Jump to content

Лазер за MMI навигация на ауди а6


Todor_1970

Recommended Posts

  • Отговори 74
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

  • 1 year later...

И аз съм в момента на същото дередже - спря да чете даже и оригинални дискове.

 

Разглобих я за чистене и след като свалих лещата намерих и клипче как става смяната:

 

 

Доколкото разбрах от дърдоренето на испански ДВД-то от клипчето е от Мерцедес но визуално е едно към едно с това, което имам разглобено пред мен. Самото устройство е DVD-M2 5.6 а на лещата имам само надпис SF-HD4.

Нова леща намерих в алиекспреса, например това:

http://www.aliexpress.com/item/Original-SF-HD4-Optical-Pickup-white-Cap-Straight-line-Double-Resitors-SFHD4-S-Type-Car-DVD/1343911886.html?spm=2114.01010208.8.41.NzDAnz

 

Единствената разлика с моята е че пластмасата около лещата е бяла, а на моята черна, не знам дали има значение, иначе пак е с прав лентов кабел (има и с крив) и най-важното е че е с два резистора, на снимките се вижда къде са.

Ако сте стигне до смяна предполагам че тези резистори трябва да се настроят, мерих някакви съпротивления на изходите на моята леща. Предполагам че въпросните резистори са за настройка на силата на лазера.

 

Имам някаква макар и минимална надежда че клечките за уши ще решат проблема, ако не ще се пробвам с нова леща че втора ръка не е ясно колко ще изкара пък новото е майка си и баща си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Същата леща я купих от Ирландия, ама платих около 120-150лв...никъв ефект, яд ме е, че си дадох парите тогава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както на всеки друг компонент 80лв. Само не знам като си купиш втора ръка от къде ще знаеш че е по-добре от твоята...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно, твоя проблем беше друг до колкото помня. Аз мисля да поръччам един ремонтен комплект и да пробвам моята защото втора ръка + махане на cp излиза поне 280-300лв и няма никаква гаранция, че след два месеца няма да спре. Ако ти е още под ръка дай да пробвам на мойта да ти го купя ако стане, имам много сериозен човек за такива електроники ;)

Редактирано от N1995
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма начин да не може да се ремонтира според мен, все пак става въпрос за технология от миналия век. Тука едни талянци пишат че след смяна на леща се е оправило http://forum.audirsclub.it/showthread.php?52587-pulizia-lenti-dvd-di-navigazione&s=9ffd87f21a4582a376c1236eed3bf64d

Само че с леща с черната пластмаса, с бялата не ставало.

При мен клечките за уши не свършиха работа, пуснах го отворено за да гледам механично какво става и лазера премигва 1-2 пъти, прави съвсем малък ход и така си цикли, изобщо не се мъчи да прочете целия диск.

Намерих леща с черната пластмаса, 2 тримера и прав лентов кабел в алиекспреса и я поръчах, ще пиша какъв е резултата след като дойде и я сменя.

В крайна сметка си мисля че също е и вариант да се смени цялото ДВД четящо устройство, има ги към 200 долара нови, пък платката със самата навигация да си остане, би трябвало CP-то да е към нея а не към ДВД четеца. Ама за да е сигурно това трябва да се пробва с няколко устройства, разглабяне и разменяне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On ‎09‎/‎08‎/‎2014 at 10:25 AM, N1995 said:

Диск за чистене на cd-та свърши перфектна работа :)

 

При мен се оправи точно така. Вече 1 год няма проблем. Но явно при вас има и някакъв механичен проблем или нещо по ел на лазера.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 weeks later...

Вчера ми пристигна лещата, смених я снощи, ето старата (дясно) и новата една до друга:

 

WP_20160601_22_50_59_Pro.jpg

 

На вид са 1 към 1 с малката разлиза че на новата лещата изглежда с по-наситен цвят, съответно старата е помътняла.

Доколкото знам тия лещи на оптичните устройства се правят или от стъкло или от пластмаса (по-евтино) и тази ако е от пластмаса с времето се матира, потъмнява, може дори да се напука и спира да работи.

 

Закачих днес навигацията в колата, сложих си един старите дискове и чудо:

 

WP_20160602_13_37_20_Pro.jpg

 

Сега остава да видим колко време ще изкара :)

 

Поръчах следното:

http://www.aliexpress.com/item/SF-HD4-SFHD4-HD4-Black-Cover-2trimmer-DVD-pick-up-lens-2-resistor-Streight-cable-for/32337100511.html

 

После обаче видях и едно по евтино:

http://www.aliexpress.com/item/SANYO-SF-HD4-SFHD4-HD4-Black-Cover-2trimmer-DVD-Optical-Pickup-Laser-Lens-Laser/32255924084.html?spm=2114.01010208.8.9.NTtTW8

 

ама вече беше късно, както и да е ще ги преглътна тези 20 долара горница, стига да работи.

 

Та който ще търси да си почъчва да гледа модела да е SF-HD4, с черна капачка (около лещата), 2 резистора/тримера и с прав лентов кабел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

10 pound-a :D

 

http://www.ebay.co.uk/itm/ORIGINAL-Brand-New-SF-HD4-Bend-Line-Black-Cap-Laser-Lens-/131786997828?hash=item1eaf1e0044:g:CaUAAOSwP~tW5mVI

 

Аз междудругото смених моята навигация (даже се похвалих че по някаква причина нямаше СР) и естествено няма и два дена по-късно отказа... набивайки куп грешки :) А си ми е от старата кола и там си работеше :D. Отгоре на всичко не ми дава да извадя диска по някаква причина...

 

Така че наистина риска с навигация втора ръка най-вероятно е по-голям и по не си заслужава.

Редактирано от kainy
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тая е с крив лентов кабел и най-вероятно няма да стане понеже дупката в платката, където минава кабела е доста по-малка. Ама ако някой има 10 паунда излишни нека пробва... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щото съм с атермичен джам и ни телефонна навигация, ни гармин, ни редардетектор работи пък да си подавам телефона през страничния джам за да хване сигнал не ми се струва оферта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И не само това - при вградената навигация не се чудиш къде да го сложиш този телефон, тя си е там където трябва да е.

Няма нужда от връзка с интернет което понякога в чужбина си е проблем за телефона. Позиционирането на автомобила с вградената антена е несравнимо с телефона, просто винаги си работи по добре. Въобще оригиналната навигация си по-добре от телефона ако си работи и си заслужава да се оправи. 

 

Редактирано от Broom
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да стойките за телефони са отживелица не ми харесват. Въобще не ми харесва да има накачулено нещо по таблото. Мястото на навигацията е там където е предвидено оригинално. Има навигация с андроид да и ако предложиш такава за 4f която работи добре с mmi ще е добре щом си в час.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поръчах и аз като на колегата една оптика, дано да дойде цяла. Не, че я ползвам навигацията ама мразя нещо да не ми работи деба. А и за дълъг път е супер особено ако не си в бг. Щото сърбия не е в ЕУ и няма готин роуминг за 5лв :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво нещо е заводското нави, но понякога е леко тъпо и те прекарва през странни места. Няколко случая имам в България и в чужбина, в които е била доста неадекватна..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 7 months later...

В този ред на мисли. Моят changer има 5 диска в него и работи безотказно с чалгиите, които съм сложил. Но, когато пробвахме да ъпдейтнем MMI със Стефан, не можа да прочете дисковете. Целият changer ли трябва да сменя аз или някаква част в него?

Редактирано от Doncho Indzhov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо не сменяй, купи си диск за почистване на устройството, пусни го няколко пъти. При мен стана след като повъртя 10-тина минути, цапнах го отгоре и CD-to изплю почистващия диск. Сложих ъпдейтите и всичко тръгна. Имам тема, прочети я.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...