Jump to content

4F 3.0 tdi проблем с работата на двигателя

RhythmiX

Recommended Posts

С едно пробито бутало съм виждал, че може да работи мотора, макар и тресейки, сега за три не мога да кажа,

• Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Не чакай съдействие от бензиностанцията. Ако е било бензин (пистолета за дизел е с по широка гърловина та може да се сипе бензин) то доста поразии може да направи. Горивонагнетателна помпа заминава понеже бензина няма смазочните качества на нафтата. Маркучите потъмняват стават черни понеже не са за бензин и почват да се разпадат като тази гряс стига и до дюзите... в цилиндрите поради по ранното запалване се сещаш за какво тракане става дума (ще работи но да пробиеш бутало е много вероятно) Горивната помпа в резервоара и тя ще има проблем ако се кара дълго на бензин (всички уплътнения са за нафта). Въобще ако е било бензин голяма промивка те чака.

Можеш да отвориш сервизния отвор (под задната седалка) на резервоара, единия край на помпата за гориво го подаваш в някакъв съд и с подаване на контакт да извадиш гориво за да провериш има ли миризма на бензин. Ако има то така можеш да източиш всичко от резервоара.

Това го проверяват в момента,ако са сложили бензин вместо дизел ще влезна с гръм и трясък при управителя и да видим дали ще съдейства или не..

Интересно ми е как е възможно да изгорят и 3-те дюзи наведнъж?

Какъв е шанса липсата на компресията да се дължи на изгорелите дюзи?

Или това,че не работят 3-те дюзи не влияе на компресията?

ако майстора се окаже прав,че мотора се е скапал и трябва да взимам друг,какъв мотор ще ми трябва необорудван? И какви пари вървят?

другия ми въпрос е да ремонтирам този мотор или друг да слагам,кое е по-добре и кое ще излезне по изгодно?

Разбирам че ти е притеснено колега, но по-добре да не си мислиш за алтернативи преди да се изкаже майстора за състоянието на мотора и колко би струвал ремонта. После ще проучиш пазара за мотор на старо и ще се ориентираш, защото доколкото съм запознат има и по-евтини варианти, но ако няма документи мотора, не можеш да го регистрираш и отиваш към криминалния бранш с пренабиване на номера и т.н.

44 minutes ago, RhythmiX said:

Това го проверяват в момента,ако са сложили бензин вместо дизел ще влезна с гръм и трясък при управителя и да видим дали ще съдейства или не..

Интересно ми е как е възможно да изгорят и 3-те дюзи наведнъж?

Какъв е шанса липсата на компресията да се дължи на изгорелите дюзи?

Или това,че не работят 3-те дюзи не влияе на компресията?

ако майстора се окаже прав,че мотора се е скапал и трябва да взимам друг,какъв мотор ще ми трябва необорудван? И какви пари вървят?

другия ми въпрос е да ремонтирам този мотор или друг да слагам,кое е по-добре и кое ще излезне по изгодно?

Ако са наляли бензин, колко мислиш че са наляли като процент от цялото гориво? С други думи - колко литра зареди и колко имаше преди това в резервоара?

Винаги могат да излязат с твърдението, че ти си искал бензин и затова са сипали - трудно се доказва в такъв случай. А и трябва да бъде ебаси загубения бензинаджия да не види надписа и капачката, но не е като да няма келемета. Иначе по-старите дизелови коли могат да вървят ограничено време на бензин без някакви фрапантни видими последици. Даже Top Gear бяха правили такъв опит, има го в youtube... Но с нашите "по-нови" коли става мнооого по-сложно.

37 minutes ago, RhythmiX said:

15-20 л. Да съм имал,заредих за 50 лв.

Хмм, с 50 на 50 смес е съвсем възможно да си карал толкова.

Моя опит с такъв вид недоразумение е следния: комшията кара един Шевролет Каптива и преди един месец беше налял 60 литра бензин по грешка при 5 до 10 литра нафта в резервоара. Закъса след около 3 км и ми се обади да го издърпам с Аудито. След това се заехме да източим бензина с маркуч от резервоара. Успяхме да източим около 35 литра и наляхме 40 литра нафта. За мое учудване успя да я запали, въпреки че беше много трудно и с доста детонации. По мои изчисления сместта в крайна сметка беше станала 45-50 литра нафта + 20-25 литра бензин.

Така си я кара, като всеки ден доливаше нафта в продължение на месец без негативни последствия. Разбира се може да има последствия в бъдеще, но него не му пука защото колата му е служебна.

Edited by CVT

Преди 3 часа, mili 75 написа:

Разбирам че ти е притеснено колега, но по-добре да не си мислиш за алтернативи преди да се изкаже майстора за състоянието на мотора и колко би струвал ремонта. После ще проучиш пазара за мотор на старо и ще се ориентираш, защото доколкото съм запознат има и по-евтини варианти, но ако няма документи мотора, не можеш да го регистрираш и отиваш към криминалния бранш с пренабиване на номера и т.н.

ако не се лъжа,двигателите вече се водат консуматив резервна част и не се регистрират,просто си слагаш новия мотор и си караш

Ще звънна утре на майстора,да видя проверил ли е какво става в резервоара..

Интересно ми е,че той по телефона ми каза,че колата работила на 3 цилиндъра, 3 дюзи били изгорели и нямало компресия.Каза че мотора бил заминал без да го отваря и  не било за него...тем подобни,мисля че не му се занимава и колата ще я мести в друг сервиз.

след като го попитах как така мотора пали,а той ми казва че буталата били изгорели,а колата пали.

има ли вероятност заради изгорелите дюзи да не работят 3-те цилиндъра и да няма компресия..

Преди 2 часа, CVT написа:

Хмм, с 50 на 50 смес е съвсем възможно да си карал толкова.

Моя опит с такъв вид недоразумение е следния: комшията кара един Шевролет Каптива и преди един месец беше налял 60 литра бензин по грешка при 5 до 10 литра нафта в резервоара. Закъса след около 3 км и ми се обади да го издърпам с Аудито. След това се заехме да източим бензина с маркуч от резервоара. Успяхме да източим около 35 литра и наляхме 40 литра нафта. За мое учудване успя да я запали, въпреки че беше много трудно и с доста детонации. По мои изчисления сместта в крайна сметка беше станала 45-50 литра нафта + 20-25 литра бензин.

Така си я кара, като всеки ден доливаше нафта в продължение на месец без негативни последствия. Разбира се може да има последствия в бъдеще, но него не му пука защото колата му е служебна.

десетина литра бензин в дизела не са проблемни,даже някой зимно време си сипват за да не им замръзва хубавата нафта която се предлага в БГ

50 на 50 дизел бензин трябва да се усети на мирис. Най-малкото ако излееш на земята и го запалиш , ако има толкова бензин ще пламне.

Не може едновременно и дюзите изгорели и буталата изгорели. 

Този нещо те работи и за по-достоверно ще те прати в друг сервиз(негови хора) и после ще делят печалбата.

Намери си друг сервиз ти. 

Това, че няма компресия е достатъчно да работи на по-малко цилиндри даже и да са в ред дюзите, ако е вярно. Самата компресия не зависи от дюзите.

А според мен те работи и ще ти вземе пари за маса неща, които няма да се правят и ти няма как да разбереш.

Edited by mshbul

Когато дюзите пикаят и се кара така продължително време е нормално да стопят я клапани, я бутала. От високата темперетура на горене в крайна сметка се заварява и иглата за самия разпръзквач. Така, че е абсолютно резонно хем да нямаш компресия, хем да са заминали и дюзите. В 100% от сходните случаи, които познавам, са се сменяли моторите. Вероятно е по-рентабилно. 

Нямам съмнение в това, което пишеш, но ме съмнява да стане едновременно всичко това и то на 3 цилиндъра.

Стопено бутало,клапани,сегменти,нафта в картера,заминала турбина,две изпушили дюзи = смяна на двигател...

4000+ лв. Части и ремонт..

Не е въобще приятно.

поне ще имам напълно ревизиран двигател и ще си я карам докато не си избие парите..

Edited by RhythmiX

Колегата в двете теми пише две различни неща, с тия суми явно погледа и мисълта му е замъглена :), желая му успех.

• 2 weeks later...

Смених мотора,колата е в движение в момента..крайната сума беше 4960лв.

смених и турбото+ 2 дюзи..

Сега търся човек в Бургас да ми махне вихровите клапи,че ми светна check-a и при диагностика ми казаха,че вихровите клапи..

Преди 14 часа, RhythmiX написа:

Цитиране на предходно мнение! 

На мен ми светва чека понякога, след няколко загасяния и запалвания спира, и се чудя къде в Бургас да ми изчистят ЕГР-а, понеже дава грешка слаб поток оттам. Но не знам къде ще свършат съвестно тази работа. Имаш ли някаква промяна когато светне чека, понеже при мен си върви без никаква промяна.

Edited by VBI

При мен сега пак изгасна чека..не усещам промяна,но на 100% има..

Мен ме посъветваха да премахна ЕГР и вихрови клапи и един ремап..

В бургас не знам кой ще свърши работа,защото не съм от тук,а идвам само сезонно..

Казаха ми за някакъв Краси от Ахелой,който ги разбирал много..

Не мога да разбера защо ако има някакъв проблем чека изгасва. Не трябва ли да свети постоянно поне докато се изтрие грешката? Ти знаеш ли нещо по този въпрос? Иначе в Бургас знам за един добър сервиз, на Делян, под новия надлез след КАТ, но винаги имат много работа.