Jump to content

Странен проблем с автоматика

zangelov

Recommended Posts

Привет колеги,

Случи ми се много странен проблем със скоростите, както си карам на 6та на D при рязко подаване на газ от моя страна, колата сваля на 3та и при превключване към 4та влиза в авариен режим. Не е сменяно маслото на автоматика, но ще отида при първа възможност. Друго нещо ми се случи и със задна, при превключване на R колата тръгва нормално, ако се усети някакво съпротивление на гумите все едно изключи от скорост и трябва да премина през D  и пак на R за да се оправи.  Намериха стружка в картера с дебелина 0,5мм и дължина 5 мм и отговорът беше.... "скоростите са за ремонт ~3000 лева".

Та въпроса ми е възможно ли е проблемът да е от старо масло, защото мисля да опитам първо с промивка на автомата и смяна на масло и филтри.  Колата е купена преди 2 седмици. 

BTW колата е Ауди А6 avant 3.0 TDI quattro 233 hp 2007. Скоростната кутия се води мултитроник с управление от волана

П.п Не ме бива в обясняването, но дано да съм успял. 

Ами да не кажа голяма дума, ама почти всеки тук купил 3.0 ТДИ с БМК мотора (2004-2005), я е взел колата без да е сменяно маслото на кутията. Повече от половината не са го сменяли. Аз съм от 3 години във форума и подобно държане на автоматик от масло не съм срещал някой да има. Освен това не си с Мултитроник, с Типтроник си. Ако правиш частичен ремонт на кутията цената може да падне и до 2000лв, но при повечето майстори, ако не ти правят специална оферта, най-често ще стъпиш на около 3000лв за частичен ремонт. При всички случаи звучи като да е необходимо да се отвори кутията, но е хубаво първо да се провери, каква грешка набива.

Грешката ще е "shift monitoring 3-4" или нещо такова. Скъсал си вала. Скоро минах и аз по този път. Не се занимавай със смяна на масло, няма да се оправи.или пълен ремонт или втора ръка. И най-добре рециклирай хидросъединителя, за да не се налага след известно време пак да я сваляте.

Когато колата е още студена, този проблем го няма. Това се случва само когато загрее скоростната кутия при продължително каране. Ако е от вал няма ли да го прави постоянно  

При мен от време на време си минаваше на 4та , 5та и 6та. Карах я известно време докато се наканим да сменим кутията и един ден както си карах на ръчни до 3та, изблъска и остана на неутрална :)

Другия вариант е да ти приплъзвар дисковете, но едва ли