Jump to content

Рискове при закупуване на МПС по банков път


Recommended Posts

Здравейте! Предстои ми закупуване на Ауди, чиято цена надхвърля 15K. Какви са евентуалните рискове при закупуване чрез предварителен превод по банков път? Изискването за превод е по-скоро мое, отколкото на продавача, понеже не мисля че е уместно да отида сам в непознат град/квартал с много пари в себе си...

 

Благодаря предварително на отзовалите се!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, 

 

Защо трябва да превеждаш сумата предварително? Направи си интернет банкиране и ги преведи като подпишете при нотариуса например. Ако на продавача сметката е в същата банка ще види сумата за минути. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам интернет банкиране, но въпроса е как ще склони да подпише, като все още не е получил парите? Отделно може да пожелае да провери дали са пристигнали парите му в банката, което ще удължи процеса по прехвърлянето (от различни градове сме)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако продавача иска парите, за 5мин. може да си направи сметка в твоята банка и превода ще може да го види веднага.

Изпратено от моят LG-D802 с помощта на Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз моята я платих по банков път в Карлово.

Отидохме с жаната на собственика на автокъщата до банката и пред нея преведох парите по тяхна сметка.

След това веднага отидохме и до нотариуса с когото имахме предварителна уговорка и общо взето за половин час всичко беше готово и си тръгнах с колата :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз преди месец, като купувах на жената джипката, отидохме при нотариуса, подписахме и той даде оригиналният договор на продавача. Отидохме до банката и след като наредих парите, ми дадоха ключовете и договора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нотариуса е посредника между купувач и продавам, той следи за документи пари и т.н , демек всичко да е наред!! То затова навремето и не само се правиха страхотни измами с помощ на нотариуси:-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, най-добрият вариант е първо при нотариуса, подписване и договора остава при него. После банката, прехвърляте парите през RINGS и продавача ги вижда до 10тина минути в сметката си. После обратно при нотариуса, потвърждавате му, че всичко е ОК с плащането, той заверява договора и си горд собственик.

Tapatalk user

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много коли и мотори съм купил и продал и до сега нито веднъж, ама НИТО веднъж не съм подписвал какъвто и да е договор за покупко-продажба преди да съм взел парите. Дали ще е по банка или кеш няма значение, но подпишеш ли, колата вече не е твоя. В договора неслучайно пише за колко пари е продадена колата. Дори след този момент не ги карам колите дори. Веднъж само я карах, за да се самозакарам до работата.

 

Когато продадох един мотор: банката - давам си сметката, превеждат ги пред мен, виждам платежното - нотариуса. Никога предварително нотариус.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щото като ти го прехвърля можеш да си тръгнеш нали? В договора пише сумата, за която "нещото" е купено. Сиреч като излезем от нотариуса и можеш да ми кажеш чао и да си тръгнеш. Аз кво се очаква да направя?

 

Като купуваш нов автомобил първо плащаш и после ти дават да подпишеш договора нали?

 

Като ходиш на пазар първо плащаш и после ползваш продуктите нали?

 

Истината е че това се прави пред нотариуса. Той затова е там и затова взима такса, но когато всеки иска да мине тънко с по-ниска застрахователна оценка си поема риска. Който не го кефи тоя риск плаща 20 бона за масонска А8 Д3 фейс пред нотариуса и плаща 2.5% данък на общината, че си е купил кола и около 300лв на нотариуса.

Редактирано от ShoxXx
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прехвърлянето на собствеността се реализира с нотариалната заверка на подписите а не само с подписването на договора. Нотариуса ще завери договора след като продавача и купувача се върнат от банката и кажат, че всичко е ОК или покажат платежно, ако така са се уговорили. Но всичко това е в случай, че страните по сделката чак толкова си нямат доверие и се презастраховат. Иначе всякакви уговорки са възможни. Още повече ако в договора цената е различна от реалната с цел да се спестят нотариални такси.

Tapatalk user

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е как да не е драма като 50 поста една кола не може да се прехвърли :hilezh: Като те страх да носиш пари по джобовете се отива при нотариус прави се договор от там продавач и купувач за ръчичка и в банката да се внесат парите и  обратно при нотариуса да си подпишат договора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де, всичко при нотариуса минава ОК....виждаме,че има варианти това да се случи.  Отиваш след това да регистрираш МПС-то в КАТ, излиза, че е крадено и...какво правим? Съдим се 10 години дори при договор и фактура? И съда отсъжда в наша полза, но няма как да си вземем парите.... Перфектния вариант (от гледна точка на купувача)  да се дадат парите след регистрация е неосъществим поради гледната точка на продавача. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тука за нов внос ли се говори? Щото ако вече е регистрирана в България, вероятноста да е крадена е изключително ниска.

Ако е нов внос, можеш да поискаш фактура за покупка от чужбина. А можеш и справка в КАТ да направиш.

Наистина усложнявате много едно изключително лесно действие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Казуса го има както за нов внос така и при закупуване на МПС с регистрация от друг град. Споменах го, защото е по-сложен от самото разплащане при нотариус. Имаше репортажи при които чужденеца е в комбина с човека от автокъщата и обявява автомобила за откраднат след прехвърлянето...демек справка в КАТ също би могла да бъде заобиколена. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Глей са, по принцип могат и да те халосат и да ти вземат парите пак. Не, няма как да се защитиш САМ на 100,0000%

За това си има структури, служби и т.н

И пак може да го докараш до 99,98%

Може и да умреш по пътя от банката докато си вземеш колата. Това голямо прецакване ли е?

Редактирано от grizzly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...