Jump to content

Светеща лампа на Engine Check


TKM

Recommended Posts

Привет,

 

От известно време имам следният проблем със светеща лампа на Engine Check. Няма проблем във возията и работата на двигателя, както на газ, така и на бензин. Дава грешка за бедна смес и може би нещата отиват към смяна на ламда сондата. Интересното е, че при изчистване на грешката може да се кара ден или два и в порядък на 30-40 километра, докато светне въпросния датчик без значение дали съм рестартирал двигателят 5 или 15 пъти. Не забелязвам никаква разлика в работата му преди и след светването на лампата. Колата е пробвана да се кара и само на бензин след изчистване на грешката и отново се показва в рамките на 30-40 километра. Сменен е дебитомера, както и са прегледани всички маркучи ако случайно гълта въздух. Сменени са и всичките свещи с каталожни за модела. Питането ми е дали проблема може да се състои в нещо друго освен сондата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

 

Имам абсолютно същия проблем! Също светва след изиминати 30, 40 км. Няма никакви други проблеми, освен може би по-високия разход? Вероятно не е ог газта, защото моята е без газ? Давайте идеи!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеите се добиват като се видят грешките.

 

За бедната смес най-вероятно е ламбдата. Някой който разбира може да види стойностите, които дава. Но едва ли ще намериш такъв.

Сменяй я, те са консуматив, не вярвам да е повече от 150лв. Докато ходиш по майстори ще ги дадеш за друго и няма да решиш проблема.

2 на всяка глава ли са? 

Не съм запознат с 4.2

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 22.06.2020 г. at 21:36, TKM написа:

....Колата е пробвана да се кара и само на бензин след изчистване на грешката и отново се показва в рамките на 30-40 километра......

 

На 23.06.2020 г. at 6:13, plamenp59 написа:

Увеличи коефициента на газовите инжектори.

Мда......

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@NIKO  Не би ли трябвало този проблем да се появява само при каране на газ. Пробвах на два пъти да карам само на бензин с изключена газова и след изчистване на грешките.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поста ми беше към @plamenp59, не се чете, а се съветва на сляпо.

Най-вероятно е умряла ламбдата, само подгрева ѝ баца.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Wengen може да има проблеми с бензиновата помпа в резервоара.

Изтрийте грешката, покарайте 1-2км и вижте на 32 канал fuel trim-а какво показва. На пълна газ гледайте 31 канал втората и четвъртата колонка, дали следват 1 и 3та. Ако дава по-високи стойности демек към 1.00, значи нема гориво - било то бензин или газица.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съвета Крематор, за първи път някой казва, че може да има проблем с бензиновата помпа. Обаче какъв да е тоя проблем и защо да се проявява и на малко газ, когато колата не се кара силно? Там или има дебит или няма, поне така говори логиката, освен дето си има сила и работи перфектно и  няма заглъхване, когато я подгоня яко. Разбира се това е субективно усещане. :)

Вероятно гълта въздух отнякъде, но откъде?  

Всъщност това е един от най-трудните за хващане проблеми. Не се намери досега човек който да го реши, и затова си я карам така, колата върви и няма никакви ядове.

Все пак ме дразни чека и би било добре да се оправи, но.... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
Публикувано (Редактирано)

 

Смяната на сондите е някакъв ад. Освен, че е скъпо удоволствие, тъй като са 4-ри на брой и са и много недостъпни ( особено долните ). Момчетата се постараха с побългаряване, но пространството е много тясно и нямаше как да се направи връзка между работещите предни и проблемната/ните задни. Чека продължава да си свети, колата си върви доволно. Странното е, че за първи път преди няколко дни чека изчезна за 10-15 километра преди да се появи пак. 

Случайно някой има ли представа дали и как могат да се изключат задните 2 или да им се зададат константи стойности като на предните?

Редактирано от VBI
Не цитирай предходно мнение!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Задните 2 нямат отношение към смесообразуването и няма да набият грешки за бедна смес.

Sent from my Pixel 3a using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (Редактирано)

 

А възможно ли е проблемът да е в ЕГР-а? Щом задните сонди нямат отношение, предните са ок, както и помпата? Странното е, че за малко лампата беше изгаснала ( в продължение на 10-15 км ) и пак светна. До сега нямаше случай да изчезва. При диагностика грешките отново бяха за бедна горивна смес.

Редактирано от VBI
Не цитирай предходно мнение!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...