Jump to content

Тренировки АЙКИДО, Шидокан Доджо, БАА


Recommended Posts

Здравейте!

 

Отдавна съм в този форум, още по-отдавна се занимавам с АЙКИДО. Вече над 20 г. Реших тази година да направя нова стъпка в моето развитие и отворих зала за тренировки в Културен дом "Искър" до езерото в Дружба 1.

Часовете са от 17 до 18 ч, Вторник и Четвъртък. Засега.

Таксите са 5 лв/час за деца до 12 г и 7 лв/час за възрастни.
Съответно - 30 лв/месец за децата и 45 лв за възрастните.
За семейства може да се направят специлани цени.

Залата е филиал на Шидокан Доджо, член на Българска Айкидо Асоциация (БАА), която е дирекно афилиирана към АЙКИКАЙ Хомбу Доджо - Токио.
Работи се по програмата и методиката, разработени от Шихан Фумио Тойода 8ми Дан, личен ученик на О'сенсей и на Шихан Коичи Тохей 10ти Дан.

Знам какво е мнението на много хора за АЙКИДО, но има няколко важни неща:
1. Дали нещата са сериозни като техника, бойни способности и приложение, зависи само от практикуващия - ако го избива на балет, ще е балет, ако не - може да е дори смъртоносно, така че всеки трябва да съзнава какво прави в залата, за какво е отишъл и как ще работи там. Никой не трябва да забравя, че АЙКИДО, поради взаимстване на много от приложенията на Джу-Джуцу се изучава във всички специални части, армията и полицията в Япония, в полицейските подразделения и ФБР в САЩ, както и е много разпространено в Русия (там са фенове на Стивън Сегал разбира се) и Франция. Техниките както могат да са щадящи, така могат да бъдат и безкомпромисни.
2. АЙКИДО изисква дълъг срок на обучение, много хора се отказват преди да са стигнали ниво за приложна практика. Движенията са трудно-изпълними, няма какво да се лъжем. Затова и много хора се насочват към ударни бойни изкуства, без да съзнават, че добра стойка, добра техника и приложност се изграждат с години и колкото един каратист може да нанесе що-годе свестен удар след 3-4 г обучение, толкова ще може и практикуващия АЙКИДО да направи своята техника или удар.
3. Тренировките за деца включват специални упражнения и игри, за да се изгради база за изучаване на основни техники и движения, когато станат на възраст да могат поне да ги повторят като станат на 10-11 г. Същинското обучение започва след това. Но стъпвайки на добре подготвена основа ще стигнат едно добро ниво за доста по-кратко време от започващите на 12-15 г.
4. Не гоня финансов резултат - много е важно, защото така имам комфорта да преподавам спокойно, без да се съсрадоточавам върху изпити (със съответстващите им такси, книжки и тн), важно е да се създаде добра основа у практукуващите. Аз самият никога не съм бързал с изпитите, затова и черния колан ме чакаше 14 г. Много от тези, които почнаха след мен вече са изкласили до 3ти, 4ти Дан, за мен уменията, знанията са по-ценни.

 

Всеки е добре дошъл, независимо от възраст, раса и пол, имам само едно изискване - добра лична хигиена.

Георги Бостанджиев, 2ри Дан АЙКИКАЙ, БАА

Редактирано от gsb
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Успех, Жорка! Добро начинание, браво! Занимаваш се с практичен и полезен спорт и дано откъснеш много младежи от телефони, таблети, плейстейшъни, цигари, алкохол и дрога, което би било добре за бъдещето на България въобще! Успех! 

Редактирано от daks
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Жоро, има ли планове за тренировки за деца през уикенда?

5-6 през седмицата е непосилно, дори и за жена ми :), затова питам :)

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

 

Никакъв - през уикенда водя тренировки в Копривщица. Съжалявам!
Знам, че часовете са кофти, но приоритет навсякъде е Карате и Таекуондо. Джудо имат много силна организация, но залите им са си резервирани за тях в най-удобното време - след 18 ч.

Просто никакъв избор - или непосилни цени, или кофти часово време.

В Копривщица имам на разположение зала за целия уикенд. Там се събират 12-15 човека. Някакси е по-смислено в сравнение със София.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...