Jump to content

Съвет при избор на оператор.


Recommended Posts

Здравейте колеги, в момента съм на Глобул с план за абонати до 24 години, за 14лв. на месец имам 2000 мин. в Глобул, 2000 SMS, 30мин в другите мрежи, 100MB на месец. Договора ми изтича април 2015, но сега с този бум на операторите и всички примамливи оферти се замислих да сменя оператора по-рано. 

Вариант 1: Виваком. Да се възползвам от настоящата промоция, която е 2000мин. към всички мрежи + 10GB мобилен интернет за 30лв. на месец за 2 години. Като схемата е да сключа договра с Виваком няколко дни преди края на промоцията и да си изплатя оставащите 3-4 такси към Глобул без да използвам услугите им.

 

Вариант 2: Теленор.

 

а)  20лв./месец с отстъпка за клиенти до 24 години (какъвто съм аз)

 

2000мин в Теленор 
200мин към всички мрежи 
1GB интернет 
200 SMS
РЕЗЕРВ:
160мин към всички мрежи
400MB интернет

 

б) 24лв./месец с отстъпка за клиенти до 24 години (какъвто съм аз)

 

2500мин в Теленор
250мин към всички мрежи
1,5GB интернет
25мин в Роуминг
250 SMS
РЕЗЕРВ:
200мин към всички мрежи
600МБ интернет

 

Драмата е следната. По принцип изговарям около 500 минути в глобул и около 50 към другите оператори. Като има следната условност, ако премина на Виваком ще се наложи аз да набирам цялото ми семейство, защото само аз ще съм на друг оператор, минутите ми (2000) няма да свършват в никакъв случай, но е неудобство като цяло.

Главната причина заради която исках да мина на виваком е качеството на 3G интернета. И факта, че при тях като свършат бързите MB скоростта пада до 128kbps, а в момента в Глобул ми пада на 64kbps и е на практика неизползваем. 
Нещото което ме накара да вкарам Теленор в играта е факта, че вече и техния интернет след изчерпване на включените MB е 128kbps. 
Другия плюс в полза на Теленор, е че ще сключа договор за 1 година, а не за 2, както е във Виваком. 
Няма да чакам до 31.01.2015 да мина на Вива и няма да давам излишни пари за такси в Глобул
Ще преподпиша в края на този месец.
 

Главното нещо, което би наклонило още повече везните в полза на Теленор, е ако някой от вас сподели, ако вече има впечатление от въпросния "интернет на бавна скорост" на Теленор. Става ли за браузване, за зареждане на някой друг клип, зареждане на tapatalk, facebook и такива неща. Ако става за нормална употреба, след всичко което изписах и го прочетох смятам, че избора е ясен.

Все пак ще съм благодарен за вашето мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 273
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Прегледах им договора на Теленор - не включва никаква информация за скоростта след изчерпване на мегабайтите. Т.е. ако подпишеш сега ще означава, че Теленор биха могли да те финтират. Да ти обещаят 128, дори 1024 или там за колкото се навиеш да подпишеш, а след това да си направят каквото решат. Разбира се би могло да се интерпретира пред хипотетичен съд, че дефакто няма клауза в договора според която съзнателно и целенасочено да имат право да ти намаляват интернет скоростта и да бъдат задължени да ти предлагат бърз (или по-правилно казано - нормален) интернет през цялото време на договора. За сега е подаден сигнал и се очаква реакция на Теленор. Може да изчакаш малко и да видиш как ще се развият нещата. Може и целенасочено да е напревен така договора, с цел да бъде ощетен, при нужда, потребителя.

 

Що се отнася до глобулския/теленорски интернет като качество, аз съм доволен. В момента има бърз интернет, с покритие на места, на които до преди известно време имаше само GPRS, а не H+. От друга страна, моя стар план е на 128kbps и е достатъчен за да слушам Spotify с нормално качество. С 64kbps обаче е невъзможно използването на подобна стрийминг услуга.

Редактирано от julandroid
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето какво пише в описанието на плана. На снимката пише 24лв, реално с отстъпката е 20. Питах на 123 и потвърдиха, че това е минималната скорост.

sadasda.jpg

Редактирано от becinko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже пътувам често, лично се убедих,че освен Виваком, няма кой друг да избереш,ако имаш нужда от нет. В момента едната ми карта е към тях, само и единствено заради нета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като покритие обикновено виваком е по-добре за нет. За гласови услуги категорично мтел има по-добро покритие.

Когато 3Г покритието е добро,  разлика в качеството на нета на практика няма или има много лек превес за мтел.

 

Сравнението е между виваком и мтел.

Редактирано от robobug
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вариант 1: Виваком. Да се възползвам от настоящата промоция, която е 2000мин. към всички мрежи + 10GB мобилен интернет за 30лв. на месец за 2 години. Като схемата е да сключа договра с Виваком няколко дни преди края на промоцията и да си изплатя оставащите 3-4 такси към Глобул без да използвам услугите им.

 

Вариант 2: Теленор.

 

Изчакай да изтече настоящата промоция на Виваком и следващата ще е още по примамлива . :)  Клиентите им бягат постоянно и се чудят с какви "промоции" да привлекат нови, вместо да си оправят обхвата за разговори и да си задържат старите, които освен интернета искат и от време на време да ползват телефона по предназначение, т.е. да говорят ..

След като ти изтекат таксите към Глобул, по всяко време можеш да се прехвърлиш към Вивата, ама избягвай промоциите, имат си необвързващ план при който сам можеш всеки месец да определяш какво и колко да ползваш и идва много по евтино от "промоциите", освен това, можеш да го прекратиш по всяко време, само ще изчакаш да ти свърши месеца . ;)

А това прекратяване напролет ще ти се наложи, понеже от сигурен източник знам, че Теленор в момента освен подобрение на обхвата за разговори изграждат и 4G мрежа и до напролет ще са готови ..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виваком разбива с нета и покритие, наскро бях из Родопите и почти навсякъде имах 3Г, дори в забутани села, около мен имаше с другите оператори и нямаха нет реално и по 1 чертичка до 2 покритие...Не знам как глобул ще скочат на 4г, те 3г нямат още..Дори да стане, разликата между хубаво 3г и 4г е малка, да не казвам, че едва се усеща на телефон, та не е кой знае какво чудо, само точи батерията още по-бързо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че ако сега си сменя тарифата, договора ми пак ще си остане до април 2015. Така ще видя дали предоставените мб и минути ще ми стигат и дали ще съм доволен като цяло. Само не разбрах защо като пуснат 4г на пролет ще трябва да преподписвам.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виваком разбива с нета и покритие, .

Да бе, особено с покритие така разбива, че аз наскоро прехвърлих 4 телефона на семейството към други оператори .. :hilezh:

1 към Глобул, на 5 лв. по висока такса отколкото във Виваком и с 30 "безплатни" минути по малко, а другите 3 към М-тел, с левче по скъпо и пак с 30 минути по малко, обаче пък те ме изненадаха,  :huh:  неизговорените се прехвърлят за следващия месец .

Може да си мислиш, че съм мазохист :lol:  и за това сега плащам повече за по малко, но поне говоря когато си поискам и от където си поискам .

А за Родопите недей, че са обширно понятие, :hilezh:  Атолука също е местност в Родопите, никога не съм успял да проведа цял разговор от там, като сляза към Пещера вече и започва да се появява обхвата и да се стабилизира ..

 

becinko , всяка  смяна на тарифа е свързана с подписване на нов договор, няма как да ти остане до април ми се струва .

И не приемай буквално всичко което съм написал по горе, не че ще трябва задължително да минаваш на 4Г, а  имам в предвид, че сигурно ще ти се прииска, защото всяко по ново нещо е по добро и усъвършенствано старо . ;)

Може би и за това Теленора прескачат 3г мрежата и изграждат направо 4г . :)

А най добрия режим на "стенд бай" съм ти го казал по горе . Като ти изтече договора с Глобул, минаваш на вива- фри, обвързването е само за месец, можеш да комбинираш и променяш всеки месец услуги според нуждата ти, сметката ти ще е по ниска от тази "промоция" която се притесняваш да не изпуснеш и всеки божи месец можеш да се прехвърлиш към друг оператор, ако условията му ти харесват повече .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На пръв поглед този план вива фрии няма как да ми е на оферта, защото 90% от разговорите ми са в Глобул, изходящите ми обаждания към тях са 500мин, което значи, че ми трябват поне 700 към всички мрежи, а там такъв план няма. Мах 120 мин, което е добре ако говоря най-много с Вива...
Като звъннах на 123 да попитам дали мога да преподпиша предварително заради по-добър план, сътрудничката ми отговори "Да се преподпише може само 2 месеца преди изтичане на договора, но може да си смените тарифата". След няколко секунди справка с това какво съм избрал, ми каза:"Няма проблем да я смените с тази която сте избрал".

Като цяло офертата на теленор е перфектна, но ми е Х как ще е интернета, но ако се окаже, че ще е до Април, ще го приема като тестов период и ще се метна, така или иначе в момента това с което разполагам не ми стига и правя още поне 15 лв. отгоре, я за разговори, я да си купувам бърз интернет, т.е. с 20лв. пак ще ми е по-евтино.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето какво пише в описанието на плана. На снимката пише 24лв, реално с отстъпката е 20. Питах на 123 и потвърдиха, че това е минималната скорост.

За съжаление въпросната информация не фигурира в договора, който подписваш Т.е. като сключваш договор нито в общите, нито в допълнителните условия фигурира и самия уеб сайт на Теленор като правен източник за скоростта на интернет след изчерпване на включените мегабайти. Единствено от значение са листовете под които си се подписал.

От "123" потвърдиха липсата на въпросните текстове в договора, който предлагат на физическите лица и сигнал за този проблем е подаден към адвокатите на Теленор за да разгледат казуса.

За съжаление не ми позволиха да задържа копие от договора за да се запозная малко по-подробно. Ако някой е подписал нов договор с Теленор, нека снима (само) текста свързан с включения към плана интернет.

По специално ме интересува дали изобщо в договора фигурира термина "неограничен" или в момента договора включва чисто и просто определено количесто MB интернет, след което имат право да го спрат напълно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... разликата между хубаво 3г и 4г е малка, да не казвам, че едва се усеща на телефон,...

Извинявай, но изобщо не мога да се съглася.

Свикнах на ЛТЕ и тия дни някъде бях, където имаше само 3Г и направо ми се видя ужасно :)

 

Сори за офтопика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не виждам голяма разлика при отваряне на страници, говорене и други. Все пак зависи какво 3г, има скорости от 1-2Мб има и по 8-9

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На теория 3G H+ трябва да ти предоставя 42mbps или около 5МБ/с. Глобул твърдят, че в 150 селища предлагат 42mbps. За LTE в европа и САЩ рядко се доближават тези скорости. Обикновенно около 20mbps. На теория LTE е много, много по-бърз от HSPA+, но в случая е важно какво предлага оператора ти и какъв телефон имаш. Важно е телефона ти да е с хубава антена. Често и това е "проблема" с операторите.
До сега 5 години стои със стара нокийка и псува XXX оператор, след което решен да оправи тази неземна несправедливост решава да отиде при оператор YYY, като разбира се там му предлагат нов план и нов телефон. С новия телефон вижда невероятна промяна в скоростта на нета и вече е убеден, че новия оператор е на светлинни години пред XXX ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвал съм доста време 4г, правих му редовно тестове и вървеше между 18 и 35Mbt/s и 3Г със скорост 6-8Mbt/s с iphone 5 и голяма разлика нямаше при нормално ползване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина няма да е лошо някой да снима договор от Теленор, но ако мислят да ме цакат с топла бира и бавен нета, просто няма да го бъде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвал съм доста време 4г, правих му редовно тестове и вървеше между 18 и 35Mbt/s и 3Г със скорост 6-8Mbt/s с iphone 5 и голяма разлика нямаше при нормално ползване.

Аз стигнах до там да ползвам айфона като рутер и да шервам ЛТЕ нет за компа и айпада. Нещо, което с 3г не е особено удачно.

Ако ползваш само вайбър, мейл и да отваряш някой сайт и 3Г ти върши чудесна работа. В офиса сме изцяло на ЛТЕ рутер и 3-4 компа пердашим с нет без проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също не държа да е 4Г, и 3Г ще ми върши работа въпроса е след свършване на мегабайтите да не умира нета тотално както е в момента.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина няма да е лошо някой да снима договор от Теленор, но ако мислят да ме цакат с топла бира и бавен нета, просто няма да го бъде.

Ъпдейт по темата:

От оператора получих отговор, че в самите договори целенасочено са премахнати текстовете свързани със скоростта, защото:

1. всеки план бил с различна скорост, след изчерпване на включените MB и съответно е било непрактично да бъде там и;

2. това било детайл/подробност, който е описан в сайта, към съответния план.

Съответно, не планират промяна в текста на договора.

Когато отидох на място за да подпиша, забелязах следното нещо - в договора пише, че "съм се запознал с детайлите на плана в уебсайта на Теленор" и като допълнение, този път ми предоставиха разпечатано приложение, с извадка на цените, валидни за моя план. Т.е. за допълнителните екстри, които би заплатил. На този допълнителен лист, вече има за моя план посочено, че скоростта е 128kbps. Т.е. това е най-близкото нещо, което получавате като гаранция. Задължително поискайте този лист, тъй като е единствения официален "документ", в който Теленор описват скоростта, макар и да не е официална част от договора. Аз за всеки случай си разпечатах на хартия и текущи план, описан в сайта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А казаха ли ти мръсниците, че засичат всяка започната минута на 60 сек. Тоест 10 сек разговор - таксуват 60 сек, 61 сек разговор - таксуват 120 сек и така докато ти свършат мин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това не се ли отнася само към минутите към всички национални мрежи?
Засега мисля на 29-30 да отида и да преподпиша, и все още се надявам да не сключвам нов договор, а само да променя стария тъй като влизам в условието, че преподписвам към по-скъпа месечна такса и би трябвало да си остане стария срок...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вчера преподписах с Теленор. Надявам се да остана доволен от избора си, макар че на хартия всичко е точно каквото го искам да видим дали реално нещата ще са ОК

Sent from my iPhone using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За всички минути се отнася. Теленор, като всяка друга компания няма да пипнат кой знае какво и няма да видиш видима разлика. Нека навлязат още малко и опознаят манталитета ни и тогава ще видим, какво ще измислят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А казаха ли ти мръсниците, че засичат всяка започната минута на 60 сек. Тоест 10 сек разговор - таксуват 60 сек, 61 сек разговор - таксуват 120 сек и така докато ти свършат мин.

Пропуснал съм го тоя момент, но пишат че разговора след като започне - минимум ти отчитат 60 секунди, след това засичат на минута. Аз това го разбирам така: 10 секунди разговор - минута, 50 секунди разговор - минута, 70 секунди разговор - минута, 120 секунди разговор - 2 минути. Т.е. да хванат хората дето водят разговор 5 секунди. Иначе ако си прав, че на 61 секунди раговор те таксуват 2 минути е леко тъпо, но пак плана ми е по-добър от предишния за същите пари, а и ми направиха 300лв отстъпка при закупуване на нов телефон - т.е. все едно една година да не плащам абонаментна такса. Все е нещо :)

Редактирано от julandroid
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...