Jump to content

Нов телевизор. Извит или с Андроид?


Recommended Posts

Много съм прост.

Гледал съм грешния проектор.

С W1400 отивам на диагонал от 218 см, което вече е съвсем друго (107 ширина и 190 височина)

 

А с W770ST (с 1000 лева по-малко от предния) диагоналът е 364 см (317 ширина и 178 височина)

Само трябва да се ориентирам колко грандиозна е разликата (освен в цената) между ХД и "малко ХД".

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 275
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Да, това доста променя нещата, първия е с голям зуум, втория с яко широкоъгълен обектив. Не мога да ти кажа за разликата 720 до 1080п, но 3:4 и 16:9 е огромна като практичност. Пиксели не виждам, гледа се от 2-3 метра. Нищо не казваш за екран, а е може би най-важната част... като се видим ще ти споделя впечатления, а и ще имаш въпроси след теста.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да кажа за екрана нищо, защото грам не разбирам.

Каквото трябва - ще купя. Представям си ги монтирани на тавана и екрана и проектора, но не е проблем да бъдат фиксирани и в центъра на стените.

За теста - мисля, да го направя на латексовата стена (боядисвано е преди 10 години и не е съвсем бяло и гладко, ама за тестът - ще стане)

 

Само с бюджета трябва да внимавам, че жената ще ме прогони накрая :)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Алекс, моето скромно мнение по темата е изобщо да не се занимаваш с проектори. Притежаването на свръх голям екран в домашни условия също така не е предимство.

Недостатъци на проектора:

1. Иска да е монтиран на стойка най-често от тавана. Нещо което да събира прах. Освен това за да се изпъне образа при излъчване което не е перпендикулярно на екрана се иска Keystone корекция която ако не е оптична омазва образа заради интерполацията.

2. Иска пълна тъмнина в помещението. Иначе образа е лош.

3. Бръмчи.

Аз гледам 60" дърта плазма от 2,5 метра и трябва да си местя погледа за да го обхвана. От това разстояние на ХД 1080п пиксели не се забелязват. Един модерен ТВ с подобен размер може да се гледа по всяко време без особености при монтажа и не е нужно да е тъмно.

 

Моите 5 стинки.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За монтажа и тъмнината - няма проблем.

За другото - тв с такъв диагонал е бая пари на фона на 1000 за проектора.

Бръмченето не го бях отчел - ще имам предвид.

Sent from your grandmother's kite

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

6 hours ago, grizzly said:

1. Иска да е монтиран на стойка най-често от тавана....

 

2. Иска пълна тъмнина в помещението. Иначе образа е лош.

 

3. Бръмчи.

По първа и втора точка съвременните проектори (от последните 5-10) години имат решения.

По 3-та.....някои си представят, че са на кино с лентов прожекционен апарат - на любовните сцени добавя задължителен приятно жужащ фон:).....децата са луди по проекторите...наистина създават друго усещане

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 7 часа, grizzly написа:

Аз гледам 60" дърта плазма от 2,5 метра и трябва да си местя погледа за да го обхвана. От това разстояние на ХД 1080п пиксели не се забелязват.

 

optimal-viewing-distance-television-grap

Иначе това с прожекторите не го разбирам като заместител на телевизор. За "детско кино" - защо не, но иначе за мен лично е "there I fixed it" решение спрямо модерен телевизор. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Който не е имал вкъщи такова забавление, той не знае...

Аз го взех за т***к - случайно спечелен търг в ибей и мислех да го препродам, но се отказах. Единствено бих го сменил за по-голяма резолюция и то заради ползването с уиндоус, което за филмите не е толкова от значение.

По изброените точки:

1. Забелязах този ефект след дълга употреба и на практика е нищожен

2. При добре затъмнена стая става и през деня, но определено не може да замести ТВ, но пък на пълна тъмница ефектът и възприятието е уау (задължително 5-канален звук + субуфер).

3. Бръмчене няма, чува се систене на вентилатор, ако си седнал на половин метър до проектора и ако е пълна тишина в стаята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проектора го глася за "man cave" място - ще сложа един диван или два-три фотьойла и ще гледаме мачове с приятели.

Също мога и за работа и разни презентации да го ползвам проектоерчето - така че определено ми е по-практичен отколкото ТВ.

По мои сметки ще се ползва по няколко часа на седмица.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Алекс, това с диагоналите и разстоянието за гледане, дето го постват постоянно нагоре - не му обръщай внимание. Сам ще се убедиш, че това са теории, поствани без практичен опит явно (от колегите).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... Не е важен опита на този, който ги поства, а на този, който ги е посочил.... :) а всички източници в интернет са дост единодушни... - или всичките нямат практичен опит, или има причина за посоченото и се базира на конкретни данни/изследвания. :) Всичко обаче зависи много и от зрителните способности на човек... Възрастните хора не биха знаели дори какво е пиксел, камо ли да забележат разликата между 4К и HD ot 2 метра. Ако се гони обаче оптималното - таблицата е доста показателна. 

Редактирано от Moonland
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вчера един приятел мина на гости за малко.

ТВто ми е 55 инча (макар и извито) и се гледа също от около 2.5-2.8 метра.

С влизането вика "Ебаси якия телевизор...ама не е ли много близо?"

Погледахме малко и след 40 минути вика- "абе не е близо...добре е....свикнах"

 

Същото си мислех и аз в началото, като сега бих го сложил още по-близо ако можех... или бих взел по-голям размер ТВ.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз гледам 55" от 2,0-2,4 метра. Но какво общо има това с таблицата горе? Ако ти е кеф го гледай и от половин метър, само че тогава е силно препоръчително >4K, както показва и таблицата.

 

А вече от колко метра е комфортно и здравословно да се гледа екран, абстрахирайки се от разделителната, е отделна тема. 

Редактирано от Moonland
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както казах и преди - 4К ще си купя, като има 4К сигнал. 

Таблицата е добра и дава идея от къде какво може да се гледа. 

При 2.5 метра дистанция и около 80 инча диагонал мисля, че ще съм окей :)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тогава какво не и хареса на таблицата, че я окачестви създаднеа от хора без опит?

А за 4K и аз така разсъждавах, но е грешно - първо вече има немалко 4К съдържание, само бръкни в youtube. И второ - 4К ъпскейлинга сам за себе си е достатъчна причина при малко отстояние, макар и да не е нейтив 4К - не виждаш пикселите, картината е осезаемо по-хрупкава. И точно тук идва таблицата да ти каже кога си заслужава 4К екран, дори и това, което гледаш да не е 4К. Дори и (опитните) жени ще ти кажат - размерът далеч не е всичко! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

P.s. А баш пък за спорт и напр. игри - какво опресняване (refresh rate) имат тия прожектори спрямо поне LED, да не говорим за OLED? (Въпросът не е риторичен, нямам представа...)

Редактирано от Moonland
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1 hour ago, Moonland said:

Тогава какво не и хареса на таблицата, че я окачестви създаднеа от хора без опит?

Това е мнение на Ogip, а не мое ;)

Сипи си една бира да олабиш малко....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Баце, не че нещо, ама прожектирам на моята стена у дома, така че убеждавай себе си. Нали на никой не пречи, че съм извън таблиците? И не само, че не ми пречи, ами искам още - сега съм на 100, а 135 инча беше крайната цел, ама сега конструктивно няма как да стане. Вервай ми и филми и мачове гледам и довечера Базел ще гледам и до ся нито врат ме е болял, нито си въртя главата, та даже и съм се опънал на диванЯ. Вече няколко месеца продължава да ми доставя страшен кеф всеки път като го пусна.

 

П.П. За таблицата казах:

Преди 4 часа, ogip написа:

това са теории, поствани без практичен опит явно (от колегите).

моля, да не се перефразира накриво.

 

П.П.П.

Хубаво ще е да пишат хора, които си имат вкъщи такова и са с преки впечатления. Не става дума за присъствие на служебни презентациис проектор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без нерви - не убеждавам никого в нищо, аз просто питам :) До момента не разбрах по какъв начин един прожектор (бил той и не-офисен) е по-добър за гледане на филми и мачове), без значение дали е на твоята или чужда стена (приемайки, че твоята не е със специални свойства) от един модерен LED (дори не намесвам OLED)..... извън с размера на образа...? И пак казвам въпросът не е риторичен, питам защото не ми е ясно.

Погледнах техн. описание на моделите прожектори, които са посочени нагоре в темата - не видях нищо в плюс спрямо един средностатистически LED - нито време на реакция, нито контраст, нито цветови баланс.... - единствено размер. До момента ти не даваш отговор извън това да обвиняваш професионалистите в тематиката (направили си труда да създадат таблици, които със сигурност не са базирани просто на наплюнчен пръст) в липса на опит :nixweiss: 

 

P.s. Впечатленията ми от сравнението са всъщност потвърдени тук: http://www.digitaltrends.com/home-theater/projectors-vs-tvs/2/

Единствената категория с предимство за прожектор - размера. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В интерес на истината контекста няма нервен характер, извинявам се ако звучи така. :gut:

В никакъв случай и никъде не съм изтъкнал, че по някакъв параметър проектор може да стъпи на малкия пръст на най-долното LCD дори. Абсолютно по нищо ...освен размер на картината. Дори за това обясних на Алекс по-горе, че за толкова малко проектиран диагонал, съизмерим с произвежданите ТВ, няма смисъл. Това, с което не съм съгласен е, че таблиците казват, че трябва да имам дискомфорт от гледането и възприятието, но всъщност не го усещам така. Знам и какво да гледам - аудио и видео са ми едни от многото хобита и се интересувам от новости, параметри, иновации и т.н. Всичките ми 3 ТВ-та + лаптопи и монитори съм калибровал с колориметър (с любезното съдействие на Анди) и знам възможностите и недостатъците им. Въпреки това най-голям кеф за видео ми създава проектора с 5.1 в едната стая и КЕФ-четата за 2.0 аудио в друга.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С проектора на Огип нещата изглеждат така:

ae4c032e2d2ef0992afa93a9b2b1e1f3.jpg

190 см диагонал върху що годе гола стена - мисля, че добре се получават нещата.

Sent from your grandmother's kite

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ще взимаш проектор, редно е да инвестираш и в екран.Качеството е съвсем друго.

Лошото е че, цените на що годе сносните екрани започват от 4-500лв. и стигат до ........... цената на 5-6 проектора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е, аз реших сам да си го правя и само материалите ми стъпаха на 150лв някъде (за 100''),и то без винила, който ми бе подарък от приятел. Почнах с 240х240 бял винил, купих 300 см релси за пердета и държачи, направих блокаж за фиксиране на горната релса, долната остана за тежест,  пробвах облепване на кантовете с фолио, но се получи усукване и го разкарах след някакво време. После се почна с боите - боядисах отзад с черен мат, после кантовете, после се оказа, че едната боя не лепи хубаво и трябваше да я свалям (къртовски труд) и т.н. докато намеря точните бои, абе заиграх се... Преди това бях ровил за готови и първо, че тоя размер за екран бе дефицитен, второ цените им бяха като за цяло ТВ. Последно бях попаднал на промоция 200х200см екран за близо 200лв, но бе 4:3, а и моя е по-голям.

Обмислях и вариант за боядисване на екрана директно на стената (черна стена и бял правоъгълник) и все още ми се вижда нелош вариант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

4K както каза колегата, не е оправдано. Макар някои да пуснат, няма да е добре при другите.

Това е спорно, но за смарт, категорично не те съветвам да е!

Със 100лв си решаваш проблемите в много по-добър вариант, дори от андроид такива.

Надеждността на работата е в пъти по-добра.

Отделно, че смарта нищо не предлага...

..т.е.да гледа телевизори до 800 лева...на тези от по високите серии да не им обръща внимание?!

Ти въобще осъзнаваш ли колко ти е тъп съвета,брато?!

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...