Jump to content

Абсорбатор/аспиратор и т.н.


Recommended Posts

Ъхъ. На хол от 50м сигурно се ползва по-голям тиган и затва трябва дизайнер да ти изчисли аспиратора... Стига намесва площа на помещението бре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И понеже вие двамата съм сигурен, че може да стигнете 10 000 поста философствайки за нещо сравнително просто като избора на аспиратор в кухнята, хората от Горение са го направили максимално ясно в сайта си:

 

http://www.gorenje.com/simplicity/en/hoods/features/calculation_kitchen_volume

Смята се ,когато е рециркулационен тип с въглен или за да не ти падне дограмата, ако   сложиш супер мощен в супер малка кухня, защото този обем въздух отнякъде трябва да дойде...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

robobug и при мен го има този проблем с фурната и котлоните. Не всички са директно под всмукателните отвори, но дори и да са там пак някой път парата бяга в страни. Трябва да проверя дали имам стари документи да видя какви параметри е. Иначе самия аспиратор е 57-58 см директно над котлоните и е вързан към комина. Комина принципно не се ползва за друго...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 years later...

Да вдигна малко темата. Трябва ми абсорбатор/аспиратор за напълно отделена кухня на апартамент около 30куб+/- 2-3куб. Има много предложения, но правилно или не, засега съм се ориентирал към такъв с два мотора, минимум 350м3/ч и максимум 450м3/ч дебит при макс. мощност, без филтри с активен въглен, защото няма да се ползва в режим на абсорбатор, въпреки че навсякъде ги пишат като абсорбатори. Не знам дали ще е минус, ако е само с един мотор, но тогава дебита сякаш ми е по-удобен, защото е на по-малки "степени". В повечето време ще се ползва на степен за дебит около 300м3/час предполагам, заради кубатурата на стаята. Засега съм се спрял на Gorenje. Изключително важно е да е възможно най-тих, спрямо дебита. Ясно ми е, че няма как да е мощен и тих. Задължително е да е телескопичен и с възвратен клапан. Бюджета е 250лв +/- 20-30лв, но в никакъв случай повече.

http://www.technopolis.bg/bg/Hoods/Hood-GORENJE-BHP623E11X/p/712645

Екстракция, ниво 1: 267 m³/h

Екстракция, ниво 2: 338 m³/h

Екстракция, ниво 3: 368 m³/h

Този е с един мотор и ми харесва, че ще ми стига дебита дори при втора степен, което значи, че ще е малко по-тих, въпреки че е доста шумен на макс. мощност - 71дб.

http://www.technopolis.bg/bg/Hoods/Hood-GORENJE-BHP623E9X/p/712647

Този е с два мотора, на практика същия, но положението е доста по-различно.

Екстракция, ниво 1: 209 m³/h

Екстракция, ниво 2: 305 m³/h

Екстракция, ниво 3: 430 m³/h

Не знам дали ще смогва на втора степен, а третата съм сигурен, че ще е доста шумна - 70 дб.

Кой от тези двата е за предпочитане и има ли други варианти, без Беко, Кенди, Санг, някакви измислени марки от рода на Таурус, Турбоеър и т.н.? Теката ми идват маломощни, поне тези, които разглеждах. Дебита им е доста малък при ниските степени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Харесай си някоя друга марка. Аз съм с по- стар модел Горение и не съм доволен- постоянните филтри не се предлагат като резервна част, шумен е, а черешката е, че се оказаха верни слуховете за лесно запалващи се- на познати от същата марка им се запалва два пъти- натрупва мазнина в близост до мотора и от топлината пламва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

http://www.leksgroup.com/l_bg/?s=12&i=29

 

Quote

 

зависимост от големината на помещението капацитетът на аспиратора се изчислява посредством следната формула :

квадратурата на кухнята х височината на кухнята х 10 = капацитета на аспирация, необходим за 10 пречиствания на въздуха в рамките на 1 час.

 

Пример: Кухня с площ 20 m2 и височина 2.6 m се нуждае от аспиратор, който да може да извлича поне 520 m3/h, тъй като 20 m2 х 2.6 m х 10 = 520 m3/h.


 

 

Аз ползвам техен абсорбатор и съм горе долу ОК ...единствено не ми харесва навлизането/връщането на миризма ама това май го оплескаха при монтажа на клапата...

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за информацията. Изобщо не бях чувал за самозапалването на абсорбаторите на Горение.

Минималния дебит предполагам, че е еднакъв и при двата режима? Кухнята е около 9м2. Височината е 2.80, но я закръглям на 3м. Тоест ~27м3. Значи 300м3/час е предостатъчно.

Нещо за Тека?

Редактирано от s7r3l0k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...