Jump to content

mslavchev

Members
  • Мнения

    54
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Относно mslavchev

  • Рожден ден 25.04.1980

Друго

  • Kaра
    Audi 80 GTE quattro

Контакти

  • Website URL
    http://

Персонална информация

  • Локация
    Пловдив

mslavchev's Achievements

Доктор на АУДИ науките

Доктор на АУДИ науките (6/6)

  1. Колеги, къде в Пловдив могат да ми сменят ангренажния ремък на Ауди ТТ 224к.с. 2002г. без да ми останат след това резервни части? Някой сменял ли го е? На каква цена?
  2. Наистина и според производителите на пружини снижаването на колата с повече от два сантиметра е обективен белег, че пружините са омекнали. Стенда за амортисьори не показва състоянието на пружините, а дори може да даде грешен резултат, че амортисьорите са изправни.
  3. И аз карам с BOSCH TWIN вече са на 4 години и започнаха да правят ивици, но досега работеха перфектно и безшумно. Такъв проблем с повдигане при висока скорост не съм имал /поне до 100 - 140 км/ч/, въпреки че за разлика от сегашните старите бяха със спойлер. Сега мисля да пробвам AEROTWIN, нямат окачване което да се обледенява зимата, но дали си заслужават 40те лв отгоре
  4. Благодаря за информацията и аз мислех, че има някаква разлика, тъй като в едно друго ръководство гледам че са написали: Compression ratio: 22.5:1 (+/-0,5) и Compression pressure: 24 to 26 kgf/cm2 (340 to 370 lbf/in2). Иначе свещите са проверени, преди 60хил км имаше две изгорели, сега пак ги проверихме. Стартера го правихме миналата година, защото беше започнал да върти бавно. Мотора по принцип е много мазен и хвърля масло във въздушния филтър от вентилацията на картера, но общо взето когато пали не създава проблеми има достатъчно мощност. Пробвали сме с "Ресурс", но нямаше някакъв забележим ефект - нито подобри паленето нито пушека при палене изчезва. Иначе съм забелязал, че на празен ход когато е студено се чува леко причукване, което като се натовари мотора изчезва. Абе явно е за ремонт но, ако палеше що годе нормално може да избута още 50-60 000 и да го махам.А и не става въпрос за Ауди, това на снимката е със сгъстяване: 10,0 и няма проблем с паленето.От тези години комбинация дизел и кутаро не съм виждал.
  5. И тази зима избута, навъртя още 28 000 км. През лятото няма да има проблеми пък после ще му мислим. Падне ли под нулата пали със спрей - първият път за деня и след това само с подгряване 1-2 пъти.
  6. Къде си намерил халоген за тази машина?
  7. Търсех си горна помпа за съединителя и намерих налична в Пловдив само на FTE (немски производител на спирачни и хидравлични системи). Цената е подобна на тази на БОШ, но БОШ искат 35 дни за доставка.
  8. С колко може да се понижи компресията при дизел и двигателят да работи нормално и кога трябва да се прави основен ремонт. При моя налягането отбелязано в ръководството на колата е Compression pressure 22,5:1 Колата започна да пали трудно с едно подгряване и измерих компресията, оказа се - 21, 22, 20 и 21 Bar за съответните цилиндри. Първото за деня палене е с две-три подгрявания (иначе трябва да върти повече) след това цял ден пали от първия път. Тяга има, пуши черно при много рязко подаване на газта. Проблема е само в паленето особено се влошава в планината.
  9. По принцип В4 quattro се е предлагало с 1,9TDI , но едва ли ще намериш такова, ако въобще има произведени те са много малка бройка. Дизел, комби и quattro са много популярна комбинация при В5 (А4), само че цената там е към 10000лв. А за quattro-то, то работи постоянно, тъй като смисълът му е повишена сигурност и стабилност на пътя, а не да го включиш и да караш off-road. Иначе разликата в разхода на гориво между quattro и само с предно е около 0,5 л/100км, а между автоматик и ръчна около 1 л/100км.
  10. mslavchev

    аутобилд

    Преди години се возих на едно Рено 21 с предно и като слизахме от вилата колкото пъти му отнемеш по рязко газта толкова пъти задницата му го изпреварваше, докато тези със задно и quattro не го правят тоя номер. Така че не всяка кола с предно е добра за зимно каране, а да не говорим към това ако се добавят и кофти гуми.
  11. Не вярвам да са му толкова слаби носачите, а пък като се изпраскаш в някоя дупка по родните пътища с над 120км/ч едва ли е по безобидно от това да караш извън пътя с 20 км/ч. Чесно казано на старото куатро никога не съм сменял носачи предполагам, че новото не е значително по-лошо Предполагам, че поддръжката е по-скъпа и то главно заради многото електроника и калпавите майстори. Но засега ще се отдам само на предположения, тъй като 30000 лева ми се вижда малко множко.
  12. за 180 000 км само веднъж съ шлайфал предните дискове заштото тресеше при спиране между 90 и 80 км/ч
  13. Не става въпрос за Ауди-то то е бензиново и от доста време е с Бош 4, не съм ги сменял отдавна и нямам проблем с паленето. Става въпрос за дизел италиански VМ все като стане студено особено на вилата прави разни номера с паленето.
  14. Не съм усетил такава разлика между 98 и 100. А между другото в ръководството пише: Use fuel specified. No advantage will be gained by use of higher octane fuels.
×
×
  • Create New...