Jump to content

PeevD

Members
  • Мнения

    28
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Друго

  • Kaра
    Audi A4 B5 1.8T

Последни посетители

651 профилни разглеждания

PeevD's Achievements

Доктор на АУДИ науките

Доктор на АУДИ науките (6/6)

  1. Или А7, същите параметри. Не успявам да намеря опцията да си едитна темата.
  2. Здравейте колеги, След бая копане на информация и консултации с майстор съм в търсене на следното: A6 (C7) 3.0T задължително с 8 степенния автомат на ZF. Купе: Много ми се иска да е комби, но седан също ме устройва Желани екстри: -Шибедах или панорамен таван -Пера за смяна на скоростите -Трилъчев волан Останалите екстри са бонус. С горните изключая шибедаха мога да направя компромис за добра бройка. Моля ви пишете ми на лично с VIN на колата и линк към обява или няколко снимки и търсена цена.
  3. PeevD

    Съединител ~350-400NM - 1.8TQ AWT

    Колеги, извинявам се за съживяването на темата, но искам да разбера дали маховиците споменати по-горе са взимани 2ра ръка? Предпочитам да взема нов, но не успявам да намеря каталожния номер в гугъл. Благодаря предварително След края на сагата ще пиша точната процедура + всички каталожни номера за заинтересованите.
  4. PeevD

    Съединител ~350-400NM - 1.8TQ AWT

    Колеги, някойт вас двамата може ли да опише при кого е правил цялата работа (ако е в София)? Смятам определено да свърша точно тази конверсия, не но съм достатъчно на "ти", за да свърша нещата сам. Благодаря предрварително!
  5. PeevD

    Съединител ~350-400NM - 1.8TQ AWT

    Престъргването/разпробиването на маховика от 1Z/ACE... къде може да дам да го свършат в София? Гледам доста народ са ходили по Маднес във Варна, но не видях мнения за София (благодаря за линка!). Благодаря на всички Поздрави!
  6. PeevD

    Съединител ~350-400NM - 1.8TQ AWT

    Мисля, че идеята на това е да се мине на керамика. От различни хора чувам мнения и не желая кермаика за момента. По-скоро си мислех за по-лесен вариант - някакъв кит подобен на Stage 1 Kit-a нa ECS: https://www.ecstuning.com/b-ecs-parts/ra4-240mm-clutch-conversion-kit-stage-1/ra4s1-steel/ Проблема е, че доставката от Америка ще ми изяде главата (тежест). Благодаря за мнението
  7. Здравейте колеги! Извинявам се, ако повтарям тема, но не успявам подобаващо да изнамеря във форума конкретна тема за казуса който имам. Искам да сменя съединителя на колата с кит с едномасов маховик + съединител за около 350-400Nm. Колата ще подлежи на лек силов тунинг и ми се иска да съм "запасен". Колата е 1.8Т AWT Quattro Avant (Facelift). Ако някой наскоро е купувал нещо такова нека сподели, защото ситуацията със сегашния съединител започва да клони към плачевна. Благодаря предварително за отговорите!
  8. Хахахаха. Бива ме да пускам въпроси набързо. Ето я: http://www.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11442945779249008&slink=ascgpl
  9. Здравейте съфорумци, Братовчеда се е засилил към купуване на А4 2.0 TFSI (задължително седан) и е заинтересова от бройката. Някой дали я е оглеждал? Мнения? Благодаря предварително!
  10. PeevD

    Комутатор ауди AEB

    Мини на новите бобини без комутатор, има тема някъде из раздела. Возията се подобрява и отмяташ проблема с комутатора
  11. Грешката в движение се оказа свързана по някакъв начин с разпределителния вал. За съжаление, приятеля, който цъкаш програмата избърза и я изчисти. Та, ще чакаля ново появяване преди да се метна при майстора.
  12. Флуидите си ги проверявам на око. Не е там драмата. Ще я видя днеска и ще драсна довечера да ви поразбъркам мозъците.
  13. Има ли лог с грешки назад във времето? Майсторчето ми говореше нещо за грешка като той я закачал. Май грешката не е била "Check Engine"-a (който свети заради наличието на втора ламбда и липса на катализатор) ами точно от грешките назад във времето. Утре ще я закачим на ВагКом-а с един колега и ще погледнем. Мерси за идеите и съветите. Поздрави.
  14. Опа, колеги, тая тема се появява в добър момент. Имам фейслифт 2001 с изгорял фис дисплей. Имам цяло табло от Фейслифт '99. Разликата е, че по-новото е с дигитален часовник, а по-старото със аналого (тоест със стрелки). Ще стане ли преместването от едната кола на другата? Или да търся други опции? Много ми се иска да имам работещ ФИС.
  15. Оказа се, че червения сектор явно е нещо, което съм пуснал, докато си щраках по лостчето - да, това са данни от самия дисплей. Благодаря, колеги. Грешка при високите обороти все пак има понякога и, да, придружена е от звуков сигнал. Колкото до предположенията за крушка (жълтия сектор) - ако е така е крушка някъде вътре в купето, за която или не знам или е много добре скрита. Външните светлини са 100% изрядни. Ако случайно (или.... нарочно ) избие грешката при високи обороти ще се опитам на момента да снимам, за да покажа. Поздрави
×
×
  • Create New...