Jump to content

Връзка между размер на гума и тегловен индекс


Recommended Posts

Здравейте колеги,

 

Имам една малко нестандартна молба - търся инфо в интернет за връзката между размера на гумата и тегловния индекс или по-точно - искам да докажа на колегите от отдела в Германия (не ме питайте какво работя дълго е за обяснение), че даден размер гума не може да съществува с каквито и да било тегловни индекси. Като пример - 195/65/15 се продава с индекси 91 и 95, като 95 е усилена (XL). Искам да им покажа черно на бяло, че не може този размер с индекс 95 да не е XL. Намирам много материали, но 99% от тях са свързани само с това самия индекс на колко килограма натоварване е равен. Предварително благодаря за помощта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На страница 6. На един не му се търси, на друг не му се чете.....


Обозначение на усилени гуми

reinforced.jpg
Обозначение на усилена гума.

Обозначение XL - (Extra Load) – означава, че гумата е с по-голяма товароносимост, по-голям товарен индекс от стандартните модели в дадения размер.

Обозначение RF - (Reinforced) – описва усилена гума с повишена товароносимост. Значението е подобно, както в случая на гумите с обозначение XL.

Други обозначения - EXL, RFD, REF, REINF.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

..., на друг не му се чете.....

 

 Колегата пита за връзката м/у размера на гумата и товарният индекс.

 В това което си пуснал са просто означенията...

Редактирано от GLS
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Връзката между размера и тегловния индекс според мен минава през групата/класа автомобили за които е предвиден дадения размер.

 

Давам идея например 195/65R15 се предвижда за коли от долния сегмент на средния клас или за компактния клас. Например А4Б5 и А3, там колите няма как да тежат по 3 тона например. И съответно вървим нататък имам приятел който има Фиат Улис (еврована) който например пише че е за 215/55R16 която доколкото имам идея се прави в по-високи теглови индекси предимно от 93 нагоре до 97. ДОкато съвсем близката 205/55R16 почва от 91 и стига до 95.

 

Така че някъде там е заровено кучето от твоето питане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този документ може да ми свърши работа - има накрая таблица с почти всички размери и индексите им (не е пълна, защото няма да речем 195/65R15 95T XL, а всички знаем че има такива гуми, но пък е показано че 89 и 91 са SL, което е един вид доказателство на тезата, която се опитвам да защитя).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...