Jump to content

Избор на бюджетна моторна коса


Recommended Posts

Колеги както става ясно от заглавието на темата си търся бюджетна моторна коса за косене на 600 м2. двор с малко тревна смеска и много детелинки , минзухарчета и други диворастящи зеленийки. Налага ми се да инвестирам в такъв инструмент, но не ми се затварят много пари за нещо, което ще се ползва пет, шест пъти годишно. Идеята на темата ми е да ме посъветвате кои марки да гледам за да избера "по-малкото зло", като за целта съм определил бюджет 200 лв. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо коса, а не косачка?

И защо моторна, а не електрическа?

 

Една обикновена електрическа косачка (на колелца) е най-простото и безпроблемно решение. Няма да мислиш за бензин, масло, свещи, корда и т.н...  Един нож имаш дето трябва да се точи веднъж в годината и тва е.  И коси равно(на едно ниво).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имах такава от 200 лв. На гардения сега съм с щил тия до 200 лева живота им е 1л масло изразходваш ли го почват проблемите на всяко косене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз заложих на MTD/52 кубика/  и определено засега съм доволен.Опатквам редовно с ножовете 1,5 дка площ и то обикновено с високи и дебели бурени и къпиняци.Изгорил съм доста над 1л масло и за парите си /220 лв./ тоя тример работи много добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз купувах това преди 2 години: https://www.mr-bricolage.bg/en/Catalog/Градински-инструменти/Градинска-техника/Моторни-коси/BRUSCUTTER-B52D-ALPINA/p/959317

 

Окосили сме 1 декар двор 5-6 пъти ...работи, ама е тежка и адски шумна.

Първия път косих без антифони и направо ми гръмна главата. После ходих да купувам протекция за ушите, че ми стана зле...

Кордата се сменя по ужасна схема... а самото сглабяне на главата и смяната на диск или корда е направо предизвикателство за всяка интелигентност...

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 11.06.2018 г. at 16:49, tonko2.0T написа:

Някой с мнение за бензинов Raider,за около този бюджет?

Имам от около година, няма големи драми, ползвал съм я 20-30 пъти, до половин час, че да не изстине бирата.

Ако ще го транспортирате, препоръчвам модела, който е с разглобяема ос - реално през средата се разглобява на две части, по близо метър всяка. Така влиза във всеки багажник и не цапа купето на колата със съчки, трева или масла.

Ей го в сайта им, с глезотийките към него: Коса Raider

Мисля, че беше към два коня.

Глава с корда и трилъчев нож, който се монтира малко по-специфично, но нищо невиждано. Препоръчвам след време да си вземете кръглия нож с 4 остриета - по-стабилен и балансиран е.

Като цяло работещ бюджетен вариант.

Карам го на смукач, че не е настроен карбуратора и иначе глъхне, ама все нямам време да я закарам за една профилактика. 

Ремъка за запалването при моята се изтегля малко по-трудно, но пък пали макс. от второто дърпане.

Препоръчвам да си купите отделно самар, антифони и защита за очите, както и да косите с някой прежален гащеризон, защото иначе ще имате съчки и на много интимни места. :hilezh:

Бензина по възможност да е А98, двутактовото масло 1/25 - малко повечко ще дими, ама ще пази двигателя.

Като цяло в този ценови диапазон имате избор между Raider, RTR, MTD и няколко фирменни марки - все китайски звезди. Raider-а е малко по-добре изпипан от RTR-а, иначе разлики няма. А хубавото на бюджетните машинки, е че частите им са евтини (за справка шината за рязане на клони на Raider-а е 70 лева, а на която и да е реномирана марка почва от 400 лева!) Кофтито е, че употребата им е придружена с много дребни, досадни проблемчета, и ако не сте технически настроени да ровичкате, ще ви се види нагорнище.

 

P.S. Има пробка за грес на зъбчатката до главата. Винаги трябва да е пълно с грес на това коляно! Когато се налага, а и още при закупуването, допълвайте със спринцовка или по друг начин, защото иначе може да стане беля - нагрява се от триенето и следват проблеми. Производствено трябва да е запълнено там.

 

Успех и дано направите правилния избор!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря!

За такава моторна коса се интересуваше един мой авер.Затова питах.

Аз имам Хускварна от десет години и съм много доволен от нея.Шведска работа.:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.kosachki.com/моторна+коса+храсторез+trimmac+mcculloch--browse-703-201110.htm

Аз си купих тази преди няколко години и не ми е създавала проблеми. Като цяло е слабичка, но аз я използвам за втора косачка.

За основна използвам бензинова класическа косачка. Електрически  имам тример и косачка, но са много са слаби и няма кеф от косенето. Колегата е прав, че  с хубавия инструмент човек може да изпита удоволствие.

Гледам, че в метро предлагат тримери много в едно, които имат и верижен трион за клони, което според мен е +. На моето тримерче  не може да се добави тример, защото не е с твърда връзка, а с жило.

Относно класическите косачки препоръчвам да са със съединител или ремък за задвижването на ножа. Моята е Еинхел и предава директно към ножа, което веднъж ми коства повече от 2 месеца сервиз във Варна поради изкривен вал поради интервенция с камък.

Относно китайчетата преди годиниси купих веричен трион втора употерба от колега(50лв). При тях качеството е много ниско, но са копие на Хускварна и след подмяна със оригинални чсти от Хускварна - съединител, лагер, шина и верига не ми прави проблеми, но не бих си купил отново китайче. Моторчето (50cc)понякога заглъхва и губи power.

Поздрави!

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Да повдигна темата, че тази техника ми е крайно непозната ...

Търся мнения за избор на моторна коса в ценовия диапазон до 1000лв. Нещо изпитано от популярните марки. Няма да се ползва професионално. Може би около 5 моточаса на година.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен това е неоправдан голям бюджет за около 5 моточаса на година, освен ако парите наистина не са определящ фактор.

Може да се поглезите с някоя щилка или хускварна, но на мен ми беше достатъчно и едно MTD 43 за около 300 лв.

Не съм във възторг, но 4-5 години си върши работата без проблем. Теренът е около декар и не е като тепсия.

За мен е шумна и тежка, но и сега не бих похарчил повече пари.

Все пак с практиката установих, че косачка с тези параметри за мен се оказа минимум като изисквания.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бюджета е много добър и изборът е огромен. Не купувай с кръгла дръжка , не удобни са.Аз също съм с МТД 43  и зверско натоварване , проблем имам с главата за кордата ,много ги троша.Ползвам глава на  Хускварна ,  удобни са лесно се навива кордата. Сменил съм пружина на съединитела направих си от спирачки на трабант, след това си поръчах от Алито . Ползвал съм Райдер и някои от производните и, имат доста вибрации , развиват се частите.  .За около 500 лв. каквато и да вземеш няма да сгрешиш.

  .   

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здравейте, искам да си взема бюджетна моторна коса до 300лв. Ще се коси около декър. Спрял съм се на Daewoo DBC 520 някой ползвал ли е? Благодаря предварително.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...