Jump to content

EGR клапан софтуерно изключване


Nooky

Recommended Posts

Здравейте колеги,

Бих искал да ви попитам няколко неща за EGR клапана на 2.0 тди двигател BKD.

Имах проблем със следната трабичка, която връща изгорелите газове (беше спукана на хармониката и свиреше):

IMG_0681.JPG

 

 

Тъй като тази резервна част струва около 250 лв., а нали сме си българи и гледаме по евтиното реших да закупя следния комплект за затапване на EGR клапана, за да не връща:

IMG_0688.JPG

 

Разглобихме и сложихме тези тапи, но се появи проблем - светна ми жълтата лампа за постоянно.

Явно компютъра търси ЕГР клапана и затова дава грешка, иначе си пали и си върви колата много добре.

 

Въпросът ми е следния:

Трябва ли да изключа ЕГР-а софтуерно и как точно да се случи това.

Разполагам с кабел за диагностика и моля да кажете дали с него ще стане и какви са стъпките?

 

Не съм я закачвал да видя каква грешка е записало, но утре ще го направя.

 

Моля, да ме посъветвате какъв ще е най-добрият вариант.

 

Благодаря ви предварително.

 

Поздрави,
Тодор

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 47 минути, Nooky написа:

Въпросът ми е следния:

Трябва ли да изключа ЕГР-а софтуерно и как точно да се случи това.

Разполагам с кабел за диагностика и моля да кажете дали с него ще стане и какви са стъпките?

Да, трябва да се изключи софтуерно. Но това не се прави с VCDS, а се ремапва компютъра на двигателя. Хубаво е да го направи човек, който знае какво прави. В софтуера на двигателя има не една горивни карти, които отговарят за EGR функционалността и тя (EGR функционалността) трябва да бъде премахната възможно най-правилно.Ето и няколко карти, които имат пряка връзка с него (картите за от BKD двигател, с какъвто си и ти) и е добре да се пипнат:

 

  • Hysteresis 2 - Тя (и следващата) следят за правилната работа на EGR-а. При проблем, те алармират

Screen_Shot1454.png

 

  • Hysteresis 5

Screen_Shot1455.png

 

  • MAF - Чрез него, компютъра проследява правилната му работа и регулира затворът му

Screen_Shot1457.png

 

  • EGR Duty Cycle - управлението на EGR клапата (от вакумът, отговарящ за нея)

Screen_Shot1458.png

 

  • EGR Cooler (Duty Cycle) - управлението на клапата на EGR охладителя (от вакумът, отговарящ за нея)

Screen_Shot1456.png

 

В момента не се сещам за други горивни карти.

 

 

преди 47 минути, Nooky написа:

Моля, да ме посъветвате какъв ще е най-добрият вариант

Всеки сам преценява плюсовете и минусите на тази "операция". Аз лично смятам, че минусите са достатъчно много, за да не го правя с мойта кола (въпреки че мога и няма да давам пари за това). Когато моя EGR сдаде багажа, купих си нов (не струва колкото цялата кола все пак - 83 лева дадох за нов, марка Wahler) и не останах разочарован от решението си.

Редактирано от bsdnikolov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много за отговора и консултацията по телефона.

Ще потърся тръбичката, да видим дали ще намерим някакво решение.

 

Поздрави,

Редактирано от Nooky
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 24.11.2016 г. at 18:14, bsdnikolov написа:

Всеки сам преценява плюсовете и минусите на тази "операция".

 

Пламене, нахвърляй набързо тези плюсове и минуси или може и някой да даде линк към тема, където се е обсъждало това. :)

Интересувам се, тъй като след празниците мисля да ремапна колата и се чудя за EGR-a...чувам доста противоречиви мнения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повечето мапери, нясно с картите и занаята си, като правят ремап, предпочитат ЕГР- а да се изолира. Казват, че със сигурност има спад на разхода ако се премахне. 

Редактирано от baha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 30 минути, baha написа:

Казват, че със сигурност има спад на разхода ако се премахне. 

При BKD  е обратното на твърденията. При ниски обороти, сместа става много богата и от там разхода на градското се вдига (за това и всички се хвалят, че е станала нервна в ниски обороти). Driver wish картите не са на гориво (mg/str.), а на Torque (NM). Отделна карта следи на база на показанията на MAF-а, колко гориво да впръска. Но, както знаеме тази карта е направена фабрично на стойности на MAF + още обем въздух от EGR-а. И след като от EGR-а не постъпва нищо, компа на база на стойностите само от MAF-а впръсква много повече гориво, защото никой мапер не е в състояние да пренапише правилно тези карти и изобщо не ги пипа (и правилно). При извънградско му е все тая, тъй като EGR-а е затворен така или иначе.

Редактирано от bsdnikolov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ЕГР-а не връща ли изгорели газове за доизграряне? В тях може да има всичко, но не и кислород, как тогава сместа става по-богата, като обемът гориво и входящ кислород се запазва същото? (питам като чист лайк, да не помислиш че се заяждам нещо) :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 37 минути, Vanu написа:

ЕГР-а не връща ли изгорели газове за доизграряне? В тях може да има всичко, но не и кислород, как тогава сместа става по-богата, като обемът гориво и входящ кислород се запазва същото? (питам като чист лайк, да не помислиш че се заяждам нещо) :)

 

Цитат

Рециркулация на отработените газове (ЕGR - Exhaust Gas Recirculation) повишава ефективността на работа на двигателя, намалява разхода на гориво, намалява «твърдата» работа на дизеловия двигател и детонациите в бензиновия двигател. Системата се използва отдавна. За съжаление малко народ знае как точно работи - рециркулацията при първа възможност се «неутрализира», влошавайки експлоатационните параметри на автомобила.
За какво е нужна рециркулацията?
Когато температурата в горивната камера става много висока, кислорода и азот в засмукания в цилиндрите въздух започват да взаимодействат един със друг и образуват азотен окис. В двигателя кислорода е нужен за изгаряне на горивото и в дадения случай почва да недостига т.к. азота го е «откраднал». В резултат, заради непълното изгаряне на горивото двигателя губи част от мощността си, изхвърляйки в излишък NО, СО и НС в атмосферата. За икономия на гориво не може да става и дума. 
Какво прави клапана на EGR-а.
Клапана на ЕGR-а е основа на цялата система и позволява на част от изгорелите газове да се върнат обратно във смукателния колектор и да се смесят със свежия въздух постъпващ в цилиндрите. Кислорода повишава температурата на горене (като например в оборудването за кислородно-ацетиленово заваряване), и по този начин за сметка на вкарването на отработени газове (т.е. изкуствено намаляване на съдържанието на кислород в състава на горивната смес) се получава намаляване на температурата на горене. Това води до намаляване на количеството на кислород взаимодействащ с азота и по този начин и към намаляване на количеството на NО.
Рециркулацията има и други предимства. В бензиновите двигатели тя намалява загубите при засмукване като намалява разликата на наляганията в дроселната клапа. По-ниските температури на горене предотвратяват детонацията, което пък позволява да се използва по-ранен момент на запалване, което пък води до увеличаване на въртящия момент. При дизелите намалява «твърдата» работа на двигателя на празен ход т.к. намаленото съдържание на кислород намалява налягането в горивната камера.
Стратегия на работа на ЕGR клапана.
Тя е различна за различните типове двигатели. При дизелите клапана на ЕGR-а се отваря на празен ход, като при това може да осигури до 50% връщане на изгорели газове към засмукания въздух. При натоварване постепенно се затваря и при пълно натоварване е напълно затворен. Той също така се затваря по време на загряване на студен двигател и на голяма надморска височина.
В бензиновите двигатели клапана на ЕGR-а затваря на празен ход и при максимално натоварване, а осигурява 5-10% рециркулация при ниски и средни натоварвания.
Регулиране на клапана на ЕGR.

Повечето системи имат затворен контур на работа, което пък изисква определена обратна връзка. Някой ЕGR клапани се управляват електрически и имат датчик за положение, който връща сигнал на електронния блок за управление на двигателя. Други системи се регулират електро-пневматически и обратната връзка се извършва по датчик за масов разход на въздух (MAF) и датчика за абсолютно налягане в смукателния колектор (МАР) или от датчика за температура на засмукания въздух.

 

 

Редактирано от bsdnikolov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

това не знам откъде е, но не ми изглежда базирано на логика. Ако наистина идеята е да се понижи температурата и да се получава по-добро изгаряне - защо е затворен на 100% подаване на газ? Тогава температурата би била най-висока. Отделно - как вкарването на целия получен въглероден диоксид, азотен оксид и прочие, отделени при изгарянето, спомага за работата на двигателя, при положението че температурата на тези газове е много висока? Никога не съм чул някой да е стопил бутала или да е имал гърмежи в следствие на заседнал ЕГР. Има причина рециркулираните газове да не минават през въздушния филтър и тя е, че той би се задръстил в рамките на минути. Пак казвам, че говоря само от името на логиката, ето първата статия, на която попаднах след като се разрових.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Карах 3 месеца без EGR (поради неговата неизправност). От личен опит знам, че разхода ми на градско се увеличи (забележимо).

 

А дали ще повярваш на горивната карта в ECU-то ми? За пример ще дам "IQ limiter by Air Flow (MAF)". Тя се грижи да няма пренасищане с гориво и да го изхвърля неизгоряло.

 

MAF.png

 

Както ще забележиш, стойностите в нея започват от 300 mg/str. При функциониращ нормално EGR, през MAF сензора при 1000 оборота преминават приблизително 300 mg/str. (проверено от мен при живи данни). Но, при затворен EGR, те вече са ~500 mg/str (отново отчетено на живи данни). На база на тази карта, при това количество постъпил чист въздух (който е единствения според теб, който спомага за горенето), компютъра няма да ограничи горивото на 21,75 mg/str, а ще позволи в горивната камера да постъпят 34,75 mg/str. И какво става с тези 13 mg/str? Илизат през ауспуха, под формата на неизгоряло гориво. Единственото което спасява от изхвърлянето на това количество гориво на вятъра е друга горивна карта (IQ limiter by Air pressure (MAP)). Тя поне успява да лимитира впръсканото гориво в по-разумна граница.

Редактирано от bsdnikolov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

може би аз не я чета правилно и ми трябват разяснения - при 300 единици въздух на 1000 оборота, ЕГР-а може да вкара максимум 21,75 единици изгорели газове, не гориво или тази карта няма нищо общо с това? А иначе - как ЕГР-а влияе на постъпилия въздух, отчетен от МАФ сензора, като той вкарва изгорелите газове след него? 

Редактирано от Vanu
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, Vanu написа:

може би аз не я чета правилно и ми трябват разяснения

Разбира се. При 300 единици въздух, отчетени от MAF сензора (през който НЕ преминават газовете от EGR-a), компютъра ограничава впръсканото гориво от дюзите до 21,75 милиграма на оборот. При затапен (неизправен EGR), при 1000 оборота, през MAF сензора преминават 500 единици въздух (тоест, той вече отчита 500). При това положение, компютъра вече ще ограничи впръсканото гориво на 34,75 милиграма на оборот.

Реално, при затапен EGR, първите 4 колони от таблицата стават излишни.

 

 

преди 12 минути, Vanu написа:

ЕГР-а може да вкара максимум 21,75 единици изгорели газове, не гориво?

В тази карта никъде не виждам единица "изгорели газове":

  • IQ (Injected Quantity) - впръскано гориво
  • Air Flow - постъпило количество въздух
  • RPM - обороти в минута
Редактирано от bsdnikolov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами намирам това за напълно нормално, съотношението между постъпил кислород и гориво е малко или много константа, за да е максимално ефективна сместа (300/21.75 е приблизително колкото 500/34.75). Когато ЕГР-а не вкарва топъл въздух има повече място за студен от атсмоферата. Повече гориво и повече въздух - по-голяма мощност. Чисто теоретично - би трябвало да имаш по-висок въртящ момент на 1000 оборота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, но така при едно нормално градско каране с 1500-1600 оборота, впръскваш повече гориво (повишаваш разхода).

 

P.S.

Имейдж хоста, който ползвам временно е недостъпен (при мен) :unsure:.

Редактирано от bsdnikolov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да, но това не означава, че горивото ще излиза през ауспуха, а че ще имаш по-висока мощност на тези обороти, понеже сместа при тези съотношения ще изгаря напълно. Като колата ти има по-ниска мощност няма ли да я настъпваш повече и да харчиш повече? :D Доколкото знам има и "еко" чипосвания, чиято цел е понижаване на разхода. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Vanu,ти твърдо си решил да премахнеш EGRа.

Убеждаваш човек който ти казва нещо от опит.

Нормално е като искаш мощност и горивото да е в повече.

Единствено се получава мощност и нисък разход с грамотно написан софт или както му викат чип.

Аз не бих спорил с човек който  от опит знае за какво става въпрос.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@audibluesky, нищо такова, просто се опитвам да си обясня как клапан, който по дизайн е създаден, за да вкара двигател в екологични норми, може да повиши кпд-то му. Навсякъде съм чел, че от премахването му може да се извлекат само ползи, колегата казва, че не е така и споделяме гледни точки, не съм тръгнал да го убеждавам, че колата му не е харчила повече... Както казах - лаик съм, на старата ми кола го бях шунтирал механично и нямах никакви проблеми. 

Редактирано от Vanu
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен сигурна полза е чисти колектори и преминаването на по-голям дебит въздух през тях,но ако се свалят и изчистят заедно с EGRа ще се натрупа нова мизерия след около 5-10 години.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@bsdnikolov, според мен цялостната ти логика произлиза от принципа на работа на бензиновия двигател, която в случая с дизелите не може да бъде приложена.

Смесообразуването при тях не става на принципа еди-колко-си въздух постъпва, следователно задължително трябва да впръскаме точно определено количество гориво, за да поддържаме дадено съотношение. Дизела може да работи както при смеси от рода на 50:1, така и при смеси от рода на 10:1, за разлика от бензина, за който бедната смес е опасна, защото повишава температурата на изгаряне и увеличава вероятността от детонации, предварително запалване и други. При дизела е точно обратното - колкото по-бедно, толкова по-хладно. Лимитерите ограничават максимално допустимото за инжекция гориво, но какво ще се инжектира в рамките на този лимит, се определя единствено от това колко е натиснат педала. Значителни количества неизгорял дизел почват да се изхвърлят чак при съотношение по-ниско от 16:1(това е горе-долу прага за получаването на видим пушек от ауспуха), което е доста под обичайното 18-20 и нещо, в което се целят заводските настройки. Спирането на ЕГР прави сместа още по-бедна (при липса на промени в другите настройки), което прави изгарянето още по-ефективно. Това обаче от друга страна повишава отделянето на азотни оксиди(поради излишъка от кислород, който се получава) и целта на ЕГР е точно избягването на този феномен. При смесването на изгорелите газове, които са топли и с по-ниска принципна плътност, се постига по-ниска пиково налягане при компресионния такт и по-богата смес, оттам и образуването на по-малко азотни оксиди(условията за тяхното образуване са свободен азот(който присъства във въздуха), свободен кислород(който също присъства във въздуха и при бедна смес част от него си остава свободен) и достатъчно енергия, в случая във формата на налягане и температура). Недостатъка от друга страна е, че по-лошото относително изгаряне при по-богатата смес, води до отделянето на повече неизгорели въглеродни производни във формата на сажди.

Повишения разход при изключен ЕГР се дължи на това, че непреработения въздух има принципно по-висока плътност и по-ниска температура(което също повишава плътността му), които фактори увеличават помпените загуби при компресионния такт. Когато няма гориво за изгаряне, това е безсмислено, но при средно и високо натоварване, като следствие от по-високото абсолютно налягане, което се постига при компресия и съответно по-висока температура, изгарянето на горивото става по-ефективно и води до по-висока мощност, затова и ЕГР затворен при максимален товар дори и при фабрични настройки(термодинамичната и химическата страна на всичко това можете да ги проверите в интернет). Като следствие, при каране по инерция и при ниско натоварване, вътрешното съпротивление на двигателя се повишава и съответно изисква повече гориво за преодоляване, оттам и повишения разход в градски условия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със спрян/затапен EGR двигателя достига по-бавно работна температура(90 градуса) особено зимата което също води до повишен разход.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега да обобщим, като за глупави хора :

1. Изключването на EGR-a евентуално ще даде ли мъъъничко повече мощност ?

2. Най-разумният вариант е само чистене на EGR-a ?

(и в двата случая се подразбира мапването + чистенето на колекторите)

Изпратено от моят GT-I9060I с помощта на Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи все пак спирането му може да има някакъв плюс откъм динамична гледна точка...особено в диапазон, където специално BKD моторите имат нужда(по-ниските обороти).

Вече е друг въпросът дали тази малко повече пъргавина в някои ситуации, си заслужава спрямо прилежащите минуси- евентуално по-висок градски разход и по-бавно достигане на работна температура. :nixweiss:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

предвид, че навсякъде искат 300 лева за тази манипулация - според мен не си заслужава. Ако работи - не го пипай. Ако не работи - смяната е евтина. За още 200 отгоре си чипваш колата, ако искаш повече мощност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...