Jump to content

Simeon Stoev

Members
  • Мнения

    136
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от Simeon Stoev

  1. Разбрах за втулките, при мен най вероятно едната направо е липсвала...
  2. Здравейте, имам проблем със оптяжното рамо на пистовия ремък или Г-рамото. оказа се че е износено и се разбило. Преди време с ремъците сменихне само оптегача. Сега реших да сменя и рамото. Но се оказа че оптегача се счупил. Сменихме пак оптегач и вече ново рамо. Но сутрин при палене пак се чува прискърцване първите 1 2 минути. Въороса е за втулките на рамото. Къде са какви са и тн. Майстора каза че незна и не ги е имало в ремонтния комплект или в кутииката там на оста. Какво да правя. и търся?
  3. Така. Сложих Тотал 75w80 GL4+. Евтинко за пробата. Разликата се усети ма момента. По леко смяна и като цяло лекота в движението. Съвпадна ми съд смяна и на масло от 10w40 на 5w40. Та освен приятното вече движение на скорости и лекота, падна и осезаемо разхода на гориво. Ако съм го знаел 2013та като я взех, да съм го сменил още тогава...
  4. Баце, ти имаш доста други проблеми преди разликата в спирачното усилие при спиране. Виж гумите дали са еднакви, че понякога дава разлика и от тях 🤔
  5. Аз този проблем го имах преди да ми се спука маркуч. Смених всичките и пак е така.
  6. И двете спират. На техническия едно изкарва по спомем 2800нютона другото 2500 или нещо такова 2600. Това на макс на спирачния педал. Което значи, че от самото натиска на спирачката едното колело получава по силно спирачно усилие. Понеже няма абс. Когато дойде момента във който усилието е по голямо от сцеплението на гумата с асфалта, тя блокира. Обаче понеже има разлика в усилите между колелата, те не блокират едно временно а първо блокира едното и чак ако натиснеш още по силно блокира и другото. При висока скорост и интензивно спиране без блокиране се изразява в унасяне на колата. При по ниска скорост когато гумата изгуби сцепление започва пък да спира по слабо от другата гума която още се върти. Като цяло не е много приятно за спортно спиране. За нормално каране и спиране не се усеща.
  7. Баце, това да не ти е крива капла на колелото... Ако имаш крив диск то ще имаш много по голям проблем преди да започне да ти блокира колелото. Начина ти на мислене ми показва че си назад с материята. Само да ти допълня познанията. След смяна на дискове накладки и лагери, разликата в спирачното усилие се запази. Разликата я има и на задните колела, и двете десни имат по високо спирачно усилие от левите. Задните също са сменени.....
  8. Не е толкова прост проблема. Със смяна на дискове и накладки, нищо няма да се промени. Разликата в спирачното усилие ще се запази. При мен е същото, само че блокира първо дясното. Проблема е между помпата и спирачните апарати. Рециклиране или подмяна, според мен.
  9. на 1.9тди б4. 2литра ли да взема от ревиньола или 3 и да ми останат 750мл?
  10. Колеги, един приятел е свалил този теглич и иска дс го продаде. Но е свалил само тази част без шините и крепежи от вътре с идеята че всички коли имат и само се сваля гредата и закача теглича на нейно място. Става ли този теглич без планките или не става?
  11. Няма да влезне 315мм акумулатор, точно 300мм го измерих.
  12. Знам, въпроса е дали влиза или не.
  13. Ще ги премеря следобяда. В общият случай 278мм са 70 75Аh акумулатори. 315мм са 80 85Аh.За това се чудя дали може да влезне 85. За тди става въпрос не не е абк.
  14. Здравейте, някой знае или пробвал ли е да сложи акумулатор с дължина 315мм? Сегашният 278мм влиза но остава свободно от страни близо 2 пръста. Ще сменям акумулатора и ми се ще да се напълни оптимално пространството
  15. Здравейте, кой са всички ремъци и ролки и оптегачи който се сменяват? Предстои ми смяна на ангренаж, и се чудя, кое е задължителното? Препоръчително? Или цялостно сменя на всички ролки ремъци оптегачи вкл водна помпа?
  16. Здравейте, за първи път и на мен ми преписка зумера. След изкачяане на витиня със добро темпо, след това на равното при достигане на 135-140 започва да ми пищука без да свети никаква лампа. Интересно на връщане не ми пискаше. Масло на 6000км ейдж 5w40 турбодизел. Другото е че напълних резервоара на ромпетрол и сложих 1литър 2Т масло. Колата е б4 1.9 тди 93г. Какво се опитва да ми каже с тоя зумер, като продължих да я наступвам со ктм 150, някак си мучеше двигателя. Да не би да е загряло маслото и да е паднало налягането. Охлаждането беше на малко над 90. С това масло го карам екапетиментално. Много ми е на мисъл да го сменя пак с 10*40 или 50. Идеи съвети прдполужения?
  17. Здравейте, миналата година си взех ултра грип 9 2бр. Като идеята беше тази да си взема още 2бр. Но наскоро научих за хакапелита р2 на нокиан и много ми хареса като презентация и шарка и тн. Дилемата ми сега е дали вместо 4 еднакви, да карам с 2 по 2. УГ9 и хапеита р2. Като идеята ми е арктияеския модел да го карам основно от зад, само като паднат истинските снегове и тръгна на някъде по балканите да ги слагам от пред. Като за 195/65//15 УГ9 е на цена около 105-110лв за бр. а за модела на нокиан има цени от 160-180лв за бр. Аз съм доволен от годиар само 1 път в голям байр сняг и киша малко ми превърташе но качи байра де. Дайте някакво мнение по моята дилема?
  18. Сипах, castrol edge 5w40 titanium, много съм доволен. Двигателя почна да работи по приятно. Старото го оставихме близо 30 мин та се изтече хубаво. Колата стана по живичка и звука от двигателя е хубав и на ниски и високи. Най вероятно ефект дава и новия въздушен филтър. Ще пиша по на там как е разхода на масло
  19. Започна да ми държи малко по висока температура от обикновено, малко над 90, 92-3-4. А при натоварвнае 95-98. Докато преди ми държеше 89 90 91. И при натоварване 93-4. Лятото в жегите го товарих а и теглих една кола по баирите тогава ми отиде на 100-105 и май от тогава почна да ми държи мааалко по висока температура. Маслото сега е на 11к км. Надявам се да е от него А 5-40 нали е по синтетично, та четох че при по натоварени режими запазва повече качествата от 10-40, иначе знам че в работена температура са приблизително еднакви.
  20. Здравейте. Преди време имах леко ниска задница спрямо предницата б4 тди седан. Смених пружините видимо ръждясали с други по запазени от комби и даде желания ефект от около 2см повдигане. Нарочно исках по твърди за да може при товар да не кляка толкова задницата, дори с ръце като ги натисках към земята, осезаемо бяха по твърди от старите. Сменихме и единият амортисьор защото освен че беше зле неможеше и да се отвие, по късно и другият, но понеже беше непредвиден разход взех най евтините, който незнам какви са дори. На скоро при товарене се установи че си кляка и задницата, което е нормално но мен ме дразни. Та въпроса е имам ли варянти на по твърди пружини, коитода са нормално високи за да си запази стойката? И дали ако сложа други по силни амортисьори от зад няма да потъва толкова задницата при товарене (4 човека по 80кг около 60кг багаж и 76литра нафта до капачката)? Правя аналог с предните ми амортисьори леко опуснали, че предницата при натиск потъваше повече и се люлееше, а след слагане на боге турбо газови доста трудно отива надолу и после се връща в нормално положение. Докато задните си се люшкат и сега дефакто от пред са ми доста по стегнати от колкото от зад. Дали евентуална смяна би ми помогнало за моите проблеми
  21. Здравейте, дойде и моят ред за маслото и съответно и аз да направя запитване по въпроса. До сега карам с магнетик дизел 10в40 на 1.9тди 93г. Доволен съм, разхода е около 1-1.2л на 10 000км. Като в тоя разход според мен участва значително и турбото, а и не рядко колата се настъпва до 3000 и по рядко до 4к обр. Сега към пробег 9500-10 000км и сменено преди 10-11 месеца, при топлото време и натискане по магистрала с пълен багажник резервоар и 4 човека ми бучи малко тегаво и ми държи малко по висока температура. Като по един по сериозен и дълъг байр на 3та и близо 100 градуса на охлаждащата течност при достигане на 3000 оборота започна да звучи изнемогващо. И конкретният въпрос, решил съм да пробвам 5в40магнетик дизел, не само заради зимата ами четох че (по) пълната синтетика освен добри показатели на ниски температури, дава и малко по добри показатели при по високите температури и натоварвания + малко повече километри пробег. Със сигурност от финансова гледна точка няма да ми е рентабилно да наливам скъпо масло в стара кола, но за пробата искам да проверя дали ще има ефект. Въпроса е при минаване от полусинтетика на пълна, трябва ли да промивам двигател? Освен магнетик 5в40 съм се загледал и в кастрол ейдж 5в40 турбо дизел, също и във ВАГ масло специал плюс 5в40. Кое от трите е по добре да сложа, не от финансова или практична гледна точка а с цел по добра работа на двигателя и защитата при ниски и по високи температури? Знам че сигурно ще го гори повече, но просто ми е мерак да пробвам чисто експериментално, дайте съвет или коментар, пък после ще споделям резултати.
  22. Simeon Stoev

    за карета на Б4

    каретата са за б4 2.0 АБК със предно, имали пръстени за абс. аз съм с 1.9 без абс. Този пръстен дали ще пречи при мен? Офертата е 120лв за двете, като се има предвид че са още в кутиите.
  23. Simeon Stoev

    за карета на Б4

    Здравейте колеги, 9 години по късно темата се възражда От време на време почна да ми се чува едно от външните карета, при паркиране или по обратни завой с изкачване. Намерих в продавалник нови на мейле но човека си ги е купувал за б4 2.0 абк. а аз съм с 1.9 1з. Въпроса е при б4 външните карета еднакви ли са за различните двигатели и дали може да ползвам тези от абк?
  24. Явно патериците са предвидени за по малкия размер на диска. Просто ми беше интересно дали някой има автентична информация как е предвидено да се ползва патерицата за Б4ките. Не е въпроса до килограмите, патерицата е наполовина на нормалната джанта и гума от ширината и пространството при резервната гума става наполовина празно. И всички рядко използвани но препоръчителни чаркове и инструменти да ги имам в колата ги слагам от долу без да се търкалят из багажника. А в същото време багажника е перфектно чист и празен. А това за седан си е от значение. Да направя една вметка, миналото лято ходих до едно село за домати на левче много добри и трябваше да взема по голямо количество за зимнина. Предвидливо и леко рисковано махнах резервната гума за да ползвам дупката като съд за домати. Еми хванаха се 30кг домати, после сложих капака и продължих да реда касетки и тн. Та от тогава ми дойде идеята за патерица и за по рационално ползване на това пространство от автомобила. Еми ще сменям задната и ще местя от пред, то и без това за отпред е по кофит да си с патерица.
  25. Здравейте, малко обновление на темата. Наскоро се сдобих с въпросната патерица стандартна 4х108 с щампи VW и AUDI, гумата е 125/90/15. Сложих я от пред за проба, обаче се оказва че зажулва в спирачните апарати (дискове 280мм). Много леко но си жули, направих 3-4 метра и спрях. Свалих я и се вижда от вътрешната страна на джантата къде е бил контакта с спирачния апарат, на него също имаше свежи охлузвания НО много леки. После я сложих от зад всичко беше ок. Та питането е, някой има ли информация тези патерици за б4 само за отзад ли се слагат? Което значи при спукана предна, сменям задна и местя на предна. Въобще някой има ли информация по този въпрос?
×
×
  • Create New...