Jump to content

Преминаване към "сух" нагревател за бойлер ЕЛДОМ


Recommended Posts

Здравейте,

 

Имам бойлер ЕЛДОМ от над 10 години с водосъдържател и елипсовиден фланец от неръждавейка. От бойлера съм много доволен (или по-скоро бях), но преди повече от година му изгоря оригиналния нагревател. Проблема вероятно идва от това, че от няколко години ползваме вода от водопровода + от кладенец + хидрофорна помпа заради проблеми в налягането и водата от кладенеца е много варовита. Отворих бойлера, вътре имаше доста варовик, изчистих го и монтирах нов нагревател (с медно покритие) с нови уплътнения. След около 6 месеца обаче протече покрай гайките на нагревателя, притягането помогна за месец-два и пак протече. Купих нов нагревател, с нови уплътнения (този път емайлиран), изчистих варовика и година по-късно пак започна да капе покрай гайките, където се стяга нагревателя за за фланеца. Явно водата е доста варовита и го "прояжда" в основата и от това идват проблемите.

 

Тъй като не ми се иска да отварям бойлера всяка година за смяна на нагревателя се разтърсих в интернет за някакво решение - поставяне на "сух" нагревател, като за целта се преработва фланеца, заварява се глуха тръба в която се монтира сухия нагревател, без да се налага да се отваря бойлера. Чудесно решение, но има един проблем - не мога да намеря къде да ми преправят фланеца (от неръждавейка е) и да му направят сух нагревател. Тъй като бойлера се ползва всеки ден, предпочитам направо да купя нов преправен елипсовиден фланец от неръждавейка за бойлер ЕЛДОМ в комплект с нагревателя.

 

Знае ли някой, къде в София могат да ми преправят фланеца и да поставят сух нагревател или най-добре от къде мога да купя готов фланец със сух нагревател и направо да го подменя?

 

Ако някой колега от форума се занимава с такива неща ще се радвам да помогне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледам в този магазин има елипсовидни фланци за сух нагревател за Елдом бойлер: http://www.delta-elis.com/bg/3-496-Фланец_бойлер_за_сух_нагревател.htm

 

и също така нагреватели за тях: http://www.delta-elis.com/bg/3-1439-Нагревател_за_бойлер_Елдом_Теси_1200w_сух.htm

 

Само че елипсовидния фланец НЕ е неръждавейка като моя. Ако размера на фланеца е същия дали ще има проблем заради евентуална потенциална разлика в двата вида метал и от там евентуална по-бърза корозия?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А фланеца на водосъдържателя в какво състояние е, сигурен ли си, че там няма проблеми като ръжда, пукнатини, кривини? Знам че е неръждавейка, но нерядко и тя корозира, едва ли са сложили турбинен клас материал там.

Ако двата фланеца и уплътнението са в добра форма и монтирани правилно, електрокорозията не играе, пък и вътре трябва да имаш цинкова защита, често забравят да я сменят при ремонт.

Замасяването е също важно за (срещу) ел. корозията.

Редактирано от NIKO
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оригиналния фланец си е перфектен, вече няколко пъти го свалям :hilezh: , просто протича през самия нагревател. От магазина ми казаха, че фланците на Елдом са еднакви, без значение от модела, та се чудя дали да поръчам фланец с два сухи нагревателя и да преправям бойлера :nixweiss: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Just now, VBI написа:

......просто протича през самия нагревател.....

, при което няма гаранция, че "камбаната" на сухия фланец няма да протече на същия принцип като мокрия нагревател, пак имаш проблемно място с потенциален пробив.

Лично аз си купувам едни професионални нагреватели за пералня от .неръждавейка, наложи ми се да си преправя малко фланеца(неръждавейка) и с подмяна на цинка на всеки три години, нещата  спят. Не знам откъде може да се намерят обаче тия нагреватели, аз си правя поръчка тук на кораба и си го нося, на Миеле са.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята е, че на фланеца са заварени 2 тръби в които влизат нагревателите, така че ако няма проблем със заварката би трябвало да няма и течове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен бойлера си е вид консуматив, освен ако не се вземе някакъв супер-трупер модел, или не се преправи кадърно наличния, но на масовото българско производство за вътрешния пазар, не мисля че може да се има сериозно доверие, с очите си съм виждал поточната линия на Елдом......, не е нещо умопомрачително като качествен контрол, независимо от гръмките реклами. Най-много пак да отваряш бойлера, ими пък да те изненада и да отиде десетилетие^_^.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сухите нагреватели са с ампули, заварени на фланеца. Това е по-добрият вариант.

Иначе ако знаем, че нагревателя е много добър си заслужава да си направим къстъм фланец за този нагревате, стига да имаме казан от неръждавейка поне 2 мм дебела, за да си заслужава ;) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрав му е водосъдържателя на бойлера въпреки, че е на над 10 години и затова предпочитам да го оправя като му сложа "сух" нагревател. Аз също мислех да се преправи моя фланец защото е неръждавейка, но първо не намирам кой ще го направи и после това ще отнеме доста време, а без топла вода не може. Нагревателя също не трябва да е екзотика защото ако изгори ще трябва да може да се купи нов за да се смени. Затова предпочитам готово решение - да купя комплект фланец и сух нагревател или в най-краен случай да сменя бойлера. За съжаление от българските не намирам неръждавейка със сух нагревател, единствено сръбски намерих.

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Мокрия" е 3KW нагревател, "сухите" са с 2 х 1KW или 2 х 1.2KW, не е толкова голяма разликата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В крайна сметка купих фланец, уплътнител и два сухи нагревателя по 1200W от линковете по-горе и ги монтирах. Малката изненада беше, че има допълнителна дупка на фланеца за анодна защита и се наложи да я запушвам с болт гайка и две клингеритови уплътнения. Самия монтаж стана без проблеми, добавих два кабела с обувки за втория нагревателя, а и елипсовидните фланци на Елдом действително се оказаха еднакви. Хубавото е, че са два нагревателя и се сменят отдолу, така че и да изгори някой от тях пак ще има топла вода, просто ще я стопли по-бавно.  Естествено в бойлера имаше доста котлен камък, върху самия нагревател също. Почистих добре водосъдържателя и се надявам да не отварям бойлера скоро.

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, но бях пратил дъщеря ми за чарковете и впоследствие видях, че има дупка на фланеца. Като се прибрах днес да ги слагам ме домързя да ходя до магазина за анодна защита :) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За сух нагревател не съм сигурен дали му трябва анодна защита - това не се ли слага заради разпада на мокрия нагревател?

 

10 години с оригиналния реотан ли караше? То по-добре да си беше взел пак оригинален ако е така.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 18.11.2017 г. at 15:20, VBI написа:

Естествено в бойлера имаше доста котлен камък, върху самия нагревател също. Почистих добре водосъдържателя и се надявам да не отварям бойлера скоро.

На всеки 2 години е препоръчително да се отваря водосъдържателя и да се почиства от котления камък, който се е насъбрал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, 10 години бях със стария нагревател, но ползвах вода само от ВиК, а от няколко години ползвам и от кладенеца, където водата е силно варовита. Това е причината за изгарянето на оригиналния нагревател предполагам и последващото протичане на следващите нагреватели. Последния "мокър" нагревател беше оригинален, не изгоря за около 1 година ползване, но протече два пъти покрай гайките с които се стяга към фланеца. Пробвах с всякакви уплътнения за нагреватели - оригинални пластмасови, гумени, с и без обмазване на силикон покрай тях, но винаги протича. Надявам се със сухия нагревател да съм решил проблема трайно.

 

Знам, че е хубаво да се чисти водосъдържателя на определено време, но си е доста хамалогия. Общо взето нещо, което работи гледам да не го пипам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля си за филтри, този от линк-а не е лош единствено не знам на колко време трябва да се сменя - ако не се смени навреме пак ще вкара варовика вътре. Не намирам никакви показатели за това, примерно при определена твърдост на колко кубика вода да се смени филтъра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Пак греда - протече новия фланец от една от заварките на едната тръба отгоре на сухия нагревател. Засега само капе от време на време и се наложи да махна единия нагревател за да не окъси защото капката се стича по него. Запуших тръбата, бойлера загрява, но по-бавно - остана на един нагревател от 1200W.

 

Явно ще трябва да си преправям моя оригинален фланец от неръждавейка, но не намирам къде може да стане това. Идеята е да му се заварят 2 глухи дебелостенни тръби от неръждавейка с подходящ вътрешен диаметър и дължина за да може да се сложи сухия нагревател, който е стандартен за ЕЛДОМ.

 

Има ли някой от форума, който се занимава с подобни дейности (заварка на неръждавейка) - мога да изпратя по куриер оригиналния фланец и един сух нагревател за мярка? Прерових къде ли не, навсякъде ми предлагат изработка на нагревател, но не и преработка на фланеца на бойлера.

 

Това е оригиналния фланец (единичната тръба в средата е за термо-сондата):

 

orig_flanec_ELDOM.jpg

 

Така трябва да стане:

 

suh_nagr_flanec_ELDOM.jpg

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вальо, съвет от мен - смени си бойлера и не се занимавай с глупости. Колкото се опитваш да уплътниш фланец, толкова ще протече от друго място. Доста стар е.

 

Аз опитах същото упражнение със стария бойлер. Смених фланец, нагревател и т.н. и протече от водосъдържателя след няма и месец. А беше на 7 години.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля да му дам още един шанс и ако пак протече ще купувам друг. Търся подходяща тръба от неръждавейка, но се оказва трудна работа да купиш на метър. Едно време си имаше работилници - казваш какво ти трябва и го правят, сега трябва всичко сам да си намериш.

 

Относно нов бойлер - лошото е, че има само един модел със сух нагревател и видеосъдържател от неръждавейка и то сръбски. Незнам дали ще съвпадне скобата за закрепване отзад ...

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На цар Симеон преди време ходих в една такава работилница за нагреватели и чичака ми сви нагревател за печка Бош на цената на шише ракия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...