Jump to content

Satellites received - 0 - решения


Gorg

Recommended Posts

... и две седмици след като закупих автомобила и още не му се бях нарадвал и навигацията спря да показва къде съм. Казвам си - продавача голям късмет имаше:)

Основно позицията ми беше някъде в атлантическия океан (мисля, че са координатите 0 дължина и 0 ширина)

 

В мрежата пише, че е често срещан проблем с антените на Ауди. Но преди това, имаше два съвета - да се резетира софтуерно навигацията и ако това не помогне, да и се изключи напрежението за няколко минути (или с нейния куплунг, или акумулатора). На мен и двете дейности не ми помогнаха.

 

Ако се четат официалните инструкции за подмяна, е нужно да се свали тавана. Аз нямах толкова време и го направих по съкратената процедура (за Avant моделите).

 

Сваля се панела на тавана, който е между двете задни колони. Той се изтегля по посока назад спрямо автомобила. Самата тапицерия на тавана е закопчана с нещо подобно на винт - завърта се на 90 градуса и се откопчава тапицерията отзад.

 

IMG_4500.jpeg.cc5b5058e5cdcb27185b315e2763f097.jpeg

 

Като се дръпне надолу и се открива долната част на GPS антената.

IMG_4499.jpeg.a10ff968a89b3d89f367fc805cd0ad33.jpeg

 

Вижда се от снимката, че по кабела има корозия. Разкача се кабела. Тук е добре да се провери кабела, като аз лично измерих напрежението между жилото и масата на кабела при даден контакт на автомобила (съответно може да се очаква записана грешка, че антената липсва). След като установих наличие на напрежение, реших че кабела е здрав. 

 

Развива се винта с тресчотка (иначе няма място) и се сваля металния елемент с форма на буквата х (или "плюс" - както ви харесва). Под него има един по-тънък метален елемент, който играе ролята на пружина, видим на снимката - той също се сваля надолу. Антената се издъпва нагоре, като се има предвид, че пластмасата има две срещуположно разположени зъбчета, които се виждат на снимката и те трябва да се натиснат навътре леко.

 

Капачето на антената (перката на акула) е захванато с 6 болта, които се развиват.IMG_4503.jpeg.8505a5fb7a5b11180088fbf2931d1b1e.jpeg

 

В някои източници изтъкват като неудобство при купуването на нова (или употребявана) антена факта, че трябва капака да се боядиса с цвета на колата. Но с развиването на тези 6 болта, може да си размените капачетата.

 

Тук ще отворя една скоба - антената има два конектора - син и бордо. Синият е за GPS  антена, бордото е за GSM антена (ако има телефон) и при американските модели може да има и бял конектор, който е за сателитно радио. 

 

След като се отстрани горния капак, се разкрива платката на антената

 

IMG_4504.jpeg.fd4eee92166232d74323ad5cc84b56bf.jpeg

 

Вижда се, че има две зони, в които уплътнява капака -  външната (по външния ръб) и вътрешна (около платката - на снимката е значително по-чиста). Отделно има 4 малки отвора за дрениране на случайно попаднала вода във външната зона. Пиша всичко това, защото четох мнения във форуми да се уплътни антената със силикон, за да не навлиза вода в нея. Според мен това би било крайно неправилно, тъй като ако се запушат дренажните отвори, водата по-лесно би достигнала до платката. При мен единия проблем беше, че отворите се бяха запушили от корозия.

 

Ако решите да свалите платката, първо се разпояват средните жила на двата конектора и после се развиват петте болта.IMG_4505.thumb.jpeg.c43761b385e6fd2d25381ef4ad8ead31.jpeg

 

На снимката си личи евентуалната причина за проблема - платката има множество калайдисани полета, които контактуват с корпуса и съответно осигуряват замасяването. Те бяха силно корозирали, както и самия корпус. Аз много се надявах с почистване да се оправи, но при мен не се получи. Поръчах си антена със същия номер и я смених.

 

Нужно беше известно време шофиране, докато намери местоположението, но засега е наред.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега , поздравления!

Ето за това трябва да се ползва форума. Не само за споделяне на информация, а и за нагледно показани ремонти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Адмирации колега за информацията,

Имам същият проблем но, при мен е по сложно защото съм с лимузина и

трябва  да се сваля целия таван а процедурата е дълга и скъпа ( аз не мога да го направя).

Реших го с една китайска , която свързах и поставих в купето, една година нямам проблем.

 

Поздрави

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

взимаш една антена от 40 лв, в зависимост с какви джамове е колата се слага тя, другата се изолира [emoji57] на 4g това е слабо място

Изпратено от моят CLT-L29 с помощта на Tapatalk
 

Редактирано от VBI
Не цитирай предходно мнение!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Не са чак толкова леви :) 

Ако можеш да ми пратиш процедурата ще съм ти много благодарен а и не сам аз предполагам.

 

Поздрави.

Редактирано от VBI
Не цитирай предходно мнение!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще си поиграя да сваля и останалите части, като цяло повечето неща са на щипки и трябва дърпане малко псуване и стават нещата.

Редактирано от P_PETKOV
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...