Jump to content

AudiFan7

Members
  • Мнения

    35
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Друго

  • Kaра
    Audi

Последни посетители

Функцията за показване на последните профилни посетители в момента е изключена и не е показна пред останалите потребители.

AudiFan7's Achievements

Доктор на АУДИ науките

Доктор на АУДИ науките (6/6)

  1. Здравейте. Наложи да свалям и другия спирачен апарат (заден десен), след което при монтажа и последвалото обезвъздушаване останах без никакви задни спирачки . Всичко направихме както съм описал в първия пост, и не иска и не иска да стане.. Съмнява ме, че е засмукало въздух от казанчето със спирачна течност. Аз налях още след първото пускане, но цедката е доста финна и много бавно се отича и най-вероятно от там идва всичко. Та ако наистина е това, то как се процедира? Някакви идеи?
  2. Благодаря и на двамата. И аз не виждам смисъл да пипам останалите при положение че само единия съм демонтирал. Ще пробвам още да обезвъздушавам значи, може би има въздух някъде останал.
  3. Да, забравих да спомена. Доляхме.
  4. Здравейте. Наложи ми се да сменя заден ляв спирачен апарат. След смяната обезвъздуших по следния начин: един приятел помпеше педала на спирачката няколко пъти и го задържаше натиснат, аз отвъртах пробката и изкарваше и въздух и масло, след което завъртах пробката и той отпускаше педала. И така няколко цикъла докато не излезе само масло. Помислих че всичко е точно, но когато се качих да пробвам ми направи впечатление, че при натискане на педала отначало се усеща как хваща леко, след което сякаш отпуска и педала потъва по-надолу от обичайното за да "хванат" спирачките. Покарах 5-6 километра и когато спрях проверих колко са загрели дисковете отзад- десният пареше, а левият беше само топъл и личеше че само по периферията на диска са натискали накладките (около 2 см), а навътре не. Според вас на въздух в системата ли се дължат тези неща? Четох че при коли с ABS система трябвало с VAG-COM да се обезвъздуши системата? Това така ли е и каква е процедурата? Ще съм благодарен ако някой, който е наясно сподели малко информация. Благодаря
  5. https://www.olx.bg/ad/audi-s4-dsg-multi-volan-s-earbeg-a3-s3-a4-a5-a6-q7-CID360-ID7CFOd.html Този волан дали ще стане на Б7,което в момента няма мулти, а само пера?
  6. Този модул, който е от линка, няма да бачка с оригиналното лостче на Ауди. Той си е за Фолксваген.
  7. За мен оригиналното лостче на Ауди е в пъти по-удобно. Като взех моята беше с лостче от Голф (вярно беше китайско май) и никак не ми се понрави, тъй като предишното ми Ауди си беше с две лостчета. Като слагах мулти волан, смених и него и сега е друга бира
  8. Здравейте колеги. Искам да попитам дали ако взема този парктроник: https://www.olx.bg/ad/chisto-nov-originalen-zaden-parktronik-za-audi-a3-8p-ID6M8MT.html ще може да се монтира безпроблемно на А3 8П 2004г.? И според Вас има ли всичко необходимо за монтажа или ще трябва и други неща да се купуват? Благодаря предварително!
  9. Може ли малко информация относно това как точно се сваля тази кора? Изглежда и моята е счупена.
  10. Колата не запали лесно. Наложи се по-продължително въртене на стартер докато "захапе", но знам че това изобщо не е добре за помпата (да върти на сухо) и искам да знам следващият път как да процедирам при смяната на горивния филтър. Мисля да пробвам предварително да го напълня с нафта преди да затворя капачето.
  11. Здравейте колеги. Как се обезвъздушава системата след смяна на горивен филтър? 8П 1.9 ТДИ
  12. AudiFan7

    Audi A3 8P - VCDS

    Колеги, как мога да си настроя интервала за смяна на маслото да е 10 000 км? Прочетох цялата тема, но не открих информация. Един колега само беше загатнал, но нямаше отговор. Благодаря
  13. Има ли предвидено място за пожарогасител в тази кола и къде се намира то?
×
×
  • Create New...