Jump to content

Home automation / Smart home


Recommended Posts

Има ли хора, които са реализирали подобно нещо вкъщи или имат желанието да го направят? Бих се радвал да обсъдим използван хардуер, софтуер и различни сценарии, които са конфигурирани за улеснение на ежедневието ни.

 

Днес попаднах на Homebridge, което използва Raspberry Pi за хъб на най-различни вендори към Apple Homekit и ми стана определено любопитно! С удоволствие бих се заиграл с подобно начинание с идеята да си автоматизирам и усъвършенствам отоплението и осветлението като цяло, а и други полезни неща като вентилация, например.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 55
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Мисля да започна с умни контакти за климатиците. По принцип отдавна следя автоматизацията на дома. Не искам да има хъб, който поддържа нещата само на една фирма. Apple и Google се опитват да систематизират и сертифицират определени продукти за техните екосистеми, но тази на отворената общност ще е стъпка напред, защото ще обхване повече устройства. Друг проблем е доколко ще е сигурно и дали в един момент някой няма да злоупотреби. Съвременната киберпрестъпност дърпа мисленето ми назад към по-голям личен контрол, който става все по-труден. Така, че общо взето все още се лутам и чета. Ако домашната автоматизация се систематизира (унифицира) добре и не е толкова фрагментирана както сега ще е нещо отлично. Засега съм се насочил към умен контакт TP-LINK HS100. Няма нужда от хъб на същата фирма, както повечето други с висок потребителски рейтинг.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

колегата @bobby е направил такова решение с бая устройства навързани и ако влиза още тук, нека напише повече. Аз ползвам Алекса на Амазон да ми пуска лампите  и тия дни ще си слагам Nest термостат за климатика, който ще работи с хоум кит и Алекса, но ми хареса идеята с този хоумбридж, че мога още повече неща да навържа накуп. Гледам и за контакт да пуска ламповия усилвател и ще пробвам HS105 на TP Link, но ме притеснява, че са само na 2.4Ghz, а е много нестабилна и задръстена тая честота при мен...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Maranello вчера точно един комшия ми демонстрира една мини-джаджа, колкото съвсем малко зарядно, която включваш в контакта някъде с видимост към климатик. Самата тя се връзва към WiFi-то, кодираш си я за производителя и модела след което си я командваш през телефона, отдалечено. Доста удобно ми се стори.

 

Другото бяха едни релета към които може да се закача допълнително различни сензори - за сила на светлината, комбиниран темп + влага + влажност и отделно имаше един само за топлина. От там задаваш кога какво да се случва. Най-готиното е, че релетата се виждат помежду си и могат да бъдат комбинирани когато си правиш сцена.

 

Най-готиното на всичко това (поне за мен лично) е задаването на полезни сценарии. Примерно да пуска вентилатора в банята при определени стойности на влагата, да пуска осветлението по коридора само на 20% ако е след 23ч когато явно отивам само до тоалетната/хладилника и купища други, разбира се.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-вероятно това са ти демонстрирали --> http://seemelissa.com/bg

Български продукт с продажби в над 40 страни. :) 

Интересна беше историята на Любо - създателят на компанията, скоро бях чел за него в един сайт...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Ползвам" Мелиса откакто излезе, може би 3 години. С моя климатик така и не се разбира добре. Поддръжката е отчайваща. Общо взето - хубава работа, ама българска...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Малко късно се включвам, понеже сега чак видях.

 

Вкъщи съм с Вера контролер и суичове на фибаро (димери) и суич за ролетни щори + сензори за светлина, движение, влажност осветеност и т.н.


Първата стъпка беше само с Вера, като всичко беше ок като изключим, че постоянно трябваше да имам телефон наблизо - това не ми харесваше. Тъй като имаше бета версия на Вера за Алекса си купих алекса защото исках да контролирам всичко с глас - Алекса не работеше като хората (самата "тя" работи мн добре, но не и с Вера плъгина) защото се налагаше да нагласявам сцени за да управлявам лампите - не ми допадна и продължих напред.

 

Открих хоумбридж, купих си разбери пи, инсталирах го и го настроих и всичко се премести в хоумкит + достъп чрез Сири - чудесно. Най-хубавото нещо на хоумбриджа е, че можеш да навържеш всички уифи енейбълд девайси и да ги мушнеш в хоумкита - така направих за телевизора, климатика и т.н. Крайният резултат е, че вече всичко правя с глас, чрез сири и дори когато телефона не е в същата стая мога да активирам всичко от часовника (гласово или чрез хоумкит апа).

 

Едно допълнение е, че инсталирах и Home+ (мисля беше) с което си правя сцените и след това мога да ги ползвам директно чрез сири.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

On 8/14/2017 at 6:57 PM, Maranello said:

 Засега съм се насочил към умен контакт TP-LINK HS100.

Не работи много стабилно с приложението си.

 

On 8/14/2017 at 9:07 PM, Spunky said:

 термостат за климатика, 

:)

 

Аз не намирам практически смисъл от автоматика за дома. Евентуално за създаване на "универсално дистанционно", каквото на практика е постигнал боббу.

Един по-нов и по-висок клас климатик е много по-полезен за поддържане на специфичен климат.

А (домашни) климатици, които се регулират в зависимост от присъствието в помещението има повече от 10 години. И не са скъпи.

"Сцените" имат по-голям смисъл при обществени сгради, където може да се реализират големи икономии. Примерно с управление на осветлението, щорите и автоматични врати.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук няма такъв тип сплит климатици. При мен, както и почти всички жилища в страната, е вградена forced air система за охлаждане и отопление с кула на покрива и един контролен панел за целия апартамент или по един на етаж. С Нест или подобно,  системата става хем по-интелигентна, хем може да се контролира от другите стаи през Алекса или телефона. Свикнеш ли да пускаш и гасиш всичко гласово, ти се струва излишна работа дори през апп да контролираш каквото и да било. 

Редактирано от Spunky
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Смисъла за мене е в това чрез бридж да можеш да обединиш много системи в обща екосистема. В една къща може да имаш контролер на бойлери, контролер на отопление, поливна система, разните битови уреди не ги броя но и тях можеш да включиш, датчици за пожар/наводнение и още какво ли не. И всичко това да е в един dashboard, а не да имам сто интерфейса и системки, всяка за себе си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За климатика ползвам https://razklonitel-sys-zawita.pazaruvaj.com/d-link/mydlink-home-smart-plug-dsp-w215-p307476457/

и за сега съм доволен (взех го за около 60 лева)....свързва се към домашния рутер, а аз ползвам приложение на D-link на телефона и техен сървър, за да имам достъп до контакта. Мисля обаче следващите ми климатици да са с wifi модул, защото с контакта контролирам само on-off.....всички останали функции на климатика са както съм ги задал и не могат да се променят (логично де...след като не се свързвам директно към него).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имамтермостати на радиаторите, които са ми вързани към Верата, но тъй като в апартамента от както живея не ми се е налагало да пускам паро само ек така си седят :) Гласовите команди навсякъде са голямо удобство, дори в колата избягвам да пипам копчета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 weeks later...

WiFi управляем 10А "прекъсвач" за символичната сума от $10:

https://www.videomaxavs.com/product/714/sc1-umen-klyuch-za-vgrazhdane-kato-wifi-prekasvach-prez-telefon-i-mnozhestvo-taymeri.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз взех втора алекса и бонус имаше HS-100 на TP Link, който работи отлично! Супер бързо става връзката след командата и няма и секунда преди да превключи. Апп-а им е хубав също, но реално няма да го ползвам. 

 

Отделно, взех harmony hub и навързах през него тв, апл тв, файър тв, плейстейшън, ресивър и сега всичко се командва през алекса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят Smart home се базира на принципа "Keep it simple".

Smart устройства са само тези, от които реално има практическа полза да бъдат и само до степен, която да е в услуга на потребителите, без да изисква часове настройване и поддръжка и да зависи от допълнителен хардуер. По-конкретно в моя случай отопление, бойлер, home surveillance, и други дреболии.

Т.е. не ми е хоби и не ме влече, но оценявам удобството или добавената функционалност от това, когато има такава.

 

Имам близък приятел, който от години се занимава с това като хоби. Много впечатляващо... но се получава малко, че седи "под колата" повече от колкото "в нея". Ако е хоби - разбира се нищо лошо.

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно защото искам да е симпъл, след около един-два часа игра с хармонито общо, което се прави в първия ден, сега се прибирам и казвам на алекса "пусни всичко". Пуска лампи, климатик, тв, апл тв, рисивър, лампов усилвател и тръгват новини от апъл твто. Създал съм сцени да контролира отделни неща с различни команди, като всичко може да къстамизира колкото си искаш и едно действие да е вързано с друго. По-симпъл, от това да и кажеш какво ти се прави в момента и всичко, като в sci-fi филмите просто да се случи, няма. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз съм изграждал такива системи на Бетичино и то още преди 5-6 години  .... честно казано мнението ми е, че това е едно безмислено даване на десетки хиляди левове и, въпреки че живея в къща никога не бих си го направил - от това по симпъл здраве му кажи :hilezh:

Редактирано от kolio kioravoto prase
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лошото е, че на практика, нещата никога не са като на теория. Животът и ежедневието никога не е праволинейно и еднакво, а дори и до голяма степен да е, лошо е когато сами си поставяме ограничения и "сценарии" как да бъде. И то спрямо емоциите и предпочитанията ни в момента, в който сме програмирали сценария.

Съжалявам, не съм фен. Обичам техниката да работи за мен, не аз за нея. Да ми помага тя на мен, а не аз на нея. За това бягам от "сценарии". Сценарият определям аз - тук и сега. Утре ще е различен, а ако е същия - ще го реша аз и то утре, без нужда от асистенция от някаква блудкава форма на AI:

 

За това за мен Smart Home-а приключва до отделните апове за отделни модули/системи. Никакви сценарии, никакви ботове и скриптове :) Гласови команди - да, изцяло за. И в колата основно ползвам такива. Но у дома.... не знам. За сега ми идва в повече. Да се вдигнеш от дивана понякога е полезно казват лекарите. ;)

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

изглеждаш объркан. Нищо "смарт" няма ако ползваш отделни апове за всяко устройство. Ясно е, че не си пробвал и ти е нещо ново. Но именно, че искам всичко да работи за мен, без да го мисля и да правя каквото и да било, е най-хубавото на тия умни устройства. Смарт частта идва, когато можеш да накараш всички тия устройства да правят неща по начини, по които до сега е било невъзможно. Дали просто да казваш какво ти се прави и то да се случва или пък неща да се случват сами, без да се изисква нищо от теб. Примерно термостата да следи в коя стая си и да настройва температурата спрямо това или да разбере, че си идваш, понеже колата ми е вързана също с всичко това и мога така да го направя, че когато се прибирам от пътуване и съм примерно на 30 километра, климатика да се пусне сам(за това се ползва IFTTT). 

 

Също така, алекса може и да блудкава форма на AI, но е най-добрата комерсиална такава и "разговора" е супер натурален. 

Just now, Moonland said:

П.с. Системите с гласови команди как функционират от различни помещения/етажи...?

 

просто добавяш устройства. Аз ползвам echo dot и имам две, но можеш да сложиш колкото си искаш. Всичките са вързани към акаунта ти и само както го вържеш към мрежата вече си работи по-същия начин, като другите.

 

Също така, можеш да правил multi-room streaming на музика и да свири навсякъде едно и също без забавяне. 


Гугъл хоум работи по същия начин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хич не съм объркан - отоплението ми във всяка стая е на различна настройка на термостата, спрямо общ за жилището план от седмицата по часове, спрямо и това къде се намирам. Бойлерът си има също свой режим, отделно ръчно дистанционно управление спрямо случая. Home Surveillance-а няма да пиша тук кога какво прави, но също е достатъчно "умен", без обаче да е остроумен.

Но всичко това има една граница, която разбира се е индивидуална. И тъй като съм обграден в ежедневието си от техника, като може би някой дърт набор намирам удоволствие в това да запаля камина сам и направо бих плащал за това да не ми я пали Сири, Алекса, Васка или Сашка с гласови команди :D

Това исках да кажа с горното.

 

П.с. моят близък, за който споменах, че се занимава като хоби от години с това се прибра веднъж от работа в наводнено жилище с щети за хиляди.... защото актуаторът на прозореца не послушал сървъра да затвори, защото имало прекъсване в интернета, което коствало объркване на данните от прогнозата за времето, което трябвало да даде сигнал, че идва буря, която дошла, само че 2 часа преди да се затворят прозорците, които тъкмо осигурявали зададения процент кислород спрямо сензорите за качество на въздух...... :stupid:

Не беше предвидил само нещо смарт да му смени подутия дървен под. Моят прозорец беше затворен, отворих го като ми стана задушно и си пуснах телевизора (от дистанционното) и се запитах кой е по-смарт в крайна сметка.

 

На 8/15/2017 at 8:04, Wizi написа:

@Maranello

 

Най-готиното на всичко това (поне за мен лично) е задаването на полезни сценарии. Примерно да пуска вентилатора в банята при определени стойности на влагата, да пуска осветлението по коридора само на 20% ако е след 23ч когато явно отивам само до тоалетната/хладилника и купища други, разбира се.

 

Има вече доста готови и доста прости системи за подобни неща на пазара. За бойлера например ползвам Belkin Wemo. Просто и лесно приложимо. Поддържа и IFTT ако ти се занимава, дори и Alexa.... Всичко опира пак до това да очертаеш за теб си границата, за която говоря по-горе. :) веднъж наясно ли си с нея - останалото е лесно.

 

П.с. единствения недостатък на Wemo е, че от мерки за сигурност при спиране на ток, default state-a му след това е off. В това няма нищо лошо.... само че понеже е правено за хамериканския пазар, на Джон не му се гласува доверие да овъррайт-не това съзнателно и да промени default state-a на On, ако примерно нещото което захранва е хранилката за кучето, която няма потенциал да запали къщата...

Редактирано от Moonland
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

чак прозорец и на мен ми идва в повече. Както не ме интересува и ключалка примерно. И двете неща стават с едно действие. На мен проблема, който хармони хъб+алекса ми реши, е да се случат няколко действия с една команда. Същото е и с лампите. Отделно самата алекса я ползвам за пускане на музика и всякакви въпроси, като е много по-добра от сири. Това с музиката, когато си легна също ми е голям бонус, защото и казвам да ми пусне еди си кво радио и да спре след някакво време. Преди това, трябваше да го правя ръчно на телефона и дразни, понеже са няколко действия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отдавна има доста евтини решения за автоматизация със сцени и т.н.  

 

https://blog.banggood.com/black-bean-rm-mini-3-controller-37190.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е същото като хармони, минус дистанционното и не може да командва по блутут и рф

 

трети едит: и не може да връзва други Смарт устройства по вифи, хармони и това може 

Редактирано от Spunky
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...