Jump to content

Покупка на автомобил- потенциални рискове по време на сделката, нотариус?


Recommended Posts

Здравейте,

 Предстои ми покупка на автомобил и малко можеби прекалено много съм се филмирал, но имам някои опасения и питанки. Последната ми кола я взех преди 7+ години и оттогава малко съм поизгубил тренинг дето се казва :) 

 Ситуациятаа хипотетично следната-

 Харесвам автомобил в София продаван от частно лице и идвам да го видя от друг град. Да речем харесвам го, минаваме го и през оторизиран сервиз или няко майстор на частно без значение  и съм готов да го купя. 

Оттук следващата стъпка ще е да изтегля пари от банката. Не смятам, че е много разумно преди това в мен да си джиткам с по-голяма сума пари без да съм сигурен, че ще се стигне до сделка. После се срещаме със собственика и отиваме към нотариус. Там се подписва сделката, давам парите, той ключовете и официално сделката е сключена нали така? Има ли вариант след това, като изляза автомобила да го няма и тогава горя?! Въпреки, че ще са вписани вече негови личи данни и т.н. но все пак. 

Също така каското, ако се сключи същия ден веднага след нотариуса, от другия ден ли влиза в сила? Да речем, ако остана да нощувам в София и през нощта да не става де.. но ако автомобила изчезне.. мога да пия пак само една студена вода?!

По-притеснително обаче май е преди това като се срещнем с него по пътя за нотариуса, да речем, че тогава някой може да се появи отнякъде и... вярно, че ще е през деня, вероятно и в центъра някъде. Но пък ако собственика е някой дето се занимава с такива неща и организира 2ма-3ма приятели да устроят засада и да гепят парите по пътя..

Знам, че много филми гледма, но пък живеем и в Бг.. където знаем какви неща се случват... 


 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако колата е над 10к и я пишете на реалната й стойност ще трябва да преведеш парите по банка, но дори и да е под 10 ако имаш мобилно банкиране примерно може да му ги преведеш оттам ако те притеснява да ги носиш, става веднага дори да не е в същата банка.

Автомобила да го няма като излезнеш има вероятност, накарай го да паркира на някой охраняем паркинг ако толкова те притеснява това или остави някой приятел да чака при колата :).

Каското може да важи от същия ден, но трябва след като направите полицата с брокера да минеш и да я маркират.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Даже и да нямаш мобилно банкиране, нотариуса прави договора, но не го финализира докато не покажете че плащането е направено и че парите са получени. Просто ви изчаква да отидете до банката и да направиш нареждането. След това се връщате с документите при нотариуса и сделката се финализира. След като плащането е направено и ти имаш документ че парите са изпратени, продавача не може да се откаже от сделката. Принципно така се постъпва и при сделки с недвижими имоти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност да, и аз си мислех вариант за мобилно банкиране, но стига и продавача да е окей с тази опция. Може пък и да не иска по някакви съображения. Иначе колата е близо 11к, но предполагам, че ще се разберем за около 10 или малко по-малко, защото има разни неща за коментар.

Иначе предполагам самия превод става при нотариуса за да може на момента да се подпише договора след превода?

Охраняем паркинг е добър вариант определено, благодаря :) За съжаление точно тогава когато се очертава да ходя приятелите ми няма да са на разположение. Иначе и това е идея.

Мерси и за инфото за каското! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Звучи добре значи, благодаря ви много за инфото. Сега се сетих, че преди време като взимахме апартамент и тогава беше така- първо в банката, после с документите при нотариуса за финализиране.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

започнете от рано сутринта, за да имате време.

Добре е да си запазиш и час при нотариус, че сега декември са много натоварени.

Това да носиш пари в джоб на такава сделка е отживелица. Случва се, както го описа CVT.

В договорът се пише, че по iban на продава трябва до утре да кажем да си му превел парите. Отиваш си като бял човек и спокойно в банката, правиш си превода. Ако имаш мобилно правиш rings превод мисле се казваше - на момента, струва около 10лв. И веднага парите са в сметката на продавача.

Може колата и да има каско - тогава минаваш само за добавък за каското на твое име да е. Ако няма, моят съвет е веднага да направиш или газ към вкъщи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

8 hours ago, OvivO said:

Това да носиш пари в джоб на такава сделка е отживелица.

Ако оценката на колата е по-ниска (често срещан случай), разликата се доплаща в брой.

Ако колата е на фактура (също често се случва "частна" обява да е с фактура) данъци се дължат и от двете страни.....като продавачът може да дължи И ДДС....т.е. сумата, която прибира държавата може да надмине 35% от сделката (ддс, данък печалба, дивидент, местен данък).

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има си известен риск когато има доплащане в брой на черно. Затова когато си купувач трябва да настояваш доплащането да стане след като нотариуса вече е направил договора, не преди това.

 

Редактирано от CVT
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 10 часа, Бако Мецан написа:

Майко мила... 

Мечо, какво имаш предвид защото и аз имам доста забележки към съветите, но не искам да коментирам?

Ако не се лъжа мобилното банкиране има лимит на сумата за денонощие. При мен е 4000 лева. Разбира се може да се отиде до най-близкия клон на обслужващата банка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако има лимит, той е доста по-висок. Последния ми превод  с лаптопа от кабинета на нотариус беше 23 хил. лв. по РИНГС. Отне около 10 минути парите да се появят в сметката на продавача (различна банка от моята).

 

Редактирано от CVT
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има лимит, който се определя от клиента.

Отделно, че ако превода е създаден от онлайн банкирането и само потвърден от мобилното лимита е доста по-голям, в Уникредит 100к по спомен.

Та кажете си забележките, не се стеснявайте и не ни дръжте в неведение :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, CVT написа:

 с лаптопа от кабинета на нотариус 

Според мен това не е мобилно банкиране и е напълно на твоя отговорност. 

Лично аз подобна транзакция не бих си позволил!

Преди 2 месеца скапан банкомат на Пощенска банка ми блокира два пъти сумата от 285 лева и чакането да ми възстановят неправилно надвзетите 285 лева беше 40 дни. Касаеше за плащане на битова сметка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мога да го направя и през браузера на телефона, тогава мобилно ли ще е? Просто с по-големия екран и клавиатура ми е по-лесно. Интернета на лаптопа му го давам от телефона.

 

Редактирано от CVT
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приложението на банките е мобилно банкиране, а сайтовете са онлайн банкиране най-просто казано.

И да, има голяма разлика между 2те.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еднакви неща можеш да правиш и от 2-те, но са различни неща, на телефона самото устройство ти играе ролята на електронен подпис да кажем и затова там са по-ниски лимитите и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно. Не бих инсталирал такова нещо на телефона, особено ако е рутнат (или джейлбрейкнат). Заявката и потвърждението да са на едно и също устройство го прави доста рисковано.

 

Редактирано от CVT
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Да повдигна малко темата - напоследък виждам че при доста от обявите на автокъщите пише, че колата се продава с фактура. Какво значи това ако частно лице я купува и какви са тънкостите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Grand Theft Auto vs Need for speed

Sofia gettto edition

 

Като цяло не ти препоръчвам да се движиш с такава серионза сума в София! Да не говорим, че пред нотариусите винаги има по 2-3 момченца с черни якета и не особено приятен вид, които само чакат някой да се явне сам преди изповядване на сделката. 

 

Имам един колега, който е бая здравичък и същевременно не обича да мисли много. Е такъв човек ти трябва. Него можеш да си го наемеш и за един ден дори като охрана точно за такива ситуации. Даваш 100лв, ама знаеш, че нямаш драма. За различните градове има обяви на такива хора, които предлагат такава услуга.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази тема.
×
×
  • Create New...