Jump to content

Странна аномалия


Maverick_13

Recommended Posts

Здравейте колеги,

 

Ще започна малко от далече. За първи въпросната "аномалия" се случи януари месец тази година. Въпросния ден имах доста интензивно градско шофиране из малките улички на град Варна. Тръгване, спиране, паркиране, много трафик....като цяло бях като куриер. На един светофар обаче при работа на място двигателя започна да мени оборотите в диапазона 600 - 1200 об/мин за около 2-3 сек. и после си минава на 820 об/мин. колкото си ми държи. Потеглих си нормално и в движение след известно разстояние притресе двигателя, при подаване на газ все едно няма гориво, нещо такова. И нищо....минах сигурно още 5000 км. и градско и извънградско, за един ден съм правил Варна-София-Варна, карал съм и по цял ден само градско и двигателя си работи перфектно. Началото на май месец при извънградско шофиране на 5-та скорост точно на 2000 об/мин. се получаваше същото притрисане на двигателя. Натискам газта и все едно не й достига горивото....подминеше ли 2000 об/мин. се оправяше. Като тази "аномалия" я направи отново много за кратко. Днес обаче отново след по-интензивно градско шофиране, отново на светофар в момента на изключване от скорост двигателя смени оборотите пак в диапазона 600 - 1200 об/мин., за 2-3 сек. заиграха просто и двигателя спря работи. Въртях два пъти един след друг и не пожела да запали пущиняка......оставих го за около минута да си "почина" (не знам защо си въобразих, че му трябва почивка) и на третия опит запали. Изключих климатика за да не го товаря допълнително и започнах да гледам умно. Потеглих плахо и след няма и 200 метра пак започна да мени оборотите, този път малко по изразено 600 - 1400 об/мин. Опитах да поддържам малко газта не стана, опитах да форсирам двигателя по-рязко и се оправи. Същия номер с играта го направи и пред вкъщи за момент но този път от нормалните 820 ги качи на 1000-1100 и се оправи. Покарах я малко из квартала, направих няколко маневри и нищо, работеше си нормално. Изгасих я и не съм палил повече за деня.

 

Като цяло това е проблема. Интересното е, че между всичките случай има доста километри изминати без проблеми. Замислях се дали проблема не идва от лоша нафта или може би от затлачване някакво, в резултат от градското каране, но пък аз под 2000 оборота не превключвам предавка. По принцип 2000-2400 там някъде по усет, значи не би трябвало да се затлачи нещо (така си мисля де). Също така не мъча двигателя....безмислени ускорения, резки потегляния, връщания на предавки по-рязко.....с други думи не издевателствам. Колата я имам от август 2016-та, като от тогава до сега съм минал малко над 20 хил. км. с нея и като изключим тези "аномалии" двигателя работи като часовник. Не съм я обслужвал все още, защото я купих обслужена (със сигурност е така), просто по това, което е записал човека, от който я купих си й оставаха едни 30 000+ до смяна на ролки, ремъци и т.н. Маслата и филтрите си ги смених аз. Съмнява ме, понеже и наближава обслужване да си "подсеща" сама, че има нещо за смяна....ама знам ли. Та който може да ми даде някаква насока къде да търся проблема, ще бъда много благодарен, защото днес доста ме озадачи, да не кажа изплаши. Благодаря предварително.

 

Поздрави. :bia:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Случайно да имаш еднопосочен клапан слаган допълнително преди помпата? Имах същия проблем и се оказа, че въпросното клапанче е пълно с боклуци и като се наместят по определен начин го запушват напълно. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Krisko_A6Относно пушенето. Пуши си напълно нормално като за този двигател и на база други такива Аудита, които съм виждал. За това дали гори масло. Като цяло за 12 000 хил. км. (че му наближава смяна и на него) съм долял не повече от 300 мл. Ще го закача довечера на ВАГ-КОМ да видим дали ще каже нещо.

 

@radi_nrjОтностно клапанчето.....В момента съм на работа и не мога погледна, но довечера ще е първото нещо, което ще направя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж дали пуши по време на мененето на оборотите.

 

Трябва да се види и цедката в резервоара.

 

И аз си мисля за лоша нафта. Ако се получава ефект да няма мощност и като натиснеш газта да ти се струва, че още повече губи мощност е от липса на нафта.

 

И виж за грешки да не е от аванса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (Редактирано)

Здравейте колеги,

 

@radi_nrj Тази сутрин погледнах за въпросното клапанче. Къде трябва да се намира то колега? Защото огледах отвсякъде около помпата и не го намирам. До колкото си спомням трябва да е или метално или пластмасово прозрачно.

 

@mshbulНе съм я карал от онзи ден. Днес имам излизания с нея и ако го направи пак този номер ще обърна внимание дали пуши. Когато го е правила при натискане на педала на газта не се случва нищо. Само сега последния път при натискане на педала по време на тази игра на оборотите не се форсирваше така както трябва, чак на 3-тото припомпване се изряза до към 3000 оборота. Относно цедката в резервоара ,предполагам трябва да се свали резервоара за да се погледне. :D Колата като цяло с по-малко от 20 литра никога не остава, но аз бях замислил (преди да разбера каква галамация е) да сваля резервоара и да погледна дали има нещо за чистене. За да не стане така, че да се случи да остане с по-малко нафта и да засмуче някакви боклуци.

Ако те разбирам правилно, ако има някаква грешка в "аванса", означава, че някоя от дюзите впръсква гориво преди момента, в който трябва. Това се проверява с ВАГ-КОМ предполагам?

Редактирано от Maverick_13
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моя седеше на маркуча преди нафтовия филтър. Беше метален, но има и бели пластмасови, понеже говорим за нещо, което някои майстори слагат допълнително може и изобщо да нямаш или да е пльоснат навсякъде. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам такова нещо със сигурност. Колата е проверена на ВАГ-КОМ и няма никакви грешки. Което е малко странно според мене. Първо си я проверих сам и не излезе нищо. Викам си, че аз нещо не съм направил какво трябва. Отидох при едно приятелче, което доста разбира, специално за ВАГ групата и най-вече на дизелите. И от там нищо.... Казва, че всичко е наред, според програмата. Започвам да го отдавам на лоша нафта или някакъв проблем с аванса, както казва @mshbul. А какво е поведението на мотора, когато демпферната шайба си е заминала, или ще си заминава?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е от демпферната. Отначало започва да мени оборотите, защото опира като стане крива. После се къса и започва едно щракане като че се разпада мотора.

 

Виж цедката

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За комбито се отваря през багажника, за седан не знам.

 

Дупката е голяма - може да огледаш вътре. Гледай да е с малко нафта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (Редактирано)

Предполагам може и с ръка да се бръкне за да се почисти малко (ако е наистина достатъчно голяма). Комби ми е шлепа иначе. За съжаление имам почти цял резервоар да изгоря за да стане малко нафтата. Днес заредих да я разредя тази дето я имах налята вече. Ще я изгоря и ще направя оглед. Днес пак минах доста градско и си работи перфектно. 

 

Благодаря отново на всички за съветите и насоките. Ще споделя какво съм открил при огледа на резервоара. А междувременно се надявам всичко да е наред. :bia:

Редактирано от Maverick_13
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Здравейте колеги,

 

Днес отново се случи същата простотия, както описах по-горе. Този път мисля че хванах от какво е (или поне така мисля). Наложи се днес да съпровождам роднина до определено място, около 15 км., и понеже имаше ограничение от 60 км/ч, реших да закрепя темпомата на 4-та на 1600 об./мин., това са точно 60 км/ч. Минах тези 15 км. по този начин и малко след това започна с магарийте....Педала на газта изчезна, бях по инерция и това поддържаше оборотите реално. Спрях плавно и изключих от скорост. Веднага се сетих за

On 21.06.2017 г. at 11:08 PM, mshbul said:

Виж дали пуши по време на мененето на оборотите.

 

и отворих вратата да гледам. Докъто прескачеше оборотите на всяко повишаване припушваше черно.....доста черно и угасна. Отново същото, палене от 3-тия път с малко почивка. Веднага тръгнах и й направих едно хубаво ускорение и се оправи. Със спирането пред вкъщи реших да я оставя малко да работи на едно място да охлади турбината и след 2-3 мин. работа на място угасна отново сама. След 30 мин. престой опитах да я запаля и беше като часовник.....Цедката в резервоара няма време да я погледна, защото от близо месец насам колата не се спира и е постоянно с пълен резервоар, но вече сериозно ще се заема и ще проверя тази цедка. Ако трябва ще източа нафтата по някакъв начин. Междувременно какво ви е мнението за добавките в нафтата? Аз съм малко предубеден, защото все съм си мислел, че ако има някакви боклуци в резервоара ще ги раздигне и съответно ще отиде всичко към мотора....

 

п.с. За протокола от 21.06 от когато е и първия пост до днес, което си е точно един месец съм минал над 2000 км. без никакви проблеми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цедката се вади нагоре и не ти пречи нафтата, по-добре да е по-малко все пак.

Добре е да го премахнеш този вариант.

И като прави така виж дали вървят балончета в прозрачния маркуч.

 

Може и да е от дозатора в помпата. В някакъв момент трябва да се появи и грешка от това.

 

С добавка може да влошиш нещата. Обаче може да започнеш да слагаш двутактово масло.

Редактирано от mshbul
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще го изчистя това с цедката в най-скоро време. Отностно балончетата, просто няма време да погледна. Много бързо се случва всичко. Не се сетих вчера като не искаше да запали да накарам някой да върти и аз да погледна....За двутактовото масло съм чувал доста различни мнения.....Като цяло съм за, предполагам в това ГНП нещата хич не са прости и всичко е доста прецизно и с оглед на нашата суха нафта, е добре сякаш. @mshbul Каква марка двутактово препоръчваш ти? Знам че съотношението е някъде 1:200 или иначе казано на всеки 70 л. нафта, около 300-350 мл. двутактово масло. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това количество е добре,

аз слагах на приста, по 9лв е някъде.

Сега да е уж по-бездимно слагам хускварна от бриколаж. Май беше 15-16лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще пробвам и от него. Колегите от форума на offroad-bulgaria препоръчват OMV синтетично или минерално. Бих се осъмнил в това кауфландското, @radi_nrj но едва ли би си сложил нещо кофти в резервоара. Само знам, че колега от offroad-bulgaria имаше грижи с масло от резачки, штилско ако си спомням добре. Да спре дъжда и слизам да видя с тая цедка какво се случва, че са останали малко по-малко от 20 л. нафта и сега е момента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аамм.....има ли възможност да разместя поплавъка ако отворя тая дупка и да не показва после правилно нивото на горивото...? Тъкмо се нарамих, отворих багажника и се тих да не прецакам нещо. :D Не съм гъзорък ама ме е страх да не прецакам нещо....Правил съм го на Патрула да чистя едни мизерий, ама там е просташка работа малко. Има ли опасност да прецакам нещо?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

 

Намерих време да изкарам и почистя цедката. Имаше разни боклуци, но нищо съществено. Веднага след това напълних резервоара до горе, като преди това разбих в една 5-тичка туба с нафта 400 мл. двутактово масло на OMV, синтетично. Разлика усетих още на 100-тния километър. Вече втори резервоар търкалям с двутактово и нещата. които забелязвам са следните:

1.Значително по-малко димене. Даже бих казах все едно го няма.

2. С една идея по-безшумен. По-малко дизелово тракане. А и се чува, че работи по леко.

3. По-малко вибраций. Определено леките вибраций, които се усещаха леко в купето, сега са значително по-леки.

 

И друго.....намерих въпросния еднопосочен клапан....не питайте къде. Беше затлачен с какво ли не. Махнах го и се замислих дали да не сложа една тръбичка там, но после се отказах и си купих същия на FILTRON. Нека има.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги,

 

За да не отварям нова тема....Някой знае ли какъв е този "щурец", който се чува и как мога да го изгоня от колата. :D 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...