Jump to content

Питане за рутер и IPTV


Recommended Posts

Здравейте колеги. Проблемът ми е следният. Абонат съм на ВИВАКОМ с улуга интернет и IP телевизия. От тяхна страна ми дадоха едно малко рутерче с марка HUAWEI Не знам защо ама ми се стува доста калпаво и като си ровя из нета през телефона доста често ме изхвърля или ми ебава нета. Обаждах се на ВИВАКОМ от там ми казаха, че проблем няма. Явно рутерчето си е пикливо. Аз имам един TP-LINK TL-WR740N който като му кониварм WAN адреса си тръгва нета, но не мога да подкарам телевизията. Нямам си и идея какви настройки трябва да бърникам понеже съм виждал да ги ползват виваком същите. Позвънях одеве пак на съпорта и отговора има беше да го вържа зад HUAWEI-a . Е да ама за чий са ми два рутера. Казаха ми, че няма да мога да го направя да работя само с TP-LINK-a бил конфигуриран по друг начин и т.н. Не им се занимаваше да ми обясняват какви настройки да сложа и ме отсвириха. Някой има ли който да е на ВИВАКОМ и да е със старите бяли рутери или поне д аразбира какви настройки да задам за да тръгне ТВ-то

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сложи си един прост суич преди тъп линка и в него бодни телевизията и кабела към wan порта на тъп линка : )

Би трябвало да работи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сложих тъп-линка след хуьовея. Писна ми да се занимавам. Вчера цял ден загубих с тъпия рутер. Флашнах тъпия линк с dd-wrt и уж нещата тръгнаха. Явно цялата работа идва от това, че рутера трябва да е и бридж и там другото к'во му се викаше. Тръгна с другия фирм, но като се гледка телевизия и нета на компа и рутера беше скръб. Едвам зареждаше. Върнах си всичко от начало как си беше и просто зад техния рутер сложих моя. За сега се държи що годе добре с изключение, че понякога нета засича. Как си ровя и се опитам да заредя някоя нова страница и блокира - изобщо не иска да я зареди. Дисконектна се от рутера и пак се вържа и се оправя. Що така идея си нямам. Проблема си го имаше и при техния рутер, Не исках да са два рутера ама май няма начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъпия линк можеш да му зададеш статично IP в локалната ти мрежа и да му спреш DHCP-то като и му подадеш сигнал вече в някой от LAN портовете. Така ще го направиш на просто "глупав" разпръсквач на WiFi.

 

Аз вкъщи съм на bтк и също след минаване на по-горен план с "по-бърз" интернет ми смениха рутера с нов, който буквало пикаеше WiFi и беше трагично. Купих един Тъп-Линк 740, сложиш му dd-wrt за цвят, набих му статично IP 192.168.1.2, зададох на бтк рутера да задава от 192.168.1.100 нагоре DHCP адреси и изключих на Тъпия-линк DHCP-то, а на бтк рутера последно спрях WiFi-то изцяло (той дори си има хардуерен бутон за тази цел, how convenient). Всичко ми е окей в момента срещу инвестиция от 30лв за новия рутер.

 

Не разбрах само дали пробва това, което sky ти предложи, а именно да сложиш най-обикновен switch преди телевизията и рутера на бтк. Така сигнала веднъж директно отива към телевизията и още веднъж друг кабел отива към рутера за интернет ползване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще го пробвам това със суича пред всичко. Проблема на техният рутер е, че не мога да влезна в него. Изках още онзи ден да му забраня радиото, но йок влизане. Намерих в нета инфо как се влиза но не става. Стигам до логин формата след което ми казва грешна парола. Принципно майсторчетата като ми го инсталираха ми казаха паролата но не става. В нета четах, че е същата паролата (vivaNETway) но не иска. Четох някаде, че след конфигуриране на рутера той сменял паролата спрямо абоната и на всеки е различна. Трябвало от виваком да ми я кажат ама не искат явно от съображения за сигурност да не ръчкам. Ще пробвам това което каза, Анди, че е направил в тях и това  със суич преди мрежата. В стаята ще стане като коледна елха - всичко мига и светка ама...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сложи си суич преди рутера най-добре.Защото като пуснеш един торент и рутера умира...и телевизията става на квадрати.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай да влезеш с root и rootWLaccess или warmWLspot. Това са им двете най-разпространени пароли.

Успех!

Това с елхата е неспасяемо :( но за сметка на това мега дразнещо <_<

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хуювея се конфигурира от my.contact.bg. User&pass ги пише в договора. Звучи тъпо, но така става...

От хуйовея един кабел влиза в IPTV Set Top box-a (ейнц колко мегаломанско звучи), и един кабел към рутера. Тук вече може да се заиграва с възможностите, които предлага my.contact.bg и да се измислят различни сценарии за управление на мрежата зад хуйовея.

СетТопБокс-а при мен не се спира и работи буквално денонощно, а ТВ се изключва (от време на време).

При мен нещата работят без накъсване и прекъсване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Горе долу реших дилемата. Оказа се, че един комшия от входа бачкал във виваком като съпорт. Вчера като разбрах веднага му се обадих и му казах да ми донесе суич без да му обяснявам много много какво съм намислил. Слезе той до нас и като му обясних, той каза, че е безсмислено да слагам суич и, че целия проблем е идвал от техния рутер който е конфигуриран да задава до 5 активни сесий. Дефакто три сет-топ бокса и един настолен комп почти изчерпват работата и като се опитам да влезна през телефона и ако има още едно устройство вързано увисва някое от устройствата - дали копютър, дали сет-топ бокс. Поиска ми договора и се обади в контролният център като поиска от колегата му да преконфигурира рутера в НАТ режим и само да му оточна на кои портове ми е телевизията. Каза, че след тази преконфигурация не би трябвало да имам тези ядове. Сега ще наблюдавам как се държи и ще му досаждам. :) Каза ми, че в рутера се влиза през командният им център и веднъж като се логнъл рутер автоматично системата сменяла паролата спрямо абоната. Общо взето рутера е бил само опция ако съм искал можело само един суич към който да си вържа мой си рутер ако искам, или директно настолният комп с два-три сет-топ бокса. Единствено сет-топ боксовете се идентвали по МАК, всичко друго си е било директна линия от "умния" суич в мазето. Ако съм искал съм можел да си вържа който си поискам комп на линията и щяло да има нет. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не помня на колко точно броя бТк рутери съм влизал директно в админ панела на 192.168.1.1, без да се занимавам с техния мизерен орязан до неузнаваемост my.contact.bg, но бройката е повече от пръстите на всичките ми крайници.

Паролите са две, онези които написах по-горе. Имаше още една, но тя е валидна за по-старите им модели, които едва ли вече са в употреба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То този даже не е 192.161.1.1 а нещо от сорта на 192.168.66.65 не помня точно, като преди това трябва да се преправят ИП-тата на мрежовата с подобни с едно число по-малко или нещо такова не помня точно. А бе мизерия голяма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако искаш да премахнеш хуавея и да сложиш твой рутер, ти трябва задължително мултикаст суйч в който да боднеш стб-то и твоя рутер.Попринцип по дефаулт хуавея е настроен в бридж и раздава до 5 сесии, след като се обърне в нат се релейват портовете на който са свързани стб-тата и като цяло се държи добре телевизията и нета.

Ако продължават проблемите ми пиши ще оправим нещата :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

Колеги, за да не отварям нова тема ще попитам тук. Днес си купих нов рутер TP-LINK, инсталнах го и на единия лаптоп (Windows 7) всичко е 6. Отивам в другата стая при другия лаптопа (Windows 7), избирам мрежата и пиша паролата, след което започва едно безкрайно Мислене....Свързване...Прекъсване и пак Мислене....Свързване...Прекъсване...

 

Къде бъркам? Някаква допълнителна настройка ли трябва? Хващам 3-4 мрежи, другите ги пробвам с някаква измислен парола от мен и пак е същото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като начало влез в настройките и разкарай опцията канала да се определя автоматично. За 2.4GHz мрежа задай един от трите: 1, 6 или 11.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може ли малко по-подробно да напишеш как да го направя това? Иначе след като повъртя малко, сега захапа и се свръза...но кой знае до кога

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеше ли поне модела на рутера да дадеш?

 

Хвърлям боб, падна ти се тази картинка:

 

image003%289%29.png

 

Търсиш нещо подобно. Настройките за wlan/wireless settings. Там пише името на мрежата ти, ала-бала, и една от опциите е "Channel" който тук на картинката е ограден с червено и пише Auto. НЕГО цъкаш и избираш една от следните цифрички: едно, шест или единадесет.

 

Причината е, че само тези три канала са най-"читави". Другата причина е, че може рутерът да не успява добре да прецени кой канал да подаде на клиентите и последният проблем е, че не винаги клиентите се чувстват комфортно с опцията канала да е "плаващ", което води до слаб сигнал, зацикляне и т.н.

 

нота бене:

Всичко това важи за 2.4GHz-та ти мрежа. Ако рутерът е 5GHz нещата са различни, но по описания от теб проблем май не е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

едит: докато напиша вече сте отговорили : )

 

Ако може и аз да добавя нещо към Уизи : )

Ако всички у-ва са ти N стандарт си го сложи само на N и рутера.

Редактирано от staniola
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...