Jump to content

Проблем с темпомат

Ivan Gatev

Recommended Posts

Здравейте колеги,

колата ми е А4 Б6 1,9 ТДИ 130 к.с. АВФ мотор.

Поставихме и темпомат спазвайки инструкцийте от темата във форума, но за жалост нещо не се получи. Колата е с чип от времето преди да сложим темпомата. Направихме диагностика да видим какво се случва, но там всичко работи с изключение на това че компютара не подава скоростта на колата. Иначе лостчето, датчиците на педалите работят. Днес проверих и кабелите от ЕКУ - то до бялата букса и от нея до модула на волана. Там също всичко е наред. Разбирам че проблема е в това, че темпомата не разбира каква е скоростта и за това не тръгва, но въпросът ми е дали това може да се дължи на чипа на мотора и дали може да се оправи по някакав начин. Ще съм Ви много благодарен за всякакви съвети и идеи.

Благодаря предварително

Ако виждаш скоростта на таблот значи не стига до моторния компютър. Имаше някои мотори, на които им откачат този кабел, за да не тресе. не знам дали твоя е от тях или е просто повреда.

Без данни за скоростта няма как да работи.

Здравейте колеги. От днес се появи грешка

16885 - vehicle speed sensor

P0501-35-00- implausible signal

Това нали е проблем със датчика на скоростната кутия, но пък скоростимера ми работи. Темпомата още не работи. Грешката е в мотор модул на диагностиката

Трябва да го смениш - скоро може да спре и километража/скоростомера или да почне да отчита невярно. Опитай да му почистиш буксите първо, изтрий грешката и следи дали няма да се появи отново.

Колега най - лесно е да го сменя, но той не подава ли сигнал първо на таблото и от там да отива сигнала в компютъра на мотора

Edited by Ivan Gatev

Ами не знам. Аз ако знаех, нямаше да питам. Но четох в английски форум за подобен проблем и смяната на този датчик не е помогнала. Но никога не се знае.

Провери ел. инсталацията първо и ако всичко е наред остава проблема да е в датчика - още повече, че имаш записана грешка за него.

Добре колега така ще направя. Само да открия кой кабел подава сигнала от таблото към компютъра на двигателя

Добре колега така ще направя. Само да открия кой кабел подава сигнала от таблото към компютъра на двигателя

Развитието на проблема е следното Днес откачихме този датчик и се оказа че скоростомера работи и без него. Явно колата чете от ABS сензорите. Остава да се провери окабеляването. Някой да знае от кой пин на таблото излиза сигнала за скоростта, на кой пин при буксите на компютъра на двигателя и на кой пин на самия компютър. За да мога да проверя окабеляването

Трябва някой колега с Аутодата да ти извади схемата на свързване и къде се намират датчиците. Може и да бъркам, но не ми се вярва да чете от тези за АБС-а.

На В6 след 2003 няма изобщо датчик за скорост на кутията, тогава са се усетили, че има още 4 датчика за скорост - на всяко колело по един, и този на кутията е излишен. Преди това 2 пин, на датчика (кафяв кабел с червена лента), води към 5 пин на зелената букса на километража.

Edited by Pav3l

Разбирам, но мен ме интересува как сигнала стига от таблото до компютъра на двигателя. Там не ми излиза скорост и не ми сработва темпомата съответно

ECU и километраж си комуникират по CAN-шина. Да ти кажа лично аз подозирам точно чипа на мотора. Най-лесно ще разбереш ако сложиш друго еку, непипано от тунери.

Благодаря колеги. И аз имах съмнения че чипът е виновен за неработенето на темпомата. Ще се обадя на човека който го прави за да видя какво ще ми каже той. Дано успеем да го оправим

Така днес върнахме оригиналния софтуер на колата. Никаква промяна отново няма скорост на компа на двигателя. Ще търсим отново проблем по кабели и букси

• 3 weeks later...

Така след като върнахме оригиналния софтуер на колата  и проверихме всички кабели и връзки никаква промяна. Все още няма скорост на компютъра на мотора. В самия компютър не се вижда нещо да е изгоряло. Имаме съмнения че някои някога нарочно е препрограмиръл софтуера да няма скорост на компютъра на мотора. Моля за съвети и препоръки за човек, който евентуално може да отремонтира този проблем.

Благодаря предварително.

• 8 months later...

Здравейте колеги, проблемът е решен с помощта на форума AUDIZINE. При беше точно описаното в тази тема

http://www.audizine.com/forum/showthread.php/486284-The-Official-B6-2-7T-DIY-Swap-Guide?highlight=2.7t+swap

Оказа се че не всички ЕКУ та при Б6 получават сигнала за скоростта на колата  по CAN шина.

Успех на всички.

• 11 months later...

имам същия проблем както при теб.след обучаване на ново табло от бензиново s4

не ми работи темпомата,и не показва индикация на таблото при работеща Навигация

ауди а4 2002 AVF 131 ...и ми изкарва грешка -16885  Vehicle Speed Sensor

P0501-35-00 IMPLAUSIBLE sIGNAL някой има ли идея какво е станало ?

Здравейте колеги,

Имам подобен проблем с темпомата.

Реших и аз да си сложа темпомат, та да се поглезя малко, но уви, не става.

За целта ходих до препоръчан майстор в Пазарджик. Сложихме ние темпомата, но не тръгва. Оказва се, че компютъра на двигателя не разбира колата с каква скорост се движи. Километража си работи нормално, всичко е както трябва, но двигателя не вижда скоростта. Закарах я след това до Жоро да я погледне и се оказа следното: километража на колата е от B7-ца, а не от B6-ца и получава информация за скоростта от датчика на ABS-а, а не от датчик, който се намирал на лявата полуоска (датчик с магнитен пръстен). Пробвал е с друг датчик, но просто километража не предава към компютъра на двигателя. Пробвахме с различни километражи, но пак не, та дори сложи за проба и друг компютър, но резултат няма.

Въпросът ми е имал ли е някой подобен проблем и как го е разрешил? Няма ли начин километража да върне инфо към компа на двигателя за скоростта, за да тръгне темпомата, какво като получава инфо от датчика на ABS-а?

Audi A4 B6 1.9 TDI, 2002 год.

Изпратено от моят GT-N7100 с помощта на Tapatalk

Аз смених Таблото с такова от s4 бензин , обучихме го всичко но Темпомата така и не тръгна , няма скорост от моторният отсег ..вижда само Таблото  ...нз как ще го оправяме :)