Jump to content

Ниско налягане на турбото 1.8т


otsn82

Recommended Posts

Здравейте колеги,

Колата е 1.8т А4 B6 BFB мотор 163к.с., като проблема, е че турбото неможе да достигне исканото от компютъра налягане и се записва грешка 16683 p0299 ниско налягане на турбото.

Започвам с кратка ? предистория.

Колата я имам от 4 години, когато я взех вървеше добре но това продължи 1-2 седмици, след което започна да свети чека и да прекъсва и т.н. Майстора ми каза, че дебитомера е за смяна и блоу оф клапана също, смених ги с чисто нови по каталог за този мотор. След, което колата започна да върви добре но при подаване на повече газ компютъра изключваше турбото и колата влизаше в авариен режим до следващото палене и т.н. според майстора турбото пренадува и влиза в авариен режим. Два дена си игра с нея и ми каза, че поради заминаващия си дебитомер колата не е вървяла, както трябва и тези от автокъщата са натегнали актуатора за да компенсират дебитомера и да могат да продадат колата. След, като сега вече съм сменил дебитомера с нов и колата пренадува и затова той е върнал актуатора където трябва за да върви нормално. Взех колата горе-долу вървеше добре и така си я карах 4 ри години. Докато не реших да и правя ремап. Преди ремапа я тествахме с мапера на 115 канал и се оказа, че при пълна газ ЕКУ-то иска 1550 mbar а получава само 1250 mbar и за 4-ри години единствената грешка която имаше записана беше 16683 p0299. Разказах на мапера историята от преди това и той ми каза, че най-вероятно майстора ми не е настроил добре актуатора и турбото не надува достатъчно. Въпреки това ми я мапна по мое искане в сейфти вариант, при което след ремапа колата тръгна осезаемо по-добре. Направихме нов тест на 115 канал и тогава ЕКУ-то искаше 1830 mbar и получава 1440 mbar. Мапера ми препоръча да отида при маистор, който да ми настрои наново актуатора.  Отидох при друг маистор, който взе уж да настройва актуатора и след, като го бил настроил направихме тест с колата с ВАГКОМ на 115 канал, като положението беше абсолютно същото, като преди колата получаваше не повече от 1450 mbar. Нямаше записани никакви други грешки освен 16683 p0299. След това пробвахме с клапан N75 от неговата кола, която също е 1,8т  положението беше същото, както и с моя клапан. След това откачи маркуча от N75 към актуатора, за да тестваме за пробиви по търбопътищата и по гейта на турбото. След теста при поискани 1850 mbar турбото правеше 2200 mbar през целия оборотен диапазон 2000-5500 об. Мин. с не пълна газ за да не влезе в авариен режим.

След това започнах да чета информация, купих си Ваг ком направих лог на пълна газ на трета от 2000-6000 оборота, който прилагам. Разсъжденията ми до момента са следните:

След, като нямам никакви други грешки освен 16683 p0299, и имайки в предвид, че дебитомера ми е на 4-год и не повече от 40 000км, колата си върви перфектно няма да тресе, не прекъсва върви нормално през целите обороти, пали си нормално, гори нормално.

Изключвам, като възможни повреди:

Дебитомер (сравнително е нов и на малко км няма записани грешки, колата върви добре).

Блоу клапан (него го изключвам защото ако изпускаше от там колата нямаше да може при затворен актуатор  да успява да направи и задържи налягане според ваг ком от 2200 mbar ).

N75 (пробвахме с друг, който работи отлично положението беше същото).

Проверил съм всички маркучи и вакуми и няма видими спуквания също така, колата нямаше да може при затворен актуатор да успява да направи и задържи налягане според ваг ком от 2200 mbar.

Свещите са NJK по каталог.

Според мен възможните причини са:

Картерната вентилация не е махната и ми цапа търбопътищата, както и интеркулера , също така цапа и клапана за налягане, който е в интеркулера, цапа и темп.датчик, който е в дросела(него съм го чистил със спрей за дебитомери никакъв ефект). Но немога да си обесня как може от там да губи налягане.

Запушен катализатор, колата от  2 години се кара само извънградско, но при пълна газ и обороти над 5000 при отворен прозорец си замирисва на едно специфично. Но пак остава въпроса защо колата при затворен напълно гейт прави според комп. 2200mbar.

Гейта на турбото не е настроен, както трябва (въпреки думите на маистора) или има някакво омекване на пружината и отваря по-рано. Като според мен най-голямата вероятност проблемите ми с ниското налягане на турбото да идват от там.

 

Ще бъда благодарен, ако знаещите във форума ме насочат към възможните причини.

LOG-01-002-003-116.csv

Редактирано от otsn82
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен или актуаторът продължава да не е настроен правилно или имаш цепнат вакумен маркуч към и/или от N75. От лога, който си дал, наистина се вижда, че при искани 1860 mbar-a, са получени 1460 mbar-a. Щом в другия случай казваш, че прави 2,2 bar-a, значи изключваме възможността да ти е прецакан MAP сензорът.

 

А, от чисто любопитство, какъв е този клапан за налягане в интеркулера, аз съм с дизел и нямам такова нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уоуу..на това кратка предистория ли му казваш .

Отиваш в сервиз зА турбини да ти настроят актуатора на машина,не гаражни майстори(или я сваляш и им я пращаш)..прескачаш тука до Варна ако трябва...после се връщаш при мапера да я настрои

Така го мисля аз

Редактирано от kolitooo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...