Jump to content

Любомир Ватафов

Members
  • Мнения

    123
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от Любомир Ватафов

  1. Здравейте, купувам втора ръка предни калници за Ц5 ацвант тъмно син цвят. Моля, ако някой има да изпраща и снимки заедно с цената. Благодаря предварително!
  2. Хора, кви Поршета, кви морги. От тук си взех, тонирано, подгрееваемо, работи перфектно https://www.autopower.bg/стъкло-за-странично-огледало-van-wezel-audi-a6-sedan-4b-c5-2.4-0317837-g963c135-i11000074.html
  3. Купувам хоризонтална щора за багажник Ауди А6 C5!
  4. Ок. А успокоителна и обтяжното рамо може ли да им се прецени състоянието като се разглоби колата? Също така искам съвет за водна помпа. При обслужването сложи Hepu протече след 15 к смених я пак с Hepu и пак протече след около 15 к. За другите марки само лоши коментари чета. Дайте съвет.
  5. И още един доста важен въпрос. Нужно ли е да се сменят демпер (успокоител-ртепт.вибр.) и обтягащо рамо на ремъка. Същите са сменяни при предишното обслужване преди 50 000 км
  6. Важното е да стават драми и каквги по форума. Иначе няква конкретна информация по въпроса: няма!
  7. А колко километра им дават? За да знам тази година да си я карам ли до петата когато ще станат 60-65 хил или да сменям още сега?
  8. Здравейте, наближава време за обслужване и ми е интересно на какъв период и интервал от км сменяте ангренажен ремък и ролки. В момента съм с комплект на INA на 50 000 км и се чудя дали на около 55 - 60 000 км да сменям? В други теми, но за други модели четох, че ги сменят на около 70-80 000 км. Колата е 2.4 165 кс. ALF
  9. Здрав, ако е гледан. По-скоро тромав, но с ръчна е добре. Върви гладко, липсва му 6та скорост. Тече масло от капаците, сигурно и гори няква част. При мен 3 литра за 10 хил доливам.
  10. Според мойто скромно мнение и до колкото съм чувал не трябва да мърда стрелката на табло от 90. Щом се покачва в задръствания проблема според мен е във виско(ако има) или в ел.перката (може да не включва първа степен). Колеги са по-образовани технически - неко чуем и тяхното мнение! Съветвам да потърсиш решение възможно най-скоро, защото е доста вероятно проблема да е елементарен, но забавянето му да доведе до сериозни главоболия!
  11. На табло колата държи 90 градуса и не мърда, но в действителност температурата варира и в моменти когато отвори термостата повече температурата пада за някакви секунди до 83-85 гр и после нормализира 91-92 градуса, при изкачването за Хемус при Ябланица стигна 96 гр. За мен всичко е Ок.
  12. Здравейте момчета, След смяната на радиатора с нисенс нещата се оправиха! Пробвах я извън градско в доста жега 33-34 градуса, поддържаше си температура от 83 до 96 градуса (по климатик, табло 90). Темп. на маслото също падна с около 10 градуса (при 140 км/ч с клима държи около 110 гр. преди над 120 гр.) Радвам се че нещата се оправиха и се надявам при смяна на радиатор от друг колега да прочетат тази тема и да не правят грешка като мойта, защото за 50 лв спестени, могат да си отворят работа за 1000 лв. Благодаря ви за участието в темата и насоките
  13. Поръчал съм Нисен, ще го сменя другата седмица и ще пиша дали има положителна промяна!
  14. Колеги ще започна от радиатора. Майстора ми е на същото мнение и е имал същата драма с Van wessel не е смогвал в големите жеги както е при мен! Таблото отчита правилно, всички перки работят. Дано там да е проблема!
  15. При мен със сигурност стрелката тръгва от 90 гр на табло при 103 гр на климатик, което не е малка разлика!
  16. Радиатора е на около 3 години. Лошото за термостата е че пада всичко отпред за да се смени, това ме спира и търся и други възможни причини, които не се сещам за да не правя безпричинни ремонти! Водната помпа е hepu на около 25 хил км, не ми се вярва да е от нея но не я изключвам като вариант! Стрелката на таблото понякога нищо не отчита и за това клоня и към проблем с табло или датчик! С vag com може ли да се види реалната температура на двигателя и да се разбере дали има проблем с таблото или датчика?
  17. Здравейте колеги, Колата минава 90 гр (стои на 95 гр) по табло и стига до 105 на 58 канал на климатроника! Случва се при магистрално каране на климатик със скорост 130 - 140 км и външна температура 33 гр. С по-ниска скорост около 100 км нещата се нормализират и температурата на 58 канал варира 94-98 гр. (на табло е 90 гр), както и при по-ниска външна темп под 29 гр. Маслото стига до 120 гр. при скорост 130-140 км. В града няма поблеми! Вода не е кипвала и изхвъляла като съм дигал капака на тези градуси, антифриз не губи! Радиатора е сменян (van wessel) преди 3 години, термостата незнам какъв е и е на 40 хил км. Най-мнного ме съмнява термостата, но пък радиатора е горещ навсякъде, перките и виското работят. Има ли възможност да не отваря напълно и да няма достатъчен дебит? Възможно ли е радиатора да е запушен или просто защото е китайче да не си върши както трябва работата? Възможно ли е да е от таблото или температурен датчик? Дайте съвет от къде да започна и дали някой се е сблъсквал с подобен проблем?!? C5 2.4 бензин 165 к.с
  18. Здравейте, някой може ли да ми каже кой номер е релето за бензиновата помпа? А6 C5 2.4 ALF бензин! Благодаря предварително!
  19. И аз съм с подобен проблем със същият двигател е колата. При мен леко пълни в дупката за свеща, точно тази под капачката на маслото. Смених капачката с нова, сега е по-добре, но проблема при мен е в гуменото уплътнение на гърловината. Уплътнението не седи плътно по гърловината, като завивам капачката се размества и подлизва. Ново уплътнение ми обявиха 35 лв. само оригинално! Предпочетох бутилка уиски :), а и ауди 6 цилиндъра ако не ти мирише на масло все едно не си в ауди...
  20. Колега, сподели с нас каква беше причината и как решихте проблема?
  21. Още не съм открил проблема, усещам още един симптом: като колата е в задръстване по нанадолнище, като отпусна спирачката колкото да се търкалят гумите и ако натисна рязко спирачка тупка/бумка отпред.
  22. Писах им на тия смешници и ми отговориха това: -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Здравейте! Това, което можем да предложим е проверка на ходовата част, която струва 25 лева и тест на амортисьорите, който струва 45 лева. Така ще придобием пълна представа относно техническото състояние на Вашият автомобил. Необходимо е да се докара при нас без записване на час. При нормални обстоятелства в рамките на около 1 работен час ще бъдем готови. Поздрави Дунев Мотор Спорт ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Множко ще им дойдат 70 лв. на тия клоуни! Ще си диагностицирам проблема сам, то е ясно. Като цяло рейката не губи хидравлична течност седи си на средата! Ако е от нея тропането може ли да ме пребие някъде, не чувствам никакви негативи в управлението на самата кола.
  23. За такава тресачка имах предвид. http://www.dunevmotorsport-r21.com/diagnostika-na-hodovata-chast-na-avtomobila/ Уж е за цялото окачване. Затова се интересувах някой дали е ходил и дали има изобщо смисъл да се ходи.
×
×
  • Create New...