Jump to content

Регистрация на автомобил на друго лице?


Recommended Posts

Здравейте! Не намерих по-подходящ раздел за темата, предварително се извинявавам ако тук не е най-адекватното място. Също и с търсачката не намерих друга подобна.

 

Имам нужда от съвет във връзка със следния казус- след 8 години (цели 8!) дойде време да се разделя с А3-ката и ми предстои покупка на нов автомобил. От Видин съм, но живея във Варна и съм с варненска шофьорска книжка и лична карта. Колата ми обаче си е с видинска регистрация. Докато си бях с видински документи- данъка си се плащаше във Видин. След като ги смених съответно мина към варненската служба по местни данъци и такси. Както добре знаете, всяка община сама си определя ставките и в моя случай разликата беше около 3-3.5x по-скъпо. Да речем във Видин беше 30ина лева, във Варна около 100 лв.

 

Та основно по тази причина (+ по емоционални причини, че искам да си запася все пак нещо от  родния град:) ) бих искал да регистрирам новата си кола във Видин. Но тъй като досега нямам опит, се обръщам към хората, които вече са го правили- дали има някакви особени детайли и тънкости?

В моя случай планирам да я регистирам на името на баба ми, която си живее във Видин и съответно е с местни лична карта и шофьорска книжка. Предполагам просто трябва да отидем с нея в КАТ при регистрацията но новата кола или да се изкара пълномощно и да я регистрирам на нейно име без да трябва да ходи и тя? Също така след самата регистрация, освен, че разни фишове и т.н. ще се получават на адреса, на който е регистрирана тя, дали има нещо друго, което ще е по-различно и което трябва да имам предвид?

Малка подробност, която не знам дали в случая е от особено значение. е че тя в момента се води собственик на 1 МПС. Ако всичко е по план обаче и направим покупката, съответно и регистрацията на новия автомобил на нейно име, ще бракуваме сегашната и кола. Пък А3-ката (моя сегашен автомобил) ще и го подаря на нея. Съответно ще трябва и него да регистрираме на нейно име и така ще и се водят 2. Макар че тя ще си я кара само на село до магазина и т.н. но все пак трябва да си е изрядно всичко.

Мерси предварително :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно в Петък пререгистрирах една Пунтара и минах процедурата за пореден път. Няма драми, само трябва да набавиш нужните документи, чийто набор зависи от това дали новата кола е вече регистрирана, нов внос или пък е чистак бърсак. Това да я регистрираш на баба си не е проблем, може да идете заедно, може тя да ти направи пълномощно за да идеш сам. Но важното е, тя да бъде собственик на автомобила. Ако ти си собственик по нотариален акт или друг документ за покупка....няма да можеш да я регистрираш на нейно име. Ще се наложи първо да я регнеш на твое име (с всичко произлизащо от това) и после да я прехвърлиш на нейно име (с всичко произлизащо от това). А това, че вече има кола на нейно име не е проблем. Аз съм с 3.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси колега за мнението и инфото. Ами при мен явно отпадна варианта за внос, хората дето уж трябваше нещо да харесат не се обаждат и явно трудна работа в момента от чужбина предвид обстоялтествата. Та съм решил от Бг да е.

Съответно ако си взема нещо да речем тук от Варна или друг град далече от Видин трябва да минем нотариус първо нали стандартно?  Та реално ако баба ми няма как да присъства там (пък най-вероятно така ще стане, понеже няма как да дойде насам към момента) трябва да си регистрирам колата на мое име? Но след това, няма да е проблем да я регистрирам на нейно име и тя вече да стане собственик и така да мина в КАТ за регистрация било то вече с нея или пълномощно от нея?

Един вид купувам нещо от Варна или друг град из Бг..  регвам я на мое име стандартно при покупката. После си отивам към Видин, прехвърлям и я официално на нейно име. И след това вече мога да си мина през КАТ било то с нея или пълномощно и да се регистрира колата, да си взема нов номер и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, видя ли каква е разликата в данъка за колата която планираш да купиш? Това можеш да провериш тук: цък!

 

Защото според мен най-добре е да си я регистрираш на твое име където живееш ако ще я караш ти. Един мой приятел прави някакви такива машинации с кола регистрирана в Стара Загора пак на баба му, обаче една вечер някой му открадна номерата и цялата му далавера не само се сгромоляса на земята, а даже и потъна поне метър в нея образно казано. Трябваше да вади транзитни номера за да може иде до Стара Загора и да мине на канал, че да му сложат нови номера.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иван, да процедурата е такава. Ако вземеш колата на твое име по договор (нотариален акт), трябва първо да я регнеш на твое име в кат по постоянен адрес. После палиш до Видин, вземаш баба си и при нотариус прехвъляш колата на нейно име. Така стават много нотариални такси. Като я прехвърлиш на нейно име е ясно, че трябва тя да я регне в кат Видин или ти с пълномощно от нея.

 

Аа....пропуснах, освен нотариални такси за 2 прехвърляния, ще се плащат и 2 данъка придобиване към Варненска и Видинска община. Тоя данък придобиване си е задължителен и е различен от годишния данък, който също трябва да е платен за да стане прехвърляне.

 

Редактирано от Gangbango
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

~210 лв го дава данъка за Варна и ~145 лв за Видин.

Така че да, наистина май стават доста галимациите и таксите. Макар и вероятно в дългосрочен план да се избият и да излезе малко по-евтино, разликата едва дали ще е чак толкова голяма, че да оправдае всичките гимнастики. Пък и естествено няма гаранция колко време ще се кара колата, че да се избият и да излезе по-изгодно с разлика. Макар че и от емоционална гледна точка ми се искаше да си запася ВН номера... но май няма смисъл наистина.

Благодаря още веднъж за поясненията и разясненията :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Gangbango а между другото като гледам този данък придобиване е между 0,1 и 3% и се определя от съответната община. Във Варно явно хващаме промоцията и сме на пълните 3% :D

https://fakti.bg/imoti/434118-varna-vdigna-samo-danak-pridobivane

"Eдинcтвeнoтo увeличeниe oт 2.6% нa 3% щe имa зa дaнъкa зa придoбивaнe нa имущecтвo, кoйтo ce зaплaщa eднoкрaтнo. Тoй e прoмeнян зa пocлeднo прeди пoвeчe oт 10 гoдини."
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

вярно ли е че след нова година прехвърлянето е неква скъпотия . отценката ставала автоматично.

регистриран бус колко ли излиза прехвърлянето 94 година е трошката

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

става въпрос за след нова година има некви простоти ,които не са ми ясни какви са . 

преди беше отценка от сба или друго място платени данъци и гражданска. 

при нотариуса около 40-50 лв такса и около още толкова държавни такси общо около 100 лв

.

 

Редактирано от CHERVEQ
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...