Jump to content

ЗА и ПРОТИВ чип тунинга


ma4x

Бихте ли си сложили чип  

218 гласа

  1. 1. ????? ?? ?? ??????? ??? ??????

    • ?????? ??!
      107
    • ?????? ??!
      26
    • ??? ?? ????...
      85


Recommended Posts

Хмм.... май отиваме към задълбочаване на проблема. Не е хубаво че мислите че след като е скъпо значи 100% е добро. Наистина имат ефект но пак повтарям че оптимиран сотуер е 100 пъти по добре а намесата в електрониката се прави само веднъж но пък след това всичко е нагласено както трябва. Ако искате по собре да пуснем нова тема в която да обсъдим кое е по добре ПБ или смяна на софтуера.

За мен да сложиш ПБ е като да си направиш колата спотно окачване като отрежеш част от пружините (действа ама не винаги както ни се иска) :hilezh: и не го казвам щото предлагам чипове а защото така смятам че е правилно.

Последен въпрос..... знае ли някой на какъв принцип работи ВСЕКИ паурбокс?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ПБ-Високо технологичен електронен модул в пластмасова кутия, създаден с единствената цел да оптимизира впръскването на гориво в цилиндрите на вашия автомобил. Този нов метод на управление на двигателя снижава шума и вибрациите.

STEINBAUER P-Box не влияе на налягането, създадено от турбината, нито променя налягането на горивото при Common Rail горивни системи и по този начин осигурява дълъг живот на вашия двигател.

Модулът за оптимално впръскване на горивото ......

Редактирано от kolio kioravoto prase
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Яко Off-Topic! :wub:

Мале CORSO аз сега се замислих че си прав :wub::):silly: Ма по принцип идвам от шоплъка и диалекта още ми е в главата и винаги си праа грешки. Исках да кажа оптимизиран ама ко да направа :silly:

KOLIO бате и аз четох какво пише във сайта на steinbauer. Това всеки го знае аз питам как работтат. Всички са в пластмасови кутийки. Всички са електронни , ама каква е екектрониката и каква работа върши. Защо не повишава налегането на турбото (те всички ПБ не го пипат и това е също един минус)

А относно съставните му части не е отзначение какви са а какво вършат. То всеки чип например е както оригиналния ама ако софт върху него е боклук си ...... мамата колата.

Ще обясня малко понатам как бачкат ПБ че сега немам време, а може и след време да пусна една статия (ама требва да се преведе първо) как да си направиме ПБ по наше желание и мощност за 1,9 ТДИ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Wankel как точто чипа повишава налягането в турбото? Все си мислих че за това се грижи буст контрола!

П.П. Кога накрая ще видя чип за мойта????

Ами при VTG турбини положението на лопатките се определя от ЕКУто. Тоест начина по който се местят лопатките на променливата геометрия се определя по карта записана в чипа. При промяна на тази карта може да се държат лопатките затворени или притворени и повишаван нялагането както си искаш. С други думи можеш да си играеш с налягането както си искаш и можеш да го променяш с някакви проценти в зависимост от оборотите. Още повече има различни карти на налягането в зависимост от стила на каране на колата. При макс ускорение променяш лопатките примерно с малко проценти за да леко да вдигнеш налягането до определна стойност. Казвам леко защото при такова ускорение има така и така много изгорели газове които завъртат перката. При нормално каране може да се направи промените да са съвсем други (тоест променяш друга карта) и така пак извличаш полза и то както трябва.....като се взима под внимание обороти стил на каране ТЕМПЕРАТУРА НА ТУРБОТО и още секви такива. Така е и с останалите параметри на мотора. Просто казваш кога как да реагира ЕКУто защото новия софтуер е нова логика на екуто. При нормалните турбокомпресори може да се играе със wastegate но не както повечето хора си мислят да не разтоварва изобщо турбото а просто да го разтоварва по малко. Примерно при определени обороти на колата имаме определено налягане. Когато обаче налягането расте wastegate почва да разтоварва турбото но не като минава в авариен режим и да изключва турбото а просто леко отваря и понижава леко налягането. Колкото повече изгорели газове и натоварване идват толкова повече този клапан разтоварва и по този начин се подържа безопасно и ефективно налягане на турбото. Това кога и как да работи wastegate пак се определя от карта. При промяна на картата пак си определяш кога и как да се пипнат нещата.

Друго е обаче при ПБ. По принцип ПБ влиае само на импулса на впръскване. Тоест удължава времето на връскане. По рози начин идва повече мощност. Лошото е че ПБ просто лъже ЕКУто примерно че мотора е студен и той пръска повече гориво. Всеки знае че ЕКУто наблюдава какво количество гориво се впръсква в мотора и ако имаме кофти стойности (примерно преебани дюзи) екуто се опитва да коригира проблема автоматично като увеличава или намалява впръсканото гориво. Точно това и правят всички ПБ!!! Просто при сигналите на различни сензори се изкривяват като се сложи в ел.веригата определено съпротивление. Това съпровивление променя сигналите (които напрактика са си прости напрежения) и въз основа на тези променени сигнали ЕКУто реагира по начин по който се получава повече мощност. Тази реакция обаче е резултат от опита на ЕКУто да достигне заводските стойности на работа на мотора въз основа на неверни сигнали на сензорите(стойностите са заложени в катрите на софтуера)

Още нещо важно. Повишението е ПРОЦЕНТУАЛНО. Тоест при една насторийка имам примерно 5% удължено време на впръскване (числата сега си ги измислям) и тези 5% удължение са си в ЦЕЛИЯ диапазон на оборотите. от 800 до 4500 . Не можеш да ги съобразиш със останалите сигнали турбото ламбдата температурта и т.н. При чип можеш да промениш картите така че примерно на определени обороти увеличението да е голямо а на други изобщо да няма увеличение!

Хубавото на ПБ обаче е че всяко съпровивление може да си има и Потенциометър. С този потенциометър можеш да си регулираш съпротивлението а оттам и промяната на импулса на впръскване. Такова нещо се прави при гъзарските ПБ при които имаме 2 или 3 режима на работа. Нито е сложно нито е прецизно.

Същото се отнася и до увеличението на налягането на турбото. Всеки знае че когато му е прецакан дебитометъра колата спира да върви! Ами нормално щото дебитометъра почва да дава лъжливи стойности и казва на ЕКУто че прекалено много въздух постъпва в мотора което от своя страна значи че налягането в компресора е много високо. ЕКУто реагира веднага като се опита да компенсира тези неща и просто (водейки се от карите в чипа) разтоварва турбото (чрез wastegate ili VTG)

При ПБ можеш да направим точно обратното. Чрез подходящо подбрано съпротивление изкривяваме сигнала от дебитомера с няколко проценти и ЕКУто получава сигнал че много МАЛКО въздух постъвпа в мотора а от там много малко налягане на турбото. Малко налягане на турбото се разбира като загубана мощност пушене (не е екологично) и повишение на работната температура (опастност от прегряване) ЕКУто веднага реагира като се опита да компенсира този ПАД на налягане и чрез VTG или wastegate повишава работното налягане. То обаче също така ще е повишено в целия диапазон на обороти с няколко процента. За гъзария може с потенциометър да се направят няколко режима.

Просто ПБ деиства и повишава налягането но не е финно както променения софтуер.

Един пример. Един познат решил да прецака някакъв сензор който отчита налягането на турбото. И вместо съпротивление го е замасил при което колкото и да е налягането в турбото сигнала винаги показва че налягането е прекалено малко. Екуто от своя страна опитва да копменсира ниското налягане и почва да повишава колкото е възможно нялягането.

В резултат на това колата почва да кара като луда........но само няколко километра. После има БУМ. :silly:

Та имам чуството че поглешно ме разбраха някои колеги че плюя ПБ защото предлагам чипове, аз ги плюя защото не ме кефи начина им на дейстиве който ми е донякъде известен :wub:

ПБ е чудесен начин за повишаване на мощността. Работи и има ефект. Трябва да се внимава кой го е правил (да нема БУМ на турбото) както при чиповете. За разлика от чипа има няколко режима на работа и лесно се слага. Просто малко дразни като го описваме като сложна западно европейска електроника и то на базата на изказвания на самият му производител. Всеки си решава какво иска и какво му пасва нали? :):silly::wub:

п.п. този пост НЯМА за цел да ви откаже от закопуването на ПБ и няма за цел РЕКЛАМА. Просто изказвам свое лично мнение и излагам това което знам за ПБ.

Редактирано от Wankel
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

..."Всеки знае че ЕКУто наблюдава какво количество гориво се впръсква в мотора и ако имаме кофти стойности (примерно преебани дюзи) екуто се опитва да коригира проблема"

..."Точно това и правят всички ПБ!!! Просто при сигналите на различни сензори се изкривяват като се сложи в ел.веригата определено съпротивление. Това съпровивление променя сигналите (които напрактика са си прости напрежения) и въз основа на тези променени сигнали ЕКУто реагира по начин по който се получава повече мощност. Тази реакция обаче е резултат от опита на ЕКУто да достигне заводските стойности на работа на мотора въз основа на неверни сигнали на сензорите(стойностите са заложени в катрите на софтуера)"

..."Същото се отнася и до увеличението на налягането на турбото. Всеки знае че когато му е прецакан дебитометъра колата спира да върви! Ами нормално щото дебитометъра почва да дава лъжливи стойности и казва на ЕКУто че прекалено много въздух постъпва в мотора което от своя страна значи че налягането в компресора е много високо. ЕКУто реагира веднага като се опита да компенсира тези неща и просто (водейки се от карите в чипа) разтоварва турбото (чрез wastegate ili VTG)

При ПБ можеш да направим точно обратното. Чрез подходящо подбрано съпротивление изкривяваме сигнала от дебитомера с няколко проценти и ЕКУто получава сигнал че много МАЛКО въздух постъвпа в мотора а от там много малко налягане на турбото. Малко налягане на турбото се разбира като загубана мощност пушене (не е екологично) и повишение на работната температура (опастност от прегряване) ЕКУто веднага реагира като се опита да компенсира този ПАД на налягане и чрез VTG или wastegate повишава работното налягане. То обаче също така ще е повишено в целия диапазон на обороти с няколко процента. За гъзария може с потенциометър да се направят няколко режима."

ЕееЙ колега , абсолютно нищо лично ама специално се регистрирах за да споделя на хората дето се образоват че такива полуистини и откровенни глупости даже и в Tuning.bg не пишат! Особено това последното за дебитомера ме размаза. Хвани отвори някой учебник и виж за какво се мери въздуха и по-точно масата му. Направо немам думи :bia: И ти ако "правиш" чипове.... Опитай се да ме разбереш правилно - не търся нищо от това, само да се говорят верни неща особено пред широка аудитория.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След като отричаш казаното до тук,би ли се обосновал или направо разкажи твоята теория...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пичове, темата е чудесна и моля да я пазите такава! Щом разясним нещата местя директно в златен!!!

За ПБ знам следното. От личен опит при това. Та, един колега с А4 110 коня TDI комби, куатро - какво по-перфектно за тест срещу мен. Аз съм 115 коня, помпа-дюза, комби и без куатро. Предполага се, че моите технологии ще бъдат балансирани от неговото куатро. Отиваме, заставаме един до друг на боянска права и ръчкаме. На първа ми взима около кола и половина някъде.... Аз си буксувам като пич, нема ядове... Бодвам втора и хоп - вече съм до него. Изпълваме 2ра, слагаме 3та и в миг вече е зад мен. На 4та вече го разтягам с около 2 коли, въпреки че правата е сравнително къса. Това се повтори около 5 пъти, не помня точно. Стартовете му бяха чудесни, но явно колата толкова му можеше. В следствие на което пича не спи няколко дена, събира пари, ходи по сервизи да му тестват колата, сменя всички филтри, дебитомер и инвестира в повер бокс. Обажда се по телефона и ме лъже: "Пич, имал съм проблем с колата - нямаш идея сега как върви!". На мен толкова и ми трябва.... Отиваме на боянска отново. Заставаме заедно и тръгваме! Първа пак му е с подскок, но вкарвайки втора вместо да застана до него аз едвам се докопвам до задната му броня... Бах маа му, зор ви казвам! :bia: Вкарвам трета и газ колко може. Хуу, ама едвааам заставам до него. Чак едва към 120км/ч на 4та и някъде 2/3ти от правата почвам осезаемо да дърпам пред него. Направихме пак няколко старта и онзи пристига при мен зелено-морав и ме пита: "Абе, кажи с'я без да ме лъжеш - какво си и правил?". Викам му, че нищо, а той гледа с недоверие и вика: "Брато, дадох 1200лв за чип в кутийка, дето давала цели 50 коня отгоре и ставала 370Нм, а ти пак си до мен! Луд ли си, къв си?". Тогава си признах вече, че си бях махнал катализатора междувременно и действително колата осезаемо се промени, но това едва ли ми е направило колата повече от стандартните 115 конье :bia:

Та, далавера от повер бокс има, определено. Потвърждавам с две ръце и един крак :bia: Само дето искам да допълня, че онова ми ти Ауди след чипа пушеше около 4 пъти повече от рейс Чавдар, 60ти набор. Без значение на какви обороти. Просто спираш да виждаш къде караш, ако си зад него. Било нормално, му казали пичовете с чипа. Аз не разбирам :bia:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мммда колегата вагман е напълно прав относно Дебитомера. След кратка справка установих че под дебитомер се има предвид LMM-а (LMM = Luftmassenmesser ) който има за цел да отчита постъпилия въздух и да помага в определянето на количеството впръскано гориво. Не влиае на турбото. В размислите си имах предвид сензора който отчита налягането и мислих че така му викате.

Сега малко предистория. Доста често не се изразявам както требва особено когато става въпрос за термини и се получават недоразумения. Промерно последния път ставаше въпрос за wastegate а аз го знаех като байпасвентил и ме направиха на 2 стотинки че незнам какво е wastegate и от тогава използвам термина wastegate за да не стават пак грешки.

Манипулацийте на турбоналягането стават чрез понижаване на напрежението на сензора мерещ наляганетро на турбото. Примерно при повечето 1,9 ТДИ резистора който се намира зад изхода на сензора отчитащ налягането е 10 kOhm. Ако този резистор се замени с 18 kОhm се получава повишение на налягането с 0,1 мбар а при резистор 27 kOhm е 0,2 мбара.

Удължаването на импулса на впръскване както и повишаване на налягането се получава (говорим за ПБ) чрез променяне на сигнали ....сдруги думи лъжене на ЕКУто.

Много се радвам че ВАГМАН ми направи конструктивна забележка за дебитомеръра.

Искрено обаче ще се радвам ако сподели с нас какво и обясненията ми относно принципа на работа на ПБ е ПОЛУИСТИНА. Или както вече казаха и други ...да изложи неговата теза.

Чипове наистина предлагам кколкото и невероятно да изглежда. Не съм ги мапвал аз но все пак предлагам.

Доста от нещата които обяснявам са опростени или помоему казани за да са в достъпна форма. Някои теоритични неща съм чел и учил само на немски и недоразумения при превод или нещо подобно за напълно нормално.

Като цяло обаче искам да спомена че ми писна във всяка тема никой нищо да не пише а само се чака някой нщо да каже и след това единствените мнения са

"Малее вземи прочети повече, само глупости пишеш, всичкото което си казал не е истина"

защо не съм прав защо са глупости или изоббщо какви са грешките или неизстините никой не се наема да кажже.

Аз също искам да се пишат хубави и верни неща из форумите и точно поради това исках да представя малко от истината за тия високотехнилогични електронни чудеса на техниката...........пак повтарям за да се пишат верни неща а не да си правя реклама.

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Та, далавера от повер бокс има, определено. Потвърждавам с две ръце и един крак :bia: Само дето искам да допълня, че онова ми ти Ауди след чипа пушеше около 4 пъти повече от рейс Чавдар, 60ти набор. Без значение на какви обороти. Просто спираш да виждаш къде караш, ако си зад него. Било нормално, му казали пичовете с чипа. Аз не разбирам :bia:

колега немога да се съглася с тебе че от ПБ колата пуши повече.. тая кола тряа да има някакъв друг проблем .. имаме 2 коли с ПБ при какъвто и режим да ги караме не пушат ( не говоря за критични обооти) а и разхода си пада..

и аз съм се дърпал с 1,9 TDi и го дърпам, но ако има чип едва ли..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно съм зад (без подсмисъл :bia: ) Wankel, защото:

1. Е един от малкото, които си жертват времето и изписват по цяла страница, която да е изпълнена със смисъл!!! И не само това, ами е на достъпен език и биха го разбрали дори малоумници, като мен.

2. Мразя необоснованата критика и неубедителни категоризации от сорта на "Гошо е тъп, щото е тъп"...

Wankel, дерзай! :bia: :bia:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

колега немога да се съглася с тебе че от ПБ колата пуши повече.. тая кола тряа да има някакъв друг проблем .. имаме 2 коли с ПБ при какъвто и режим да ги караме не пушат ( не говоря за критични обооти) а и разхода си пада..

и аз съм се дърпал с 1,9 TDi и го дърпам, но ако има чип едва ли..

ОК, приемам тогава в миг, че колата е имала някакъв друг проблем и се съгласявам с казаното от теб! :bia:

1.9 TDI е доста разтегливо понятие... има-няма са 5 варианта от 90 до 150 коня и от 200 до 320Нм. Кой точно имаш ти предвид? :bia:

Редактирано от Wizi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами относно пушенето при ПБ е много относително. Всъщност си зависи от мотора на колата и от самия ПБ. При по добрите ПБ обикновено не пуши. Когато се повишава количеството гориво на всяко впръскване сместа става по богата (при положение че не пипанме налягането на турбото) и тогава колата почва да пуши. Колкото повече вдигаме мощността (удължаваме импулса на впръскване) почва да пуши. Лошото е,че ефтините ПБ ги дават,че пасват на много мотори или с други думи не са специално проектирани за определен мотор. Повечето такива примерно пишат,че стават за всички PD мотори (което винаги малко ме е чудело) Хубавите ПБ обаче,са проектирани (или би трябвало да са проектирани) специално за всеки мотор. В такъв случай влияят на много сензори и странични ефекти като пушене и т.н. донякъде се елиминират. Зависи и от самия мотор. Примерно на БМВ мотирте TDS след чип добре си пушат,ма какво да се прави :bia:

Та тия неща са много относителни.

Поздрави

Редактирано от Wankel
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като цяло обаче искам да спомена че ми писна във всяка тема никой нищо да не пише а само се чака някой нщо да каже и след това единствените мнения са

"Малее вземи прочети повече, само глупости пишеш, всичкото което си казал не е истина"

защо не съм прав защо са глупости или изоббщо какви са грешките или неизстините никой не се наема да кажже.

Аз също искам да се пишат хубави и верни неща из форумите и точно поради това исках да представя малко от истината за тия високотехнилогични електронни чудеса на техниката...........пак повтарям за да се пишат верни неща а не да си правя реклама.

Wankel, това че се е намерил точно един критик, съвсем не означава, че останалите няколко хиляди членове във форума не ти се радват на писанията и не ги четат с интерес :bia: Аз лично се радвам много на такива теми и за мен те са едни от най-ценните във форума. Всички оценяваме положително безплатните ти консултации, но се въздържаме от постове, за да не омажем прегледната тема с няколко десетки "Великан си, батко", "Евала ти правим" и т.н. :bia:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нпълно съгласен съм с теб То вече почва темата да се разваля затова аз съм За КАТАНЕЦ да сложи некой. Не ме разбирай порешно....аз не искам да ме хавали някой , нито имах предвид с предишния си пост че едвали аз пиша вие четете (щото изобщо не е така) А просто обичам когато има хубава тема някък си да участват повече хора които да пишат примерно от себствен опит, за да след време други съфорумци да имат полза от темата. В никакъв случай не целя да се показвам или да се заяждам с колегите Щото както каза Вагман тук все пак не е тунинг.бг Не си ме разбрал вероятно защото аз исках само да подканя към повече мнения иначе не съм се засегнал или нещо такова......вкрайна сметка VAGMAN е наистина прав за дебитомера но на всеки се случва да пише глупости (визирам себе си) Аз каквото знаех написах и дадох мнение та повече нямам какво да пиша. Ще се радвам например ако някои сподели опит със ПБ на щайнбауер защото не съм им разглеждал продукта а и противно на моите очаквания колегите пишат че колата не пуши повече върви добре и т.н. което говори за дорбо изпълнение. През повечето пъти съм се сблъсквал с кофти пауърбоксове което ме направи още по скептичен към тях. Найлошия ми опит е с подобни простотий каквито има по ebay (работят ама кофти)

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, нямам намерение да се изживявам като просветител. От интерпретирана информация с неизвесен източник пусната във форум от също непознат човек, според мен се получават най-големите недоразумения. Самия горен пример го доказва това. Все пак за мен е важно да се пишат правилни неща и когато се мине всякаква граница се обаждам. Да, винаги съм казвал че форумите не са места за трупане на ОСНОВНИ знания а само за сведения, но понеже се гълта по-лесно... Относно немския език - не съм учил и нямам особени претенции но да се бъркат Druckgeber и Luftmassenmesser ми говори за нещо повече от езикови недоразумения.

Иначе не мога да скрия че не обичам много да споделям знанията си. За тази цел има учители, учебници... четене, четене, практика.... Все пак специално за ma4x, понеже мисля че е прав донякъде и ще се пообоснова малко.

Относно първото... : ЕКУ-то няма как да знае дефакто какво кол. гориво е влязло в цилиндъра, особено пък за печките но чрез горивото се опитва да компенсира проблеми. Това е основно за печките и само при празен ход. При бензиновите нещата са подобни, там сондата обаче е за всички цилиндри и пак не може да се каже коя дюза е впръснала по-малко. На базата на други параметри обаче ЕКУ-то евентулано може да вземе решение за компенсиране с гориво определен цилиндър. Това обаче аз не съм го срещал в съвременните VAG-бензинови двг.

Относно второто... : Не може според мене да казваш какво правят ВСИЧКИ пауър боксове. Аз съм виждал такива дето се свързват към дюзите, виждал съм такива където имат вход налягане от всмук.кол-р(отделен мап), виждал съм и дърветата дето се обсъждат тук.

Относно третото.... : Напаво нямам сили повече. Там човека си каза сам, т.е. тези излияния там са ... ще си запазя квалификацията за мен.

Само с най-добри намерения! Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И каква стана тя? Баш батките които разбират се стискат и не споделят знания. И "едноокия сред слепите е цар"?

Браво! Уважавам много желанието на всеки да пише ако и да не е свръхкомпетентен. В случая ВАНКЕЛ се опитва да сподели своите знания :bia: колкото ги има. Но това е много по-добре от нищо.

--------

По темата:

Аз също съм от слепите тук но пък обичам да чета и се опитвам да мисля за това ще се опитам да обобща за ПАУЪР БОКСА какво научих пък вие кажете прав ли съм.

Възможните електронни тунинги на двигателя са два вида.

1. Чрез "чип" тунниг - пряка промяна в заводската програма. Явява се "вътрешна" за автомобила, т.е. променят се заводските настройки на ЕКУто.

2. Чрез "Пауър бокс" - явно така се нарича каквато и да е външна кутийка добавена към заводското ЕКУ. Удобното е че може да се "изскубе" и колата да си остане "ни лук яла...".

Разбирам че понятието Пауър бокс нищо не значи.

- Това би могло да е "тайно съпротивление" (пасивно устройство) на подходящо място което да размести заводските настройки в някоя посока.

- Би могло да е "активно" устройство което да прихване различни параметри (примерно време на впръскване) и да ги промени по някакъв начин.

- До висш вид "интелигентно" устройство - което си е направо дублиращо автономно ЕКУ което да поеме изцяло контрола на двигателя. До колкото разбирам тези автономни устройства могат да имат дори собствени датчици монтирани допълнително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

доста обемна тема станала, да налея и аз малко масло ))))

Та чип (софтуер) или ПБ си е въпрос на избор и възглед върху нещата. И двете системи вдигат мощността и свалят разхода, това няма как да се оспори . Че при ПБокса не се вдига налягането на турбото не е правилно - вдига се , но неконтролируемо - тоест не заради самия ПБ , а заради повечето гориво, което води до повече изгорели газове, което пък развърта повече турбото . Тук е и проблема на ПБокса - понякога (като при МБ ЕДЦ16) ЕЦУто засича това увеличение и не реагира , а просто забива цялата система и иска рестарт . Хареса ми и изказването на колегата Ванкел :

Не е хубаво че мислите че след като е скъпо значи 100% е добро. Наистина имат ефект но пак повтарям че оптимиран сотуер е 100 пъти по добре а намесата в електрониката се прави само веднъж но пък след това всичко е нагласено както трябва

както и :

За мен да сложиш ПБ е като да си направиш колата спотно окачване като отрежеш част от пружините (действа ама не винаги както ни се иска) hilezh.gif и не го казвам щото предлагам чипове а защото така смятам че е правилно

просто няма как да не се съглася с тези 2 изказвания :) не казвам нищо лошо за ПБоксовете - те си имат своето приложение (Тойота Д4Д например) , но само там където смяна на софтуера не може да стане по една или друга причина . Това си е мое мнение, не искам да обидя или подценя никого :hilezh:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак малко офф: С колко хил. се съкращава живота на турбината при чипираните автомобили?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи от чипа. Ако е както требва нема да се съкрати нищо. Ако обаче некой първолак го е правил може бързо да рече ПУК!

Ето и един линк за един пауърбокс който НАИСТИНА работи (не се ебавам има ефект) . Ще се радвам да добиете представа защо не ги харесвам. То тоя линк е стар и повечето са го виждали ама до сега не успях да го намеря отново.

http://cement1000.hit.bg/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за живота на турбото по-скоро значение има качеството на ползваното моторно масло ! Както и интервала на смяна разбира се . При "нормален" чип тунинг турбото се товари с 10 до 20% което не е предпоставка само по себе си за проблеми. Ако си надежден стопанин нямаш проблеми , това е положението

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Статия относно основите на чиптунинга:

http://spoika.no-ip.info/site/download/lit...ng_1_osnovi.doc

Понеже много се заговори за турбото, на долния линк е един хубав учебник по който съм учил и лично автора му ми го даде за да се ползва и да е полезен за всички:

http://spoika.no-ip.info/site/download/literatura/TKM

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

колеги имам няколко въпроса по снимките, първо тея двете правоъгълните ли са чиповете дето се сменят, и ако искам да дигна конете и двата ли ги сменям или само единия, и ако е единия то кой от двата, второ тука има една малка черна кутийка (вижда се на втора и трета снимка) каква е тази кутийка и за какво служи, на следващите снимки има чиповете с някакви номера, те ли трябват за да се разбере какви чипове ми трябват, и на последните снимки се вижда че под самия чип има една джаджа, това ли е чудото дето ми позволява смяна на чипа без запояване и тн.

извинявам се ако съм станал досаден.

благодаря на всички отзовали се

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

това са чиповете които се сменят. Тези с лепенките. Сменят се и двата чипа. Тия неща под чиповете се наричат цокли и позволяват на чиповете да се махнат без да има нужда от поялник. Ъагледай че в краищата на чиповете има едно като белег (или зарез ) Той служи да са знаеш в каква посока да сложиш чиповете. Гледаш да е както са сложение сега. По принцип е нужен и номера на компа който е написан от външната страна на компа (на капака под БАРкода) и и само по чиповете може да ориентира човек Твоя е 0281001132

Ще се радвам ако пуснеш и едно обяснение как точно свали компютъра от колата щото е малко кофти местото и някои колеги не успяват. Ето и тема в която ще се радваме да драснеш няколко реда.

http://audibg.com/forum/index.php?showtopic=19923

предварително благодаря

Редактирано от Wankel
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

ТУК има доста отговори на въпроси за тунинг. И на бензин и на дизел.

Дори полезни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...
Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...