Jump to content

Mladenovmmm

Members
  • Мнения

    25
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от Mladenovmmm

  1. Какво си сменял по нея?
  2. Здравей, все още и аз не съм разбрал проблема. От къде си.
  3. Здравейте, Автомобила е Ауди А4 Б6 авант 3.0 ASN. Колата има следния проблем- оборотите и играят и записва мис файър на всички цилиндри. Проблема е, че не го прави винаги, а когато си поиска. 2 дни не го прави, след което 2 дни го прави постоянно и оборотите не са спокойни. В тези моменти фаровете премигват. Проблема не е от тях, защото са рециклирани и всичко по тях е сменено- явно не им достига достатъчно напрежение( не знам). По колата са сменени: - всички вакумни пътища - бобини - свещи - дебитомер - маркучите на охладителната система Проверихме алтернатора колко зарежда- 13.15V, което не знам нормално ли е или не. На същия мотор кола зарежда 14.1. Дали проблема може да е защото зарежда по- малко. Възможно ли е да е от буксите на бобините? Прикачвам снимка, на грешките, които ми записва в движение. На място не записва никакви грешки.
  4. Здравейте, Замерихме колко зарежда алтернатора при чисто нов акумулатор- 13.15-13.20. Дали проблема може да е и от него? Защото когато започнат да играят оборотите и фаровете премигват в същото време.
  5. Здравейте, След смяна на куп неща колата спря да записва каквито и да било грешки, когато е в покой. Записва грешки само в движение, прилагам снимка на грешките.
  6. Възможно ли е да няма компресия? Или да има проблем в главата според вас? В Понеделник ще я карам да и мерят компресията.
  7. Здравейте, Прилагам видео какво точно прави колата. Тук е на P ( Паркинг). Правеше го 5-6 минути и от тогава до момента не е имало проблем.
  8. Днес ще го проверим и това. Странно е, че след смяна на следните неща: Дебитометър, дросел клапа, всички вакуми, свещи, бубини, бензиновите инжектори дава грешка: мисфайър на 4, 5 и 6 цилиндър. Мененето на оборотите тези дни е, когато си пожелае. Вчера цял ден не е менила обороти, днес постоянно го прави. Няма значение дали е в движение колата или е на P ( паркинг).
  9. Намери си от металните планки на задните дискове от 288мм и ги монтирай.
  10. Здравей, Проверихме клапана закачен на всмукателния колектор- сменен е. Маркучите на картерната вентилация също са сменени миналата седмица. Смених и дебитометъра, но отново същото. Дали е възможно да е от Дроселовата клапа?- днес и нея ще сменим.
  11. Mladenovmmm

    Дросел клапа

    Колега какво решение взе?
  12. Здравей, Благодаря за информацията. Утре ще отида в сервиза за да я кача и проверя въпросните неща, които ми спомена. Надявам се да мога да отстраня проблема възможно най- скоро.
  13. Здравейте колеги, Споделям ви моя проблем. Колата е ауди а4 б6 3.0 АСН мотора. Проблема ми е следния: започва да мени оборотите в порядъка =/- 300 оборота. Мени ги, когато си поиска. Вчера пътувах 200км- не ги измени нито един път. Днес в рамките на 10 км не се спря да ги мени. Доста често забиват на 1100 оборота и постоянно е под напрежение, в следващия момент, когато е в покой ( 720 оборота), почва да играе и да ги вдига до 900 и да падат. Сменил съм всички вакуми, свещи, бубини, маркучите на парното, понеже имах сцепени и влизаше въздих от тях. Когато подам рязко газ, набия кик даун и колата почва да се дави и светва чека- 10 секунди след като я карам нормално- се оправя. Когато я закачим на диагностика в движение- дава постоянно мис файъри на почти всички цилиндри. Моля ако някой е имал подобен проблем да сподели.
  14. Възможно е да е от там. Забелязал ли си дали течността балбука или дали си е променила цвета по някакъв начин?
  15. Пиши на вайбър ако колегата няма 0894328974- Младен
  16. ДОбър ден колеги, след дълга инвестиция върху мойта кола( ауди а4 б5) 1з мотор вече имам нужда от нов притискател и феродов диск. Търся Феродов диск от с2 и притискател от ВР6. Благодаря предварително. Телефон- 0894328974 Име- Младен Младенов
  17. Искам също да попитам, ако не сменя кулера до другата пролет какъв проблем мога да имам. Със стоковия съм си. Приятен ден, Младен
  18. Добър вечер колеги, сложих турбо от 131к.с GT1749VA, сега остава до няколко дни да сложа дюзи ( 0.250) и да я настроим. Колата е със комп от 110ка. Колко коня мислите, че ще стане ? И мислите ли, че буталата и биелите ще почнат да заминават много бързо? Както и последен въпрос, кулера проблем ли ще е ако го сменя след 4-5 месеца понеже в по- скоро време няма как? Мерси за отговорите предварително:) Приятен ден.
  19. Целта ми е около 170, пък след година 200+ West cuatom disel ми го мапват иначе
  20. Колеги реших да сложа турбина от 131 коня, дали е добро решение. След около 2-3 месеца ще сложа и по голями разпръсквачи + нов съединител . ?
  21. Mladenovmmm

    Проблеми с турбо

    Масло- не губи, не пуши. Има минимален луфт, но наистина минимален.
  22. Добър ден колеги, имам следният проблем. Когато си карам с над 2400 оборота почва да се чува свирене( предполагам от турбината). Както и на 4та и 5та точно като влиза в турбото леко трепери, но само от 1900 до около 2400 оборота, след това не се усеща. От какво може да е проблема? Четох за някакви гарнитури на турбото към интеркулера и към главата. Ако може да изкажете и вие мнение ще съм благодарен.
  23. Head ili Adler коя компания ми препоръчвате?
  24. Добър ден колеги искам да увелича мощността на колата ми: Ауди а4 б5 1.9 тди 90к.с (1з) мотора; Понеже имах доста проблеми с колата, компютъра беше в масло, вакумите също, съм сложил комп от 110ка, спрял съм софутерно дебитомера и съм я ремапнал. Сега е 116 коня. Но ми се върти в главата да я правя повечко. Знам, че е голяма инвестиция, но така съм го решил. Може ли някой да ме посъветва каква турбина би било добре да сложа, както и какво друго мога да променя по нея. От София съм, ако можете да ми препоръчате някой също така. Целта ми е да е 180-200к.с. Приятен ден
×
×
  • Create New...