Jump to content

Проблеми с четене на дискове от DVD навигацията


desislav donev

Recommended Posts

Цитат

На 3/27/2015 at 1:09, glid написа:

 

Колеги здравейте,

 

четох из форума относно проблеми с DVD устройството на навигацията, че в повечето мнения се препоръчва да се почисти с почистващ диск. Купих такъв и го пуснах на колата на жена ми, но ефекта беше нулев т.е. не мога да установя дали проблема е от самото устройство или от записа на диска. Миналата година след като записах навигацията диска уж го четеше, след едно пътуване по средата на пътя каза да вкарам двд-то и през целия път на отиване и връщане не тръгна повече. След това записах ново DVD само че на DVD-R и половин година работи без проблем. Преди няколко дни записах 2015 навигацията на DVD-R ... уж тръгна първоначално, но на 50 км от пътя каза да вкарам двд диск с навигация отново, след няколко минути борба вкарах стария диск който работеше миналата година, но нямаше ефект и с него не тръгна. Въпросите ми са два тъй като не мога да установя какъв е проблема: Дали самото у-во се е скапало вече и ако е така какъв е реда:

1. Почистване

2. смяна на оптика

3. ново у-во

 

или диска е кофти записан и ако има някой от Стара Загора с оригинална навигация макар и стара дали може да отдели 5 минути ако знае къде му е диска да я пробваме дали ще я разчете.

 

 

 

Много са капризни.И аз имам същите проблеми.Пращах го по сервизи и каде ли не.По добре сменяй устройството.

Между другото сменях и оптика два пъти.

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 51
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Свалете устройството и го закарайте на майстор да го отвори и почисти. Затова са майстори, все пак. Ново такова, ще е голяма цифра! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Колега,оправи ли навигацията?Аз съм от Стара Загора,ако искаш се обади да ти дам диск да пробваш,моята я почистих при Галин пайнера и работи без проблеми засега,но и при мен преди дискове които четеше ,спря да ги чете,записах ги наново и всичко е ок.Ако искаш пиши лс и няма проблеми,аз имам свободно време.

Редактирано от koceg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също съм имал драми с навигацията - все пак седи в багажника, където е меко казано прашно.  С диск за чистене е малко вероятно да се оправят нещата. Следващата стъпка е да се свали навигацията, да се отвори и изчисти - при мен това помогна ! По отношение на дисковете също има значение - от всичките ми записвачки, само една правеше безпроблемни дискове...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дисковете за чистене са правени или за компютър (да пуснеш определен файл, който да позиционира главата под четката) или за музикално устройство (пускаш песен с определен номве, така че главата да отиде под четката).

 

Самото мушкане на почистващо цд в навигацията на колата не прави нищо от горното и съответно ефектът ще е нулев.

 

Възможно е проблемът да е изцяло електронен - при мен рано сутрин, колата е студена от гаража, работи без проблем, чете всичко, но загрее ли през деня, или ако я напече слънцето, почва да дава грешки "проверете двд за навигация". 

 

Ако ви даде тази грешка, няма оправяне каквито и цд-та да слагате докато не рестартирате навигацията (MMI).

 

Според мен разглобяване и почистване на ръка е най-вероятно да оправи нещата (ако изобщо проблемът е в оптиката). 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как се рестартира таз навигация (ММИ)???

На моята като и пуснах почистващ диск,излезе черна четчицата,и преминах на варианта почистване в сервиз,но и преди това пак си четеше дисковете.Просто като не четеше диска го записах наново и си го четеше без проблеми,може първия диск да е бил дефектен,но за всеки случай и приложих механично почистване от хора ,който знаят как става,доволен съм от резултата.Предполагам ако не е много замърсена ,че почистващ диск ще свърши работа,6 лева от технополис хама,има два вида,на единия пише,че не е за навигации,на другия нищо не пише,аз взех него.

Редактирано от koceg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дисковете, които се записват от домашни записвачки са с по-меко покритие, защото лазерите, които записват са далеч по-слаби от фабричните. По фабриките тия дискове се правят на сериозни машини и са много по-издържливи на температура, надраскване и каквото се сетиш. В тоя багажник има прах, има вибрации, има и влага. Аз всяка година слагам новата карта, и като изада стария диск си личи, че е надран, а на практика не е ваден от двд-то и не би следвало да се надере ако това беше примерно домашния ми комп. Хубаво е да се отвори и да се направи пълно почистване, само, че свалянето е малко дразнещо, а и докато ти го чистят ти седи отворен оптичния кръг и ако нямаш "тапа" си без радио и ММИ на практика. Отделен въпрос, че аз поне не познавам някой, на който да му го оставя и да знам, че ще си свърши съвестно работата - ако някой може да препоръча човек за подобен тип услуга да го дава да минем целия форум през него :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да те поправя, че това с мекото покритие на домашно записаните дискове не е точно така, да не кажа изобщо. Разликата не е от твърдостта на използвания поликарбонат, а в самия начин на производство.

 

Фабричните дискове не се записват с лазери, а буквално се формова микроскопичен релеф върху слоя носещ информацията. Т.е. физически има ниски и високи зони, които се разчитат като нули и единици. От друга страна домашните дисккове, както сам каза се записват с лазер, който прогаря тъмни и светли зони в слоя за данни. От там идват и основните разлики - първо фабричните дискове са много по трайни, и второ има разлика и при четене - нужен е различен фърмуеър на самото устройство за да може да чете различните формати.

 

DVD-то на компютъра е направено да е съвместимо в всички възможни формати и дискове и доста често дори и понадрани дискове се четат без проблем. От друга страна от Ауди нямат полза ти сам да си запишеш картата, а да си я купиш от тях. Именно за това двд-то в колата умишлено не е съвместимо с домашно записани дискове. Факт - четат се понякога, но малко като се позацапа и край.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да бе знам че се четат, нали и аз това казвам, но често дават проблеми особено по-кофти дискове или писани на висока скорост. Исках да обясня от къде идва разликата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Когато карах навремето 2.0тди си бях купил нова леща за 100 и кусур лева от Ирландия, монтира ми я ogip, но ефекта беше нулев...Загрееше ли DVD-то даваше Please check DVD navigation...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сумаси народ си оправихме за 8 лева двд-тата и добре че дойде ти да ни обясниш, че не работи :)

 

Хехе в интерес на истината, не вярвах да стане, но взех едно точно такова за 7-8 лв от Офис1 и го пуснах 2 пъти да повърти малко като четката я мокрих с медицински спирт. След това навито работи без проблем.Нямам представа как стана, но действа ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 years later...

Нещо почна все по-зле да ми чете диска навигацията, явно ще трябва да сменям лазера. Намира ли му се на някой нов лазер, предпочитам да го взема от тук или ако някой поръчва да го взема от него?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 минути, kikson1979 написа:

Направи си първо нов диск и пробвай как ще чета,ако и тогава има проблеми сменяй оптиката ;)

Правих няколко различни диска с ниска скорост (DVD-R, DVD+R, DVD-RW), но докато ползвам навигацията от време на време ми дава грешка че не може да чете от диска и спира навигацията. Миналата година го правеше много рядко, сега го прави почти непрекъснато, дори и да сложа от старите дискове (2015г./2016г.). Слагах почистващ диск в навигацията, но нямаше ефект. Затова си мисля, че трябва да сменя самия лазер (оптиката), колата е 2005г така, че сигурно му е дошло времето вече. 

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отвория   , и с клечка за уши , я забърши без да натискаш .. леко я намокри  клечката  с спирт  и въртиш по часовниковата стрелка . ако това не помогне нова оптика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-съм склонен направо да сменя оптиката за да съм сигурен, че ще мога да разчитам на навигацията. Много е гадно да пътуваш извън страната и  в най-важния момент да даде грешка в диска. Затова ако някой продава въпросната оптика, знае магазин от който може да се купи или ще поръчва - с удоволствие ще се включа. Въпроса е да се знае точния модел за да не стават грешки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да се свали навигацията трябва ли да се сваля целия блок отзад или може да излезе само DVD-то напред?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 41 минути, VBI написа:

 

Колега,

какво разбираш под "навигация"? ДВД-то е само четец на дисковете с карти.

Самата навигация си е отделен модул, не е в ДВД-то.

Редактирано от VBI
Цитиране на предходно мнение!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Става въпрос за самото ДВД защото не чете добре и искам да се опитам да му изчистя оптиката.

Редактирано от VBI
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма смисъл с чистене, нова оптика е под 20 лв в алкекспрес и се сменя за 1 час. Продават ги и тук но по 50-60 лв. Аз даже взех грешния кабел и пак работи перфектно. Ако имаш въпроси по смяната пиши.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...