Jump to content

Гуми и джанти за A3 8P


Moonland

Recommended Posts

Тази тема е посветена на всички въпроси и отзиви свързани с гуми и джанти за A3 8P. Моля използвайте я, вместо да създавате нови теми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 832
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Това е резюме на разрешените от производителя размери гуми за модела, заедно с предписаното типично* налягане на предни и задни гуми при ненатоварена и натоварена кола.

 

* - Моля обърнете внимание, че налягането на гумите зависи освен всичко друго и от вида двигател! Погледнете конкретните стойности, предписани за вашия автомобил, от вътрешната страна на капачето за резервоара или отстрани на шофьорската врата!

 

TMnr1aF.jpg

 

 

Джантите са 5х112 mm, центр. отвор - 57,1 mm.

Препоръчителният въртящ момент за затягане на оригиналните джанти (и алуминиеви, и стоманени) е 120 Nm.

Оригиналните болтове са М14х1,5 и са сферични. Съответно всички оригинални джанти, както и такива предвидени конкретно за Audi, са за сферични болтове.

Редактирано от Moonland
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За ЕТ-то колко е оригиналното и колко минималното и максималното допустимо, без да се наложи поставянето на фланци?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ЕТ-то на оригиналните 17" джанти е 56.

За минималното допустимо е трудно да се даде директен отговор, тъй като зависи много силно и от вида окачване на колата (както е коментирано има 4 вида окачвания на A3 8P, две от които спортни и съответно по-ниски), както и от гумите. При 17" джанти със 7,5J ширина, всичко под ET45 носи риск. В момента с летните гуми съм реално с ЕТ43 (чрез фланци) и при пътници отзад и слизане от легнал полицай имам задиране, което преди да сложа фланците не е имало никога и което съм почти убеден, че идва от гумите в един от болтовете на калника. Има едновременно с това потребители, които (може би едва все още) не са забелязали негативи и при ET40. Вида окачване играе ключова роля, както и натовареността на автомобила.

Редактирано от Moonland
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам питане относно размера на джантите .В момента съм на 16ки 205/55 и смятам да минавам на 17ки 205/50 , та питането ми е относно возията/комфрота на колата. Колата е с 2.0ТДИ 2006год

Редактирано от uBoo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И какъв е въпроса все пак? :)

Ясно ти е, че ще стане по-твърда возията предполагам. Колко по-твърда е субективно - зависи и от окачването ти и от самите гуми...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със стоковото окачване съм и ме интересува някой минавал ли е от 16 на 17 ки , понеже лично мнение, но а3ката не се слави с голям  комфорт и возия , при здрава ходова част с  неравностите и дупките по нашите "прекрасни" пътища вози като "КЕНЕФ" и се притеснявам ако сложа 17ки дали няма да съжалявам за това си решение.Нужни са ми отзиви и всякакви съвети

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Стоковото" окачване е 4 вида (споменато в поста точно над твоя...), от които 2 са спортно! Съответно да сравняваш едно окачване с 16ки спрямо друго със 17-ки е ябълки срещу зелки. Просто приеми, че спрямо сегашното ще стане с една идея по-твърдо и чувствително на неравности. По-комфортно няма да е. Ако това те притеснява, по-добре остани на 16-ки.

А3 не е семеен автомобил, а по-скоро има определени "спортно-любителски" амбиции. За това и не се слави с това, за което не е правен :)

 

 

П.с. А ако наистина пък толкова не можеш да се решиш - вземи едни 17-ки от някой приятел с VAG и ги сложи за някое кръгче и ще разбереш :) Само не се лъжи - сравнявай винаги летни с летни и зимни със зимни гуми. Зимните винаги возят по-комфортно ;)

Редактирано от Moonland
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Може ли някой запознат, да ми даде информация относно параметрите на оригиналната Audi джанта?

16"

5х112

J=...?

ET=...?

 

180268921.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слагам тук една обща информация за допустимите комбинации ширина гума / ширина джанта. Същата таблица я има и в друга тема в раздела, но е пряко релевантна тук:

 

032470176-big.jpg?r=0

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колко трява да е скоростния индекс и товарният индекс на гуми 225/45/17 зимни. Колата е а3 Sportback 1.6 FSI, не е quatro.

Трябва да избера между 91H, 94H и 94V

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това си зависи само от твойте предпочитания и стил на каране. Най- общо за скоростните и товарни индекси, погледни следнитe таблици. 

 

Буквите определят максималната допустина скорост на гумата:

2-1-3_tire%20speed%20ratings_tread_life_

 Цифрите определят максималната допустима маса/ натоварване, което може да се приложи върху гумата.

 

tyre_load_index.jpg

Редактирано от baha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

baha е дал напълно изчерпателен отговор. Зимните гуми като цяло имат тенденцията да са с по-нисък скоростен индекс от летните по обясними причини. Има дори определена зависимост, че колкото "по-зимна" е дадена гума (т.е. по-оптимизирана за по-ниски температури и по-тежки условия), толкова по-нисък е като цяло индексът и поради свойствата на материала. Моите зимни са Т по горната причина, но съм ги качвал и до доста над макс. им скорост в единични случаи... Зимният сезон не е най-добрия за подобни скорости без значение от гумите, така че като цяло ск. индекс за зимата, особено пък и за твоя двигател не трябва да е от значение при избора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи 91H ще бъде напълно достатъчно? Като вляза в http://www.michelin.bg и си въведа данните на колата, ми посочва за зимни гуми размер 224/45/17 94V. Разликата в цената при дилърите между 91H i 94H е 19.5 лева на гума, а между 91H i 94V е 36,75 лева на гума. Марката на гумите е Michelin Alpin 5

Чудя се сега 91H или 94H. Вие какво ще ме посъветвате? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо не си вземеш едни 16- ки джанти и нови зимни гуми 16ки. Хем ще имаш 2- ри комплект джанти с гуми и само сваляш- качваш, хем ще са една идея по- тънки, каквито се препоръчват за зимата. Няма да я има тая игра монтаж демонтаж от джантите 2 пъти в годината. А и ако вземеш джанти 16 ( в продавалник има много офери за 16- ки много запазени или почти нови на доста добри цени) + нови 16 гуми, ще ти излезе малко по- скъпо от колкото само 17- ки гуми.

 

Аз си взех чисто нови 4бр. ( сложени и свалени от колата заради продажба) 16- ки Rondell- ки за 300лв. Като отидох да ги взема, наистина имаха само тежести от демонтираните гуми, а джантите, като току що излезли от кашоните.

 

Та помисли над този вариант. По- добре за зимата по- висока и по- тънка гума на 16ка джанта. Но ако все пак си решил за 17- ките, дали ще е 91 или 94 не мисля, че ще е от голямо значение, предвид тежестта на А3 1.6. 94, разбира се ще са с 1 идея по- заздравени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

17-ките ми джанти са много зле и ще копувам нови 17-ки за летните гуми. Идеята е тия джанти да са за зимни. Ако си взема 16-ки за зимата и нови 17-ки за лятото, ще се охарча много и ще имам един излишен, грозен, комплект 17-ки джанти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

От Голф5 пасват идеално. Пробвано лично то мен.

Ето и нагледен материал:

http://audibg.com/forum/index.php?showtopic=143444&page=63#entry2323152

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги!Закупих си ауди А3 Sportback 1,9 TDI /2007г.  Естествено автоджамбазите са я претарашили и ми я продадоха без оригинална резервна гума/патерица/.Не мога да намеря инфо за оригиналния модел патерица.Може ли някой да ми даде тази информация?Размера на нормалните джанти и гуми са :

6,5J/16 ЕТ 50 .Гумите  205/55/16.Междуболтово разстояние 5x112 центр. отвор - 57,1 mm.

 

.

Редактирано от Iv_men
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На капачката на резервоара пише каква трябва да е патерицата. Бих ти казал размерите на моята, но тя е 18-ка тъй като колата е фабрично със 17-ки джанти и не знам дали е същата и при теб.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   1 потребител

×
×
  • Create New...