с фланци и на пълен десен лявата гума ми опира и се замислям за 205/50/16 някой кара ли А6 с такъв размер и ок ли ще са , че искам още мааалко да я сваля ама сега няма вариант за повече ?
  2. Сложи добавка за прочистване на дюзите и 100 октана и виж дали ще се промени нещо в работата .
  3. strakov_m

    Перка на климатроника

    Ако караш без климатик шанса да я прегрееш е по-малък ако вдигне много температура надувааш парното вътре на топло да отдава топлина и при първа възможност оправи проблема .
  4. Няколко пъти на конкакт дай , да пусне малко газ и опитвай различни техники с много малко газ или пък можеш да пробваш с натиснат до долу педал на газта завърташ стартера като завърти 3-4 сек пускаш педала и продължаваш да въртиш с малко натиснат , ако припали значи там някъде ще е истината . Нормално е да има малко чалъм паленето на газ карбуратор , ако въртиш на стартер без газ трудно ще запали .
  5. И аз имам такива симптоми на 1.6 стана много куцо и забива грешка на разпределителния вал , като я изтрия се появява веднага . за да се смени този датчик ремъка сваля ли се ?
  6. Проблема е решен темата е за триене ! Оказа се че още в Германия като са правили нещо 2 червени кабела които се закрепват на резидторната платка майсторчето е гледал и нямало къде че платката е отдолу и ги е закачил на маса понеже са кръгли за болт [emoji28]
  7. Вчера веднага след яко спиране вдигнах колата и левия апарат задържаше . Обезвъздуших го и отпусна , дано да няма повече въздух вътре . Който от вас го има все още нека да пробва след яко спиране дали задържа апарата .
  8. От скоро в жегите колата взе да подминава 90гр и вчера установих че перката не работи с климатика . Почнах да търся проблема , като смених първо бушона но изгоря пак , откачих буксата на перката и дадох ток и въртеше , пробвах да пусна пррката с ваг ком тест и дори с изключена букса на перката пак изгоря . Без релето пробвах не изгаря та го смених и него но пак без буксата бушона изгоря . Сега въпроса е къде да търся проблема . Четох за накалъв модул ама аз го нямам !?
  9. Нямам никъф чип колата си шари по стоковата карта , сондата ако се смени сигурно ще се усети подобрение но аз съм от това което съм си играл съм разбрал че разхода ми зависи 95% от настройката . Мога да я направя да гори малко и да не върви толкоз, като взех колата първи път след газаджията с автоматична центровка ми е давала най-нисък разход 9/100 газ ама това не беше нормалното вървене на колата а и съм карал много бавно. Вчера теглих джанта с гума 24.5 кг
  10. Колата не влиза в червеното изобщо , почти всеки ден съм на околовръстното та там я разтъпчвам в града карам кротно .Ще видя сега градския разход дали ще ми падне след намалянето на стойностите .Гумите са 225/50/17 с куатро с климатик сега според мен си нормален разход колегата трябва да черпи че му гори малко колата
  11. А ако разкача буксите на ламбдите компа няма да знай какво да прави и няма да върви колата ли ? Бях се надъхал да ги сменям по едно време ама като се заиграх с настройките видях че те не ме интересуват хич ,настройвам си я както искам и си карам . В началото като ми я сложиха уж майсторите настройваха корекци морекции,аз се радвах че вече няма врътки като на Б4-та и ще си мисли сама , ама не ми харесваше вървежа и почнах да си играя и направих да върви супер но спрях всичко възможно което да ми се меси .Мойта газова не е по ОБД . П.п. Не притендирам че съм някакъв капацитет на тази тема ,споделям опита си от доста играчка с колата и много проби. Изчел съм супер много на тема настройки от различни източници и освен подхвърляне на акъли друго не се среща . Ако някой от вас е абсолютно запознат с тънкостите на този елемент нека да направи една тема ще бъде полезна на много хора .
  12. Днес се прибрах пак по същия начин Бургас-Пловдив час и половина обаче с малко по-нормален разход от точно 15,7/100 . С климатик са и двете засичания , колата си върви по същия начин даже мисля че има още какво да смъкна като стойности но започвам много да се унасям в настройки . Реално близо 5 литра по-нисък разход ми даде а съм карал по същия начин ,та се оказа че туча може и по-малко да лапа но разхода който споделяш е много добър според мен , това са под 10 лв на 100 км . Както казах съм си спрял корекциите и за това често си играя с настройките ,защото няма как зимата и лятото да е едно и също дори с този и миналия месец има разлика във външната температурата не малка .
  13. Сподели , до сега грешка за бедна смес не е забивала но с спряни корекции колата върви както я настроя винаги а не веджъж да върви друг път не . Едната сонда още като взех колата на бенз си забиваше "но активити" и сега през няколко седмици ми излиза пак но разлика в разход и вървеж няма . Спрял съм корекциите защото според мен с тази умираща сонда няма как да се държи адекватно , дори газта като свършва не ми минава на бензин ами свършва като на обикновенна газова с приглъхване докато вече неще и си я пусна сам на бенз [emoji3]
  14. Ламбди сонди не ти трябват на газ , правиш си една настройка по таблицата на газта и колата си знае например 2000 оборота 30% натиснат педал = * единици газ и това е никакви корекции да няма . В интересна истината компа беше с мен и пипах настройката на газта като намалих доста стойностите в диапазона в който поддържам постоянна скорост а дам ли педала до долу да върви колкото душата и дава , утре пала на обратно и ще споделя разхода с намалените стойности . На идване малко преди Бургас вече свърши и заредих 41 литра за около 230 км.
  15. Според мен е супер нисък този разход , аз съм с 2.8 куатро ръчка и разход като този не съм виждал изобщо . В града съм на 20+ извън 18 , карал съм и с 130 и с 180 разликата е 2-3 литра но под 16 извънградско не съм падал и за това обикновенно си я мачкам . Разхода ти е супер карай си колата и не се шашкай изобщо не ти е завишен . Вчера Пловдив-Бургас 21-22/100 час и половина.
  16. Как точно ги преглеждаш тях ? И защо пък да тресат на загряло а на студено не ?
  17. Долния белег е на ролката на коляновия вал и има пъпчица от дясно , там погледни да е на белега .
  18. 18/100 е при 150+ км. а градското и то е хамалско с 4х4 и гуми на 225/50/17 според мен като цифра е стряскащо но в лева е 13-14 лв/100км напълно нормално . Аз се радвам че може да поддържа 170-180 и да не се задъхва пък няма как да я натискам и да не гори , за това има "Tesla" . Вчера си играх и си настроих колата в жегите та завървя една идея по добре в разход ще видя но само съм намалял стойностите така че не би трябвало да вдига , много хора не пипат изобщо настройката на ГИ години след като е монтиран , но най малкото зима и лято би трябвало да е различна да не говорим след евентуални почиствания или смяна на части дребни неща но се променя настройката.
  19. Мойто 2.8 също гори еднакво в града и извън 18/100 газ като икономия изобщо не се опитвам да и правя , за да гори 13-14 в града според мен се кара като някой бакшиш едвам едвам . Карал съм я кротко на дълго и ми е давала 10/100 ама с настройка с не добър вървеж . И съм забелязал че ако зареда на 100 км след пълно зареждане разхода е стигал и до 26-7/100 , а ако зареждам когато свърши се върти около 18/100.
  20. strakov_m

    Предницата тресе

    Аз мисля че и вътрешните тампони на кормилнитите прътове може да са заминали .
  21. strakov_m

    Предницата тресе

    Какво стана в сервиза ?
  22. Тави големи са това , но добре поне научих че го има и този вариант . П.П. 360 предни с какви задни вървят и там как се случва работата ?
  23. Колеги , оригиналните дискове имат ли посока ?
  24. Аз имам същото да го нареча "крякане" пак около 2000 оборота но на 2.8 ,интересно ми е и на мене от къде идва .
×
×
  • Create New...