Jump to content

Вибрации при висока скорост (над 110км)


A5A5A5

Recommended Posts

Здравейте, имам следния пробле - при висока скорост, започва едно тресене/вибрация във волана. (а5 купе куатро 2008) Не е винаги, появява се и изчезва, като бих казал, че степента на проблема не се покачва с увеличаване на скоростта. Все пак степента на вибрация не е само една, а няколко различни, т.е. може да се появи при 120, караш си така и вземе, че се усили и след време пък изчезне... 

 

Правил съм обслужване миналата седмица, където колата беше разглобявана за друго неща и бях инструктирал ако се открие нещо за смяна да ме информират - нямаше нищо.

 

Пробвам и ускорение до към 100, където умишлено правя леки маневри ляво-дясно и вибрации няма.

 

Качих се на магистрала и към 120-130км започна да се появява и изчезва съответната вибрация.

Минах през едно място в София за да видим проблем  и ми казаха, че джантите били криви. Свалиха всичките и уж изправиха, сложиха пак гумите, платих и си тръгнах, качих се на магистрала и проблем започна да се появява при 10-20км по-малка скорост, т.е. вече е около над 100км.... 

 

Предстои да се мисли как да се процедира и затова отварям темата. Четох някои неща и по чужди форуми се коментира доста този проблем, но това, което не ми харесва е, че реално решение няма. То е ясно, че ако сменим всичко с ново и няма да има проблем (за известно време), но не е това целта. Не ми е и проблем да го оправя някъде, а това че не искам да ходя и губя време и пари в 5 сервиза и всеки път след това проблемът да си е там. Предполагам и тези вибрации могат да доведат до други неща.

Дайте идеи и съвети. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, забравих да кажа - 18ки са, с гуми още в гаранция в примекс. Момента съм извън БГ и се чудя да посетя ли някой сервиз или да си карам засега.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гумите са goodyear и в Загреб ми казаха, че не са добри хич за лятото. Направиха диагностика с някаква машина Hunter и общо взето самите гуми са криви или са се изкривили с времето. След това и оправиха и каквото можаха по гумите като всичко ми струваше 90лв. Симулация на гумата с джантата все едно е на пътя и баланс на всяка гума.

 

Като се прибера в БГ ще ходя до примекс да видим тази гаранция дето имат какво покрива.

 

Имам и криви предни дискове, които при по-висока скорост също водят до тресене. Ще ги сменя и тях по няков време, но може ли само дисковете или трябва и всички друго покрай тях? В Загреб намерих много добър и специализиран сервиз на Ауди и ме офертираха 400€ частите за предни дискове с накладки и имаше още нещо към тях. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко е от гумите. Преди 3 год. си взех същата марка гуми от тях и при мен се случи така. Моят съвет е ако имаш друг комплект джанти с гуми пробвай с тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...
  • 1 year later...

Колега, оправи ли проблема с тресенето,защото имам същите симптоми на А5 3.0tdi quattro и какво ли не смених ,и не се оправя?

Редактирано от dani_emigranta
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мене се оказа от криви гуми. Сменил съм и вътрешната втулка на левия и десния носач. С хубав баланс успяха да ми оправят проблема с кривите зимни гуми и проблема доста намаля тогава, а сега с летните изчезна. Само да добавя, че съм с 20-ки и хубавите пътища се усещат много-добре при мене :)

Редактирано от VBI
Цитиране на предходно мнение!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора. Доста се занимавах с баланс,джанти и т.н, но пак не изчезна напълно проблема. Изчетох доста по английските форуми за този проблем и стигнах до факта, че след 2010 слагат друг вид долен носач (кривия) ,който е с хидравличен  тампон ,докато преди 2010 са само гума/метал. Поръчах  хидравличен сега и се надявам да изчезне проблема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Райно мисля, че е описал някъде проблема, решението и при какви условия се появяват вибрациите.

Вероятно има и TPI по въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 years later...

@dani_emigranta 

На 9.04.2019 г. at 15:00, dani_emigranta написа:

Още не знам точната цена и номера. Като ми го донесат и съответно, ако е така ,както съм го описал,ще кажа цена и ОЕ номер.

Колега, и аз имам подобен проблем с моето A5, какво ли не съм правил- няколко баланса с оптимизиране на зимни и летни гуми на различни джанти, тестване да трети комплект гуми- джанти от приятел, сега нови зимни гуми пак с баланс и оптимизация на Hunter- и пак вибрации?! Като си сменил долните носачи с новия вид, изчезнаха ли вибрациите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Да,колега. След смяна на носачите всичко се оправи :) . Но понеже ги нямаше тук,ги поръчвах от Германия. Първо взех от тук носачи от модел след 2011, но не станаха, защото шарнира е с болт М14,докато на въпросния модел от 2007 до 2011 шарнира е М12. Накрая намерих носачи с големия хидравличен тампон и шарнир М12,който пасва точно на шенкела на стария вид и всичко се оправи.

Редактирано от VBI
Не цитирай предходно мнение, ползвай бутона "@"!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Здравейте,

@A5A5A5, реши ли си проблема с вибрациите? Имам същия проблем, точно както го описваш горе. След баланси на гуми, два реглажа на преден/заден мост и четене накрая заподозрях кардан, висящ лагер, вътрешни полуоски... Но дискусията тук ме обнадеждава, че може и да ми се разминат тези "удоволствия".

@dani_emigranta, би ли споделил ОЕ номер на тези носачи с хидравличен тампон?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...